POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Oändligt är vårt stora äventyr?

För de allra flesta inblandade med Tottenham Hotspur – spelare, ledare och supportrar – så befinner de sig på okänd mark. Inte minst är kanske fallet så för Harry Redknapp vars klubbhemvist innan han kom till Tottenham inkluderar Bournemouth, West Ham, Portsmouth och Southampton.

Bristen på rutin och erfarenhet från spel i Champions League, och det faktum att klubben inte deltagit i den främsta europeiska cupturneringen på nästan 50 år, betyder att väldigt få förväntar sig att Tottenham ska vinna mot Real Madrid och avancera till semifinal.

Men jag sa redan när lottningen gjordes att jag bedömer Tottenhams chanser som goda. Det som verkligen ligger dem i fatet är det omfattande skadeläget som gör dem väldigt tunna framför allt i backlinjen.

Vad som också måste uppfattas som oroväckande är att lagets målproduktion har sinat något den senaste tiden. Förvisso är detta mest i ligan och läget är inte sällan helt annorlunda i det europeiska cupspelet.

Men just ikväll – här och nu – så är det viktiga inte att göra många mål framåt (även om ett eller två sannerligen inte skulle skada) utan att hålla så tätt bakåt som möjligt.

:::

Det finns en hel del likheter mellan Tottenham i år och det Liverpool som trotsade oddsen och gick hela vägen till vinst 2005. Förvisso hade Liverpool en annan historia i turneringen, och det var inte första gången de deltog i Champions League i dess nuvarande format, men kvaliteten på spelartruppen gjorde att man vid varje slutspelsrunda misstänkte att det skulle bli den sista.

Spelare för spelare så är Tottenham 2011 klart bättre än Liverpool 2005. Men mot Real Madrid är de underdogs. I en eventuell semifinal ställs de antagligen mot Barcelona mot vilka alla lag i världen just nu är underdogs. Och i en final så skulle de vara underdogs mot Chelsea, Man Utd såväl som Inter. Det är i sådana lägen man behöver karaktärsspelare som kan kliva fram och avgöra till det egna lagets fördel.

Tottenham har sådana spelare i Rafael van der Vaart, Gareth Bale, Luka Modric och för all del även Aaron Lennon. När man möter lag och managers som kan förbereda sig för varje taktisk liten detalj så är det just individernas förmåga att skapa det oväntade som visar sig vara avgörande. Nyckeln för Tottenham och Harry Redknapp är att våga ge sina spelare friheten att åstadkomma detta oväntade.

:::

Tottenham har en god chans att ta sig förbi Real Madrid i Champions League.

Inte nödvändigtvis för att man är bättre än Real Madrid, men man är ett kompetent fotbollslag och med många olika sätt att attackera och göra mål, och i ett cupspel kan alla lag vinna. Men kanske framför allt därför att Real Madrid är ett något överskattat lag som, om de inte haft Jose Mourinho som manager, knappast hade betraktats som någon favorit till Champions League-titeln. Men Mourinho är ingen demon, han är i allra högsta grad dödlig.

Men ska Tottenhams äventyr fortsätta efter ikväll och efter kvartsfinalerna så behöver laget organisation och ambition, de behöver ha modet att ta chanserna när de dyker upp, de behöver ha sin publik i ryggen och för all del så behöver de också ha lite nödvändig tur på sin sida.

…………………………………………………

FACT CHECK:

Klubbarna har ställts mot varandra i europeiskt cupspel en gång tidigare. Real Madrid vann kvartsfinalen i UEFA-cupen 1984/85 mot Tottenham som då var regerande mästare.

Real Madrid har vunnit sina samtliga fyra hemmamatcher i Champions League den här säsongen och har på dessa fyra matcher gjort elva mål utan att släppa in ett enda. Tottenham å sin sida har gjort hela elva mål på sina bortamatcher i Champions League.

De två senaste gångerna Real Madrid har ställts mot engelskt motstånd i Champions League så har man förlorat med 0-1 på hemmaplan. Mot Liverpool 2008/09 och mot Arsenal 2005/06. Vid båda dessa tillfällen åkte man därefter ut hela Champions League.

Detta är Tottenhams fjärde resa till Spanien med ett tidigare facit om en oavgjort och två förluster. Den oavgjorda kom i den tidigare nämnda UEFA-cupmatchen mot Real Madrid. Tottenham förlorade också borta mot Barcelona (0-1) i semifinalen av Cupvinnarcupen 1981/82 och i UEFA-cupens kvartsfinal mot Sevilla (1-2) 2006/07.

Senaste gången Tottenham mötte spanskt motstånd så förlorade man på hemmaplan mot Getafe med 1-2 i UEFA-cupens gruppspel 2007/08. Tottenham vann å andra sidan sin och Englands första europeiska cuptitel genom att slå Atlético Madrid med 5-1 i Cupvinnarcupens final 1963 i Rotterdam.

…………………………………………………

Paul Hayward skriver om Tottenhams mindervärdeskomplex och hur det faktiskt kan hjälpa dem mot en klubb som Real Madrid.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/apr/05/tottenham-hotspur-real-madrid-champions-league

Lite tramsigt måhända, men poängen om motivationens betydelse ska kanske inte underskattas. Problemet vad avser matchen mellan Real Madrid och Tottenham är måhända att Real Madrids motivation i det avseendet är minst lika stor.

Matchen mellan Chelsea och Man Utd är emellertid en liten annan historia. Där kan kanske Chelsea vara något behjälpta av att de måste vara en aning mer ”desperata” än vad Man Utd är.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/8428686/Chelsea-v-Manchester-United-Carlo-Ancelotti-says-clubs-whole-season-rests-on-Champions-League-clash-with-United.html

…………………………………………………

Jag ramlade förbi den här musikvideon av USA:s fotbollslag inför VM 1990 i Italien.

Man får ju säga att Top Gun känns rätt subtil som jämförelse.

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-05 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå