POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Extra: Så klarar engelska klubbar UEFA:s financial fair play-regler!

Efter närmast gigantiska förluster så framstår det som föga förvånande att klubbar som Chelsea och Man City med flera skulle få problem att klara av UEFA:s kommande regler om financial fair play.

Men UEFA:s regler är närmast kryptiskt komplicerade och innehåller ett antal olika undantag och kryphål. Vad som framför allt är speciellt med dem är att de är framtagna att endast mäta fotbollssidan av en klubbs verksamhet.

Med andra ord och så enkelt uttryckt som mänskligt möjligt: transfers, spelarlöner och kostnaderna för att arrangera matcher subtraheras från biljettintäkter, media- och sponsorintäkter och övriga kommersiella intäkter.

De klubbar som konsekvent och över flera års period lever över sina tillgångar kommer, om UEFA vågar stå för vad de hotat med, att uteslutas från UEFA:s båda turneringar, Champions League och Europa League.

:::

Andy Green är även känd under nätpseudonymen andersred och han har fått i uppdrag av BBC att närmare granska hur de engelska klubbarna står sig mot UEFA:s kriterier.

Idag publicerade han sina resultat, baserade på senast tillgängliga siffror för räkenskapsåret 2009/10.

Andy Greens största uppgift var att rensa i klubbarnas årsredovisningar och ta bort poster som inte är relevanta för UEFA:s kriterier. På så vis kommer han fram till de två måtten ”relevanta intäkter” och ”relevanta kostnader” varifrån han räknar ut ”break-even result”, som alltså är det nyckeltal som kommer ligga till grund för UEFA:s bedömningar.

https://www.andersred.blogspot.com/

Andy Greens undersökning gäller de sju klubbar som har spelat i Europa under den pågående säsongen: Chelsea, Man Utd, Arsenal, Tottenham, Man City, Aston Villa och Liverpool.

För Liverpool fanns endast siffror tillgängliga från året 2008/09.

:::

Siffrorna i sammanfattning:

£m
Club

Chelsea

Utd

Arsenal

Spurs

City

Villa

L’Pool

Year End

Juni

Juni

Maj

Juni

Maj

Maj

Juli

Season

09/10

09/10

09/10

09/10

09/10

09/10

08/09

Rel int

206,4

300,8

264,2

136,4

136,0

109,3

188,6

Rel kost

259,0

258,7

186,0

134,2

246,8

134,8

226,9

B-E Res

-52,7

42,1

63,7

2,2

-110,8

-25,5

-38,3

:::

Arsenals relevanta kostnader har adderats med en post om £14,5k då det är räntekostnader som är baserade på en fast tillgång som inte ligger i anslutning till klubbens träningsanläggning.

Liverpools siffror är något missledande då de är baserade på gamla siffror när klubben var belastade av den skuld som de tidigare ägarna dragit på klubben. Kommande års siffror kommer se bättre ut.

:::

Under de två första redovisningsperioderna, under säsongerna 2011/12 samt 2012/13, så är klubbarna tillåtna att rapportera förluster upp till rätt precis £39m om de vill erhålla en UEFA-licens för att delta i det europeiska cupspelet, och fortsatta årliga förluster om £26m mellan 2015 och 2018.

Av siffrorna i tabellen ser vi att endast tre klubbar skulle kunna rapportera en vinst under UEFA:s relevanta breakeven-kalkyler: Man Utd, Arsenal och Tottenham.

Tottenham går bara plus på grund av spelarförsäljningar. Och Man Utd skulle visa en förlust om de exceptionella finansieringskostnaderna vore inräknade.

Under de två första åren rapporterar också Aston Villa och Liverpool ”acceptabla” förluster. Men det är framför allt Chelseas och Man Citys resultat som står ut ur mängden.

Lösningen låter enkel på pappret: Sänk era fotbollskostnader och/eller öka era fotbollsintäkter!

Hur som helst är i alla fall en lärdom att när det gäller UEFA:s regler så är det alltså bara vissa intäkter och kostnader som räknas. Och i nuläget är det bara Arsenal och Man Utd som inte behöver känna någon större oro för UEFA:s kommande financial fair play-regler.

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-08 kl 19:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå