First Blood (Man Utd till semifinal)

Peter Hyllman

Det var en match där det var brutalt viktigt vilket lag som fick det första målet.

Om Chelsea hade gjort det så hade de kvitterat Man Utds ledning och bortamål, de hade tvingat Man Utd att gå framåt i större utsträckning och dessutom utsatt dem för den jobbiga vetskapen att ett mål bakåt till och Man Utd har ett berg att bestiga.

När Man Utd gjorde det första målet så fick de en välbehövlig säkerhetsmarginal, Chelsea blev tvungen att börja agera med mer och mer desperation i sitt spel.

Hernandez mål precis innan halvtid var naturligtvis enormt betydelsefullt.

:::

Nu ska det sägas att Chelsea faktiskt gjorde ett riktigt hedersvärt försök under den andra halvleken.

Inte tack vare domaren dock som i 70:e minuten rätt hårt ger Ramires ett andra gult och därmed ett rött kort. Även om jag inte anser domslutet vara så fel att det berättigar några vidare konspirationsteorier från Chelseas spelare, främst John Terry.

Men efter att Drogba ersatt Torres som central anfallare i halvtid så förstärktes Chelseas anfallsspel, och det var också Drogba som efter utvisningen satte kvitteringen för Chelsea och som skapade ordentlig spänning inte bara i matchen utan i hela cupmötet.

:::

Men den spänningen höll bara i sig några sekunder.

Ryan Giggs hittade direkt på avspark Ji-Sung Park som rullade in 2-1 och återställde Man Utds kommando.

Den gamla klyschan att man är som mest sårbar precis efter att man själva har gjort ett mål.

Chelseas försvar, Carlo Ancelotti, ja hela Chelseas lag – måste svära över att de lät koncentrationen sjunka i precis det ögonblicket. Om inte så hade faktiskt det här kunnat sluta med en av de mer imponerande vändningarna inom europeisk cupfotboll.

:::

Men Ryan Giggs – mannen har alltså nu passat fram till och skapat Man Utds samtliga tre mål i det här kvartsfinalmötet med Chelsea.

Han är ett hårigt unikum.

The best there was, the best there is, the best there ever will be.

:::

Man Utd är i semifinal i Champions League för fjärde gången på fem säsonger.

Chelseas Champions League-dröm är ännu en gång krossad, och för andra gången på kort tid av just Man Utd.

Chelsea måste drömma mardrömmar om att tvingas möta engelska lag i Champions League.

:::

Man Utd å andra sidan har aldrig förlorat mot engelskt motstånd i Europa.

…………………………………………………

Samtidigt som Champions League-dramatiken utspelade sig så säkrade Brighton & Hove Albion ligasegern i League 1 och därmed spel i The Championship nästa säsong.

Man slog på hemmaplan Dagenham & Redbridge i en oerhört svängig match som slutade 4-3 till Brighton.

Bortalaget tog ledningen i första matchminuten, Brighton vände till 2-1 innan halvtid. I inledningen av andra halvlek gjorde Dag & Red två snabba mål innan Brighton ännu en gång vände och till sist vann matchen.

:::

Queens Park Rangers tog samtidigt en väldigt viktig bortaseger mot Barnsley med 1-0 och säkrade förmodligen därmed i praktiken uppflyttning till Premier League nästa säsong.

Om nu inte elaka saker händer i deras kamp mot FA som vill bestraffa dem med poängavdrag.

Herregud vilket mardrömsscenario för Fernando Torres.

Fortfarande mållös, utbytt i halvtid inför Chelseas viktigaste halvlek för säsongen, Drogba kommer in och visar tämligen precis vad Chelseas anfallsspel bygger på och saknar.