Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Euro Vision

Peter Hyllman

Helgen och veckan som kommer ägnas åt EM-kvalspel och annat landslagsspel runtom Europa.

Morgondagens blogg kommer jag ägna åt den tuffa matchen mellan Wales och England – som å andra sidan tappade något av sin lyster när det klargjordes att Gareth Bale inte var frisk nog att spela.

England träningsmatchar även på tisdag hemma mot Ghana.

Idag får det bli lite mer allmän uppdatering om hur det egentligen ser ut i de olika EM-kvalgrupperna.

:::

Landslagsspelande och landslagsuppehåll är ju vanligtvis lika populära som pesten hos de engelska Premier League-klubbarna.

Men för en gångs skull så gissar jag att det faktiskt är tvärtom – att de flesta klubbar är glada för uppehållet.

Man Utd, Arsenal, Man City och Tottenham – samtliga är klubbar med skador och utslitna spelare som ser det här tvåveckorsuppehållet som en möjlighet till återhämtning.

Annons

Redan har det börjat glunkas om att Ferdinand kan vara på väg tillbaka för Man Utd, Fabregas för Arsenal och Huddlestone för Tottenham.

Dessutom så är det inga långa resor. Bortamatchen äger rum i Cardiff och hemmamatchen mot Ghana spelas på Wembley.

Nu är det bara skador under match som finns kvar att oroa sig över.

Kanske Chelsea tycker det är lite irriterande med ett landslagsuppehåll när de helt plötsligt har återfunnit sitt momentum. Möjligen även Liverpool, men det är kanske lite mer osäkert.

:::

Tabellerna från Soccerway.

…………………………………………………

GRUPP A

Förra omgången slutade med en av de bättre kvalmatcherna på många år när Belgien och Österrike utkämpade en mäktig 4-4-historia. Som om inte det var resultatet var nog så tyckte Azerbadsjan att det var en god idé att skrälla mot Turkiet med 1-0 och göra Guus Hiddinks liv ännu jobbigare.

Annons

Hiddink som är aktuell som ny manager i Chelsea efter Carlo Ancelotti om hans jobb med Turkiet inte går som det är tänkt.

Tyskland går som tåget i den här gruppen. Vad som är svårt att förstå är hur Belgien, som har så väldigt många kompetenta och talangfulla spelare, aldrig verkar lyckas i ett europeiskt kvalspel.

Veckans matcher: Österrike vs Belgien (25/3), Tyskland vs Kazakstan (26/3), Turkiet vs Österrike (29/3) och Belgien vs Azerbadsjan (29/3).

…………………………………………………

GRUPP B

Ryssland ser ut att ha studsat tillbaka någorlunda efter misslyckandet att kvalificera sig till VM i Sydafrika samt efter den initiala förlusten mot Slovakien, även om 1-0 mot Makedonien säkert inte var vad man hoppats på.

Annars känns den här gruppen som en hyfsat god chans för Irland att ännu en gång ta sig till ett slutspel. Och efter den snöpliga sortin från VM-kvalet mot Frankrike och Thierrys gudahand så vore det kanske inte mer än vad de samlat ihop till.

Annons

Veckans matcher: Armenien vs Ryssland (26/3), Andorra vs Slovakien (26/3) och Irland vs Makedonien (26/3).

…………………………………………………

GRUPP C

Skrällar och skandaler har varit temat för den här gruppen. Bara dagar efter ett meriterande hemmakryss mot Italien så får Nordirland för sig att bara spela oavgjort borta mot Färöarna. Italien tilldelades segern hemma mot Serbien efter att serbiska huliganer tvingat domarna att avbryta matchen.

Italien misstänker jag kommer att ta hem gruppen. Därefter ger jag Nordirland en liten chans att skrälla och ta en playoff-plats, men såväl Slovenien som Serbien kommer vilja ha ord med i det laget. Det är några väldigt viktiga matcher för gruppen den här veckan.

Veckans matcher: Serbien vs Nordirland (25/3), Slovenien vs Italien (25/3), Estland vs Serbien (29/3) och Nordirland vs Slovenien (29/3).

Annons

…………………………………………………

GRUPP D

Efter det katastrofala VM-slutspelet så har Frankrike belönats med en EM-kvalgrupp de mer eller mindre inte kan misslyckas med att vinna. Bosnien och Rumänien känns som lagen som skulle kunna hota, men Rumänien är inte vad de en gång varit och Bosnien riskerar vara ett one-hit wonder.

Veckans matcher: Luxemburg vs Frankrike (25/3), Bosnien vs Rumänien (26/3), Albanien vs Vitryssland (26/3) och Rumänien vs Luxemburg (29/3).

[”Avatar is being re-released in France, so people can see a blue team win…”]

…………………………………………………

GRUPP E

Svedalagruppen. Holland känns som solklara gruppvinnare och därefter får Ungern och Sverige slåss bäst de vill om playoff-platsen. Det mest spännande med det är möjligheten att få se ett svenskt landslag i ett playoff-spel. Det har väl typ inte hänt sedan snömatchen i Gelsenkirchen 1973. Jag undrar jag hur det skulle passa det svenska kynnet.

Annons

Sverige gör bäst i att göra sitt jobb hemma mot Moldavien och därefter kan de hoppas att Holland gör sitt jobb och plockar sex poäng från dubbelmötet med Ungern.

Finland har sedan det här tabelläget dessutom slagit San Marino med 8-0.

Veckans matcher: Ungern vs Holland (25/3), Sverige vs Moldavien (29/3) och Holland vs Ungern (29/3).

…………………………………………………

GRUPP F

De två översta platserna i den här grupperna är vikta åt Kroatien och Grekland, om än vem som får direktplatsen och vem som får playoff-platsen inte är helt givet. Det första mötet mellan lagen, i Zagreb, slutade 0-0 – så grekerna har en chans att ta ikapp kroaternas försprång.

Kroatien har efter framtagandet av den här tabellen slagit Malta med bekväma 3-0 och leder alltså gruppen med två poäng.

Veckans matcher: Georgien vs Kroatien (26/3), Israel vs Lettland (26/3), Malta vs Grekland (26/3) och Israel vs Georgien (29/3).

Annons

…………………………………………………

GRUPP G

Gruppens väldigt trevliga överraskning är Montenegro vars 0-0-resultat inte bara gav dem en poäng i deras svåraste match i gruppen utan också bör ses som ett av det landets finaste fotbollsresultat.

Wales får betraktas som gruppens besvikelse, tre förluster på tre matcher känns inte riktigt som maximalt presterat av dem. Förvisso är det en rätt tuff grupp utan någon direkt lätt motståndare.

Veckans matcher: Wales vs England (26/3) och Bulgarien vs Schweiz (26/3).

[“Jermain Defoe was in a bar last night and said to a woman ‘Get you coat love, we’re going back to my hotel’ – She replied ‘you’re a little forward’”]

…………………………………………………

GRUPP H

Norge, vårt trevliga och vackra grannland, har återintroducerat Drilloboll på den europeiska fotbollskartan och det har lett till tre raka segrar i en annars inte helt lättnavigerad grupp, bestående av idel nordiska derbyn.

Annons

Portugals inledning på EM-kvalet var närmast katastrofal där framför allt 4-4-matchen hemma mot Cypern var ett riktigt lågvattenmärke. En mycket viktig match på lördag mellan Norge och Danmark på Ullevål.

Veckans matcher: Cypern vs Island (26/3) och Norge vs Danmark (26/3).

…………………………………………………

GRUPP I

The problem with Scotland is that it is full of Scots. Skottland drömde fagra drömmar om EM-slutspel när Gerard Pique gjorde självmål fram till 2-2 på Hampden Park, men därefter så missade man en enkel nick i eget straffområde och Llorente kunde enkelt peta in 3-2 till de dubbelt regerande mästarna.

Synd – eftersom de hade chansen att distansera Tjeckien som med två raka segrar verkar ha återfunnit något av sitt gamla jag.

Veckans matcher: Spanien vs Tjeckien (25/3), Tjeckien vs Liechtenstein (29/3) och Litauen vs Spanien (29/3).

Annons

…………………………………………………

Någon som undrar hur Lasse Lagerbäck hade sett ut om han istället för grådassig svensk förbundskapten hade varit belgisk schlagerkung under tidigt 1980-tal?

Halsduken är shades of Mancini.

Be Champions!!

Publicerad 2011-03-25 12:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto