Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Drop Zone

Bottenstriden i Premier League artar sig den här säsongen till att bli en infernaliskt spännande nagelbitare.

Åtminstone halva tabellen är inblandad i den engelska fotbollens egen motsvarighet till ”hela havet stormar”.

Med åtta matcher kvar av säsongen så börjar det bli meningsfullt att fundera över hur det faktiskt kan komma att sluta.

Men egentligen vet vi bara en sak – att det för tre lag och deras supportrar kommer att sluta i tragedi och hjärtesorg.

:::

Det är många lag som ligger obekvämt nära nedflyttningsstrecket den här säsongen.

Det är resultatet av utjämnade förhållanden i ligan som helhet.

Men i en sådan här blogg måste man göra någon form av vettig avgränsning för att det hela ska bli hanterbart att föra ett resonemang kring.

Jag valde att ta med de lag som inom loppet av en enda omgång kan finna sig under nedflyttningsstrecket om resultaten går dem emot.

Det rätt hårda sållningskriteriet leder ändå fram till att hela åtta lag tas med i diskussionen.

Vilket är smått häpnadsväckande i sig.

…………………………………………………

ETT TVÄRSNITT AV BOTTENSTRIDEN

13: Blackburn, 33p (-12)

Återstående program: Arsenal (a), Birmingham (h), Everton (a), Man City (h), Bolton (h), West Ham (a), Man Utd (h) och Wolves (a).

Blackburn är inget lag med vare sig kraftigt stigande eller kraftigt sjunkande formkurva. De har en tämligen krånglig avslutning med tre topplag och tuffa bortamatcher i övrigt. Blackburn måste nästan vinna hemmamatcherna mot mer beskedligt motstånd, samtidigt som dessa matcher inte på något sätt är lätta.

Nyckelmatcher: Birmingham (h), Bolton (h) och Wolves (a)

Prognos: 38p – Nedflyttning

:::

14: Aston Villa, 33p (-14)

Återstående program: Everton (a), Newcastle (h), West Ham (a), Stoke (h), West Brom (a), Wigan (h), Arsenal (a) och Liverpool (h).

Aston Villa har ett helt okej avslutningsprogram med klart överkomliga hemmamatcher samt ett par bortamatcher i vilka poäng inte är någon omöjlighet. Samtidigt är Aston Villa i en nedåtgående trend och måste vända ett negativt momentum.

Nyckelmatcher: West Ham (a), West Brom (a) och Wigan (h)

Prognos: 45p – Nytt kontrakt

:::

15: Blackpool, 33p (-15)

Återstående program: Fulham (a), Arsenal (h), Wigan (h), Newcastle (h), Stoke (h), Tottenham (a), Bolton (h) och Man Utd (a).

Blackpool har ett par tuffa matcher kvar men man har även fördelen att få spela ett antal matcher i rad på hemmaplan. Sviten av fyra hemmamatcher på rad måste skörda i alla fall sex poäng för att framstå som lyckad och för att ge Blackpool en god chans att hänga kvar. Vilket Blackpool gör bäst i att säkra innan den sista omgången.

Nyckelmatcher: Wigan (h), Newcastle (h) och Bolton (h)

Prognos: 40p – Nytt kontrakt

:::

16: West Brom, 33p (-15)

Återstående program: Liverpool (h), Sunderland (a), Chelsea (h), Tottenham (a), Aston Villa (h), Wolves (a), Everton (h) och Newcastle (h).

West Brom har med Roy Hodgson vid rodret börjat leta sig upp ur sin långa svacka. Poängtappet mot Arsenal senast lär dock svida givet att de hade två måls ledning på hemmaplan. Nästa omgång serverar ett prestigemöte för Hodgson som kan sätta tonen för vad som komma skall. Överlag ett okej schema för West Brom som avslutar de fyra sista omgångarna med tre hemmamatcher.

Nyckelmatcher: Aston Villa (h), Wolves (a) och Everton (h)

Prognos: 42p – Nytt kontrakt

:::

17: West Ham, 32p (-13)

Återstående program: Man Utd (h), Bolton (a), Aston Villa (h), Chelsea (a), Man City (a), Blackburn (h), Wigan (a) och Sunderland (h).

West Ham har sakta men säkert arbetat sig till en stigande trend under Avram Grants styre. Det hänger ihop med såväl nyfriska spelare som lyckade januarivärvningar. West Hams avslutande program är däremot inte lätt med tre topplag samt i övrigt svårroddat motstånd borta såväl som hemma. Matcherna mot övriga lag inblandade i bottenstriden blir oerhört betydelsefulla.

Nyckelmatcher: Aston Villa (h), Blackburn (h) och Wigan (a)

Prognos: 37p – Nedflyttning

:::

18: Wolves, 32p (-14)

Återstående program: Newcastle (a), Everton (h), Stoke (a), Fulham (h), Birmingham (a), West Brom (h), Sunderland (a) och Blackburn (h).

Wolves har klarat av alla matcher mot topplagen och har därför ett bedrägligt lätt avslutningsschema. Bedrägligt eftersom Wolves varit överraskande bra mot lagen i toppen men alldeles för slösaktiga mot lagen runtomkring sig. Wolves måste ta sina poäng på hemmaplan och Black Country-derbyt mot West Brom ser ut att kunna bli riktigt intensivt.

Nyckelmatcher: Everton (h), Fulham (h) och West Brom (h)

Prognos: 42p – Nytt kontrakt

:::

19: Birmingham, 31p (-13)

Återstående program: Bolton (h), Blackburn (a), Sunderland (h), Chelsea (a), Liverpool (a), Wolves (h), Newcastle (a), Fulham (h) och Tottenham (a).

Birmingham har en match mindre spelad än sina närmaste konkurrenter, men då detta är Chelsea borta så lär det inte få någon reell betydelse. I övrigt är spelschemat överkomligt, dock med några tuffa bortamatcher så det blir viktigt att vinna på hemmaplan. Birmingham måste dels få fart på sitt anfallsspel och dels komma över den nöjdhet som verkar ha spritt sig i spelartruppen efter segern i Ligacupen.

Nyckelmatcher: Bolton (h), Sunderland (h) och Wolves (h).

Prognos: 39p – Nytt kontrakt

:::

20: Wigan, 30p (-22)

Återstående matcher: Tottenham (h), Chelsea (a), Blackpool (a), Sunderland (a), Everton (h), Aston Villa (a), West Ham (h) och Stoke (a).

Wigan ligger illa till i tabellen och deras kommande matcher riskerar försätta dem i ett krångligt mentalt läge inför fortsättningen. Nästa match hemma mot Tottenham blir därför oerhört avgörande för dem som jag ser det. Vinst där är i det närmaste nödvändig. Det allmänna intrycket är att Wigan saknar den nödvändiga hårdheten för att klara sig kvar. Men segern på övertid mot Birmingham i helgen ingav hopp för framtiden.

Nyckelmatcher: Tottenham (h), Blackpool (a) och West Ham (h)

Prognos: 38p – Nedflyttning

…………………………………………………

Blackburn, Wigan och West Ham ser jag alltså som lagen som kommer få spela i The Championship nästa säsong.

Blackburn är kanske något utav en överraskning givet att de nu ligger bäst till utav de här medtagna lagen.

Det är naturligtvis också en fascinerande situation om Blackburn med sina nya ägare samt West Ham med sin nya arenasituation skulle åka ur Premier League med vad det innebär i termer av förlorade intäkter.

Om Wigan åker ur Premier League så ser jag tyvärr ingen återvändo för dem inom en överskådlig framtid. Synd eftersom jag tycker det är ett charmigt lag som skjutit över sina egna förutsättningar under flera år.

Det ska förstås också sägas att lag som exempelvis Fulham och Newcastle inte alls ska känna sig helt säkra ännu – även om de inte ingick i mitt resonemang i den här bloggen.

Framför allt Newcastle har ju haft ett par rejält oroande resultat sedan årsskiftet.

:::

Men det finns ju minst sagt rätt stort utrymme för fel i den här prognosen. Det känns som att det dyker upp oväntade resultat precis hela tiden och varje gång man börjar tro att ett lag är avhängt så kommer en trepoängare från ingenstans.

…………………………………………………

Det börjar blåsa kalla vindar runt Roberto Mancini i Man City – och det börjar viskas om en tämligen speciell portugis som hans efterträdare i sommar.

Hur mycket sanning som ligger i det är oklart, men vad som är sant är att Man City måste rycka upp sig ur sin nuvarande trend om de vill kvalificera sig till nästa säsongs Champions League av egen kraft.

Be Champions!!

Publicerad 2011-03-21 kl 08:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons