POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Jag är nyfiken - Aston Villa

Sju matcher återstår av Aston Villas säsong och det är inte utan det börjar vankas ödesmatcher för klubben som de flesta inför säsongen såg som en given kandidat till europaplatserna.

Istället ligger man ynka två poäng ovanför nedflyttningsstrecket och man är i högsta grad i farozonen för att åka ur Premier League.

2010 var i det närmaste katastrofalt för Aston Villa men från och med årsskiftet så såg det ut som om Gerard Houllier till sist hade fått situationen under kontroll. Såväl januari som februari var bra månader för klubben.

Detta var månader som följde på att ordförande Randy Lerner lättat på plånboken och värvat såväl Jean II Makoun som Darren Bent för dyra pengar.

Men mars inleddes med en fullständig och demoraliserande kapitulation i bortamatchen i FA-cupen mot Man City – där Houllier valde att spela vad som bäst kan beskrivas som klubbens tredjerotation.

Skälet var antydningsvis att man ville lägga fokus på ligan, men sedan dess har Aston Villa tagit en av nio möjliga poäng i ligan. Det momentum som klubben haft med sig sedan nyåret helt plötsligt borttappat.

Aston Villas sju återstående matcherna innefattar Newcastle (h), West Ham (a), Stoke (h), West Brom (a), Wigan (h), Arsenal (a) samt Liverpool (h).

Och med dessa matcher kvar, där de två sista är riktigt svåra matcher och ytterligare tre är rena sexpoängare i bottenstriden, så blir eftermiddagens match mot Newcastle en nyckelmatch att samla poäng i.

Vid förlust så ser situationen helt plöstligt mycket mörk ut för Aston Villa.

Frågan som är värd att diskutera är huruvida Randy Lerner är en ägare som är för distanserad med avseende på klubbens och lagets ledning och styrning och om det nu är dags för honom att agera?

Situationen i Aston Villa är alltså en annan än den vi traditionellt diskuterar, som exempel när det gäller klubbar som Chelsea, Blackburn och Newcastle, där ägarna är alltför aktiva i klubbens operativa ledning.

:::

Det sägs att Gerard Houllier när han intervjuades för jobbet som manager för Aston Villa uppmanade Lerner och hans medhjälpare att inte bemöda sig med att prata med några andra kandidater.

Och många av Houlliers visioner för Aston Villa ser onekligen rätt bra ut, i alla fall på pappret.

Randy Lerner i sin tur har visat Houllier ett oväntat stort stöd. Inte minst genom att spendera dryga £30m i januari, trots (eller kanske tack vare) den svaga första halvan av säsongen.

Lerner har också ett gott rykte om sig som en vettig ordförande att jobba för som manager.

Men rimligtvis börjar det nu bli dags även för Lerner att fundera över om den produkt som Houllier övertygade honom om i somras verkligen håller allt vad den utlovade.

Och i så fall väcks frågan om och i så fall vad han ska göra åt det innan den här säsongen är över och förbi. För det måste vara en ordförandes uppgift att avgöra när en manager inte längre kan leva upp till klubbens målsättningar och då vidta nödvändiga åtgärder.

:::

Insatserna är höga för Aston Villa.

Med en årlig lönekostnad om drygt £80m, bland de högre i ligan, och en intäktsmodell till allra största delen beroende av TV-intäkter från Premier League, så har Aston Villa helt enkelt inte råd att flyttas ned.

Och även om Houlliers idéer är lovvärda så finns det fullgoda skäl för Lerner att fundera på att byta ut honom. Hans säsong har varit föga mer än en lång rad av självorsakade kriser.

Upprepade konflikter med spelare i det egna laget har följts av diverse PR-misstag som borta mot Liverpool. Kompletterat med att han alienerat lagets supportrar genom märkliga laguttagningar, inte minst då borta mot Man City.

Houlliers förmåga att motivera sina spelare har också ifrågasatts när stjärnspelare som Ashley Young presterar så mycket bättre för England än vad han gör för Aston Villa.

Med bara sju matcher kvar av säsongen är det inte orimligt för Lerner att fundera på att byta ut Houllier och hoppas på en ”ny manager”-effekt som ger dem några välbehövliga bonuspoäng mot slutet av säsongen.

Särskilt som det finns ett antal namnkunniga och/eller kompetenta managers som är tillgängliga på arbetsmarknaden: Martin Jol, Sam Allardyce, Steve McLaren, Rafa Benitez och Chris Hughton.

För inte kan Martin O’Neill vara aktuell för en återkomst?

:::

Hur som helst tror jag att dagens resultat mot Newcastle kan vara rätt avgörande för hur Randy Lerner och Aston Villas styrelse beslutar i frågan.

Om Aston Villa förlorar matchen, och Randy Lerner inte agerar, så är det kanske läge att fundera över om Randy Lerners rykte att vara en bra ordförande för en manager att arbeta för möjligen går ut över vad som är bäst för Aston Villa som helhet.

Sant är hur som helst att Randy Lerners distanserade ordförandeskap under den här säsongen riskerar stå Aston Villa mycket dyrt. Rimligtvis måste han börja inse att ordförandeskapet måste innehålla något mer än att bara kasta pengar på de problem och bränder som uppstår.

https://swissramble.blogspot.com/search/label/Aston%20Villa

…………………………………………………

Arsenal beger sig till Bloomfield Road för att inför ligaavslutningen återfinna sin mojo mot ett hungrigt men sladdande Blackpool.

Inför matchen har Arsene Wenger brustit ut i ett passionerat försvarstal för sitt lag som fått utstå så mycket kritik under den senaste månaden.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1374887/Arsene-Wenger-stics-amazing-Arsenal.html

Förvisso tror jag att hans huvudsakliga mål är att göra det bästa av vad som återstår av säsongen, och då måste han samla ihop styrkorna igen. Han kan inte bara folda handen.

Men det kontrasterar ändå väldigt mot den syn och den besvikelse som inte minst Arsenal Supporters’ Trust precis givit uttryck för.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1374553/Arsenal-fans-make-feelings-clear-Gunners-poor-form.html

:::

Arsenal är naturligtvis ett klart mycket bättre fotbollslag än Blackpool.

Men bortaplan mot Blackpool är ingen lätt uppgift, Blackpool är hungrigt och spelar för sin överlevnad. Blackpools offensiv kommer att ställa frågor till Arsenals försvar.

Man kommer inte riktigt ifrån känslan utav ett chicken race – vilket lags försvar blinkar först?!

…………………………………………………

MK Dons får en förskräckligt massa kritik för att vara ett uttryck för allt som är dåligt med den moderna fotbollen, och för att ha usurperat Wimbledon FC:s rättmätiga plats i den engelska fotbollsfamiljen.

Men i artikeln ”Milton Keynes Dons: a force for good in English football?” så väljer ändå Football League-bloggen The 72 att utveckla ett annat perspektiv på League 1-laget MK Dons.

https://theseventytwo.com/football-league/league-1/2011/03/28/controversy-week-positive-points-at-milton-keynes-dons/

Brutalt sammanfattat så menar författaren att MK Dons har a) ökat empati och samhörighet mellan engelska fotbollssupportrar, b) ett framgångsrikt samarbete med sitt lokala samhälle, c) gett flera unga och lovande managers och coacher chansen där andra klubbar hållt fast vid ett gammalt garde, samt d) skött sina finanser på ett ansvarsfullt och föredömligt sätt och låtit klubbens ambitioner formas av dess förutsättningar snarare än tvärtom.

Tänkvärt.

…………………………………………………

Inför den kommande veckan så har många fått ta fram kulramarna och miniräknarna för att komma fram till hur många mål lag måste göra för att vända på underlägen från det första mötet.

Och det här med bortamålsregeln är inte så lätt att komma underfund med, om man ska gå efter hur en del har spekulerat i kommentarsfält runtom på bland annat den här sajten.

Men de olyckliga kan trösta sig med att de inte är ensamma – Iain Dowie sitter i studion hos vad jag förmodar är Sky Sports och kalkylerar desperat fram i huvudet att Inter behöver göra sju mål för att gå vidare mot Schalke.

:::

Det är kanske tur att Sky Sports precis bekräftat att Gary Neville kommer bli en av deras experter från och med nästa säsong.

Då blir det ordning på torpet!

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-10 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå