Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Jag är nyfiken - Chesterfield

Chesterfield är överlägsen tabelletta i League 2 trots att man i helgen bara klarade oavgjort borta mot dåvarande tabelljumbon Barnet. Föga överraskande var det däremot ett oavgjort resultat med många gjorda mål: 2-2.

Chesterfield, som manageras av mannen med det sci fi-inspirera(n)de namnet John Sheridan, är med sju matcher kvar av serien på väg att defilera hem League 2 – och den största anledningen till det är en väldigt erfaren och rutinerad anfallsuppställning.

Å ena sidan har vi Jack Lester, en 35-åring som upplever en ny vår i sin karriär hos Chesterfield tillsammans med den andra sidans och den före detta walesiska landslagsanfallaren Craig Davies, tio år yngre än Lester men med erfarenhet från tio tidigare klubbar.

Tillsammans har de gjort 34 ligamål vilket är nästan hälften av lagets hela målskörd och den stora anledningen till att The Spireites befinner sig högst upp i tabellen med hela 11 poängs marginal ned till tvåan Wycombe, om än med en match mer spelad.

Lester har varit en pålitlig målskytt i såväl Grimsby och Nottingham Forest som Sheffield United men verkar ha funnit sig själv i Chesterfield där han snittar strax över ett mål varannan match över en period om fyra år. Förra fredagen gjorde han ett hattrick när uppflyttningsrivalen Rotherham krossades med 5-0, vilket resulterade i manager Ronnie Moores avgång.

Men helt beroende av anfallsparet är ändå inte Chesterfield – alla lagdelar har bidragit till målskyttet, och hela 15 olika spelare har gjort mål i ligan den här säsongen.

Men vilka förutsättningar har Chesterfield att etablera sig i League 1 nästa säsong?

:::

Chesterfield lade grunden för ett fantastiskt starkt hemmafacit genom att vinna sju av sina åtta första matcher hemma på splitternya b2net Stadium, där den åttonde matchen var en osannolik 5-5-historia mot Crewe där de låg under med 2-5 med tio minuter kvar av matchen. De är League 2:s främsta målgörare på hemmplan, där de redan nätat 50 gånger.

Sedan flytten från Saltergate, som varit deras hem i smått otroliga 139 år, så har publiksnittet ökat med över 50% från förra säsongen. En ny och modern omgivning kombinerat med ett framgångsrikt lag har alltid varit ett recept för publikökningar, och Chesterfields styrelse kan bara hoppas att trenden håller i sig i League 1 nästa säsong.

Finansiellt har Chesterfield med andra ord goda förutsättningar att inte bara etablera sig i League 1 utan också på lite sikt avancera vidare i det engelska ligasystemet.

:::

Så var inte fallet förra gången Chesterfield flyttades upp från den här nivån, för tämligen precis tio år sedan. 2001 slutade klubben trea efter Brighton & Hove Albion och Cardiff, men man hade lett tabellen under den större delen av säsongen men till sist bestraffats med nio poäng avdrag för finansiella oegentligheter.

Vid den tidpunkten ansåg många att Chesterfield borde ha flyttats ur vad som då kallades för Division 2, likt Swindon Town som ett årtionde tidigare vunnit uppflyttning till nuvarande Premier League men som av liknande skäl dumpades ända ner till tredje divisionen.

Nio poängs avdrag framstod som ett väldigt milt straff för en klubb som i praktiken fuskat sig till uppflyttning. Det enda bestraffningen bestod av var att spelarna inte fick några silvermedaljer. De fick däremot ändå spela i League 1 påföljande säsong, till skillnad från Hartlepool som med liten marginal missade tredjeplatsen och till slut misslyckades också i playoff-spelet.

Det var inte en stark nog bestraffning att fungera som ett tillräckligt incitament mot den typ av agerande som den dåvarande ordföranden Darren Brown gjorde sig skyldig till. Brown dömdes senare i brittisk domstol till flera års fängelse för bedrägeri.

Den här gången finns dock inga sådana tvivel om det berättigade i deras uppflyttning – och de mörka dagarna för snart tio år sedan är föga mer än ett minne blott.

:::

Chesterfield står finansiellt starkt. Och med en god och konkurrenskraftig spelartrupp så står man även sportsligt starkt inför en kommande säsong i League 1.

Samtidigt har lagets största styrka den här säsongen varit anfallsspelet som är baserat till stor del på en 35-årig spelare, som dels börjar närma sig slutet på karriären och dels funnit sig tillrätta på League 2-nivå.

En nyckelfråga för Chesterfield inför den kommande säsongen blir att hitta en ersättare till Jack Lester på lite längre sikt – som förstärker snarare än försvagar det som är Chesterfields fotbollsmässiga styrka.

Men det kan vara värt att hålla ögonen på Chesterfield – för jag tror det är en klubb vi kan få se högre upp i seriesystemet inom några år.

…………………………………………………

England slog programenligt och tämligen enkelt Wales med 2-0 igår på The Millennium Stadium.

The Guardian anser som vanligt att det finns fem saker man kan lära sig från det hela: 1) Resultatet bör ses i sitt perspektiv, 2) Capello klarar av att vara flexibel, 3) Lampard har mycket kvar att ge på den här nivån, 4) Darren Bent också, samt 5) Gary Speed bör få en audition till Mission Impossible 4.

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/mar/26/wales-england-five-things-learned

Hur kommer det sig att det aldrig är fyra eller sju saker man kan lära sig? Det är alltid fem, imagine that!

…………………………………………………

Nordirland förlorade mot Serbien men Irland tog en viktig seger hemma mot Makedonien vilket gör att man befinner sig i ett rejält getingbo i Grupp B tillsammans med Ryssland och överraskningslaget Armenien med Slovakien därtill med i matchen om de två översta platserna.

Skottland vänskapsmatchar idag på The Emirates (märkligt nog) mot Brasilien – ett lag som skottarna aldrig besegrat.

http://www.guardian.co.uk/football/2011/mar/25/scotland-brazil-friendly-craig-levein

Craig Levein ser matchen som ett sätt för sina spelare att erövra en viktig bit av självförtroende inför fortsättningen på den europeiska kampanjen. Jag tror nog de kan lyckas med det.

Men i så fall utan Darren Fletcher som återhämtar sig från virussjukdom.

…………………………………………………

Lite lustig sammanfattning av Vinnie Jones galna fotbollskarriär som gick från Wimbledons ”crazy gang” via Leeds och Sheffield United till Chelsea och därefter tillbaka till Wimbledon och till sist en avslutning i QPR.

Det är naturligtvis fokus på hans många tacklingar och galenskaper.

Och eftersom allting enligt vissa är och ska bedömas som relativt så måste ju det betyda att dagens våldsamma och farliga tacklingar egentligen inte är så särskilt farliga.

Be Champions!!

Publicerad 2011-03-27 kl 12:27

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons