POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vad betyder Stan Kroenke för Arsenal?

Den amerikanske affärsmannen Stan Kroenke har genom sitt företag Kroenke Sports Enterprises övertagit en kontrollerande andel av ägandet i Arsenal, en andel som nu uppgår till 62,89%.

Detta möjliggjordes efter att han köpt de tidigare ägarna Danny Fiszmans (16,1%) och Lady Nina Bracewell-Smiths (15,9%) andelar.

Kroenke inledde sitt innehav av Arsenalaktier 2007 när han köpte en andel motsvarande 9,9% av klubben.

I och med att Kroenke tar sitt ägande till över 30% så måste han nu lägga ett bud också på återstoden av aktierna, som huvudsakligen ägs av den uzbekiske affärsmannen Alisher Usmanov (27%).

Sannolikt vill inte Usmanov binda kapital i en klubb han inte kontrollerar.

Kroenke har beslutat att låta Peter Hill-Wood sitta kvar som ordförande för Arsenals styrelse, och kommenterar affären på följande sätt: [We are excited about the opportunity to increase our involvement with and commitment to Arsenal. Arsenal is a fantastic club with a special history and tradition and a wonderful manager in Arsène Wenger. We intend to build on this rich heritage and take the club to new success.”]

…………………………………………………

Hur ska man då förstå Stan Kroenkes övertagande av Arsenal, hur kommer det att påverka klubben fotbollsmässigt?

Ekonomi

Arsenal är från början en finansiellt väldigt välskött klubb som gör positiva resultat. Det är själva utgångspunkten för att Stan Kroenke en gång i tiden valde att gå in som ägare i klubben.

Kroenke kommer framför allt fokusera på att konsolidera de intäkter som Arsenal erhåller via sin arena och via de intäkter som följer på regelbundet spel i Champions League. Hans ambitioner kommer även vara att expandera klubbens kommersiella intäkter som i nuläget ligger en bit efter Man Utds och Liverpools.

I det avseendet är Kroenkes affärsmodell densamma som till exempel Glazers i Man Utd.

Den primära ambitionen kommer vara att förstärka klubbens varumärke på viktiga marknader som den asiatiska och den nordamerikanska, där det finns många och köpstarka fans.

Där kan Stan Kroenke bidra med viktig affärskompetens.

:::

Management

Jag tror Kroenkes övertagande av Arsenal egentligen inte betyder så mycket för Arsenal i termer av förändring av klubben och dess managementstruktur.

Vad som framför allt är positivt för Arsenal är att det betyder att klubben inte tas över av Alisher Usmanov, utan att det nu är garanterat att klubben sköts av en professionell, kompetent och ansvarsfull ägare.

Han kommer inte att belasta klubben med skulder och han kommer inte att dra på klubben en kostnadsstruktur som saknar täckning i deras intäkter. Han är med andra ord en amerikansk ägare i stil med Randy Lerner och John W Henry, vilket är exempel på i huvudsak bra ägare.

Men det betyder också att han är affärsman och inte någon sugar-daddy, han är inte någon Roman Abramovich eller någon arabisk oljeprins. Följaktligen ska Arsenals supportrar inte se det här som något som betyder att det kommer börja värvas stort.

:::

Ideologi

Den svenska fotbollsekonomibloggen Den osynliga handen har gjort en intressant distinktion mellan klubbar som profitmaximerar å ena sidan och klubbar som nyttomaximerar å andra sidan – där nytta definieras som att vinna titlar.

Det är ett relevant analysverktyg för att förstå hur så kallade toppklubbar agerar.

Frustrationen över uteblivna titlar bland Arsenals supportrar har hamnat i förgrunden under våren. Något som står i bjärt kontrast med uttalanden både från Arsene Wenger och från Arsenals exekutiva ledning. Frustrationen gäller en uppfattad ovilja att investera i förstärkningar av laget som ett steg mot nyttomaximering.

Vad som ligger bakom detta är med mitt sätt att se på världen en kombination av en profitmaximeringsstrategi från Arsenals styrelses sida och en väldigt specifik fotbollsideologi från Arsene Wengers sida.

Vad som mellan den strategin och den ideologin är hönan respektive ägget är oklart. Det ena ger hur som helst det andra.

Det är ingen tillfällighet att Stan Kroenkes intåg i klubben sammanfaller med en mer markerad profitmaximeringsstrategi. Det är helt enkelt den strategi som är först och främst affärsmässigt rationell, om än ej alltid den fotbollsmässigt mest rationella.

En profitmaximeringsstrategi behöver inte stå i direkt motsättning till vunna titlar, men ger ändå en tydlig signal om vad som är prioriterat av klubbens ledning.

Från Stan Kroenkes sida finns därför naturliga incitament att uppmuntra Arsene Wengers fotbollsideologi. Den är från hans perspektiv affärsmässigt maximerande, och fotbollsmässigt satisfierande (i meningen genererar nödvändiga intäktsströmmar).

Naturligtvis är det en faktor som ligger bakom Arsene Wengers positiva ord (nedan) om Stan Kroenke som Arsenals nya ägare.

Så de som tror att Kroenkes övertagande av klubben signalerar en förändring och en nystart i det här avseendet tror jag är tämligen snett ute. Det sker helt enkelt felaktiga associationer till Kroenkes privata förmögenhet, som inte har något direkt med klubben att göra.

:::

Fotbollsmässigt utgör inte Stan Kroenkes övertagande av klubben någon förändring. Arsenal kommer att förbli det Arsenal som vi sett och lärt oss uppskatta under det senaste halvdecenniet.

På väldigt mycket gott, men också med en liten gnutta ont.

Det betyder inte att där inte finns handlingsutrymme för Arsene Wenger att revidera och förnya sitt tänkesätt, och det bör rimligtvis vara förhoppningen att så sker under sommaren.

Där finns inget fundamentalt fel med själva karaktären på Arsenals fotbollsideologi, bara med den grad med vilken den tillämpas.

:::

Därmed skiljer jag mig något i mina förväntningar på Stan Kroenkes ägarskap från exempelvis Henry Winter som tror att Kroenke kan bidra till att ”putta Wenger i rätt riktning”.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/arsenal/8441870/Henry-Winter-Arsenals-new-owner-could-nudge-Arsene-Wenger-in-the-right-direction.html

Jag tror Kroenke är väldigt nöjd med Wengers utsatta kompassriktning, om än jag heller inte tror att han motsätter sig en något justerad kompassriktning för framtiden.

Men jag tror att många förväxlar en nyhet med en förändring och/eller är av den missriktade uppfattningen att det ena leder till det andra. Det är en nyhet att Kroenke tar kontroll över Arsenal, det betyder inte att det nödvändigtvis leder till någon förändring.

…………………………………………………

Fakta om Stan Kroenke:

https://www.guardian.co.uk/football/2011/apr/11/stan-kroenke-factfile-arsenal-takeover

Röster om Kroenkes övertagande:

Arsene Wenger: [I have worked with Stan Kroenke at board meetings over the past couple of years and I believe he has the best interests of Arsenal at heart. He understands the club’s heritage and traditions and our ambition to run the club in a way which protects our long-term future.”]

Peter Hill-Wood, Arsenals ordförande: [“The board of directors and I consider it a key responsibility to protect the ethos and spirit of the club. Mr Kroenke, although relatively new to Arsenal, has shown himself to be a man who values and respects the history and traditions of this very special club that we cherish. We are confident that he will be a safe custodian of its future.”]

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-11 kl 16:02

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå