Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Två av Englands hackkycklingar gör upp på Wembley

Peter Hyllman

En seger för Stoke mot Bolton i eftermiddag kommer inte bara att garantera klubben dess första FA-cupfinal i historien, och en plats i Europa League, det kommer även att rensa bort något av det stigma som drabbat en av Englands äldsta klubbar.

I Stokes 128 år långa historia så har klubben aldrig spelat en FA-cupfinal. Av dagens Premier League-klubbar så är det i övrigt bara Wigan som aldrig heller har gjort det, inte precis en klubb stöpt i historia och tradition.

Stoke vann en tät kvartsfinal hemma mot West Ham som för en del neutrala åskådare mer kom att handla om domarmisstag snarare än själva resultatet.

Men vinsten gav Stoke en plats i strålkastarljuset, och den TV-sända kvartsfinalen visade också hur Stoke spelade en kompetent passningsbaserad fotboll. En taktik helt olik den långbollsetikett som engelsk press stereotypt karaktäriserat Stoke med.

ANNONS

Stokes form inför semifinalen ser också den ljus ut. Newcastle krossades med 4-0 och man lyckades kämpa till sig 1-1 mot Chelsea.

Det finns en optimistisk känsla runt Stoke. Lottningen mot Bolton var den relativt sett bekväma lottningen, jämfört med de båda Manchesterklubbarna i den andra semifinalen. Ett avancemang till finalen skulle höja Tony Pulis status i klubben ännu mer och placera honom på samma nivå som klubbens store managerikon Tony Waddington.

Waddington var manager för Stoke mellan 1960 och 1977, en tid under vilken han tog spelare som Stanley Matthews, Gordon Banks, Peter Shilton och Jimmy Greenhoff till klubben. Han etablerade Stoke i Division 1 och vann även Ligacupen 1972.

:::

Bolton är å andra sidan också ett bra lag. De har bara förlorat två av sina nio senaste matcher och ligger på tabellens övre halva. En annan säsong hade de haft goda chanser att spela hem en Europa League-plats.

ANNONS

Under säsongen som gått har Bolton fått mycket beröm för sitt sätt att spela fotboll och många neutrala åskådare unnar klubben en stor framgång den här säsongen.

Bolton strävar också efter att vinna sin första FA-cuptitel på 53 år efter att de senast vann den 1958, mot Man Utd i finalen av alla lag, och på vägen till Wembley slog de, just det, Stoke.

Bolton ligger före Stoke i tabellen, men endast med fem poängs marginal. Lou Macari, en före detta manager för Stoke, anser å sin sida att Boltons spelstil har överskattats av media den här säsongen:

[”The media has been falling at the feet of Bolton for some time now because they’re apparently having such a brilliant season. Many reporters have also fallen into the trap of going overboard about Bolton’s supposedly new style of play. Well, when I see Bolton, I see a team that can play a bit, is prepared to work hard and can dig deep when the occasion demands it. Sounds like the Bolton side that did so well under Sam Allardyce to me.”]

ANNONS

:::

Både Stoke och Bolton kommer göra sitt yttersta för att vinna FA-cupen den här säsongen, men för Stoke är det också frågan om att radera sitt facit att aldrig ha spelat en FA-cupfinal. Att faktiskt vinna FA-cupen vore för dem i det avseendet en bonus.

Frågan är om det talar för Bolton eller Stoke i eftermiddag.

…………………………………………………

När Stoke och Bolton möts på Wembley så ställs två ytterst kompetenta managers mot varandra som gjort underverk med mycket små resurser – Tony Pulis och Owen Coyle.

Tony Pulis managementkarriär inleddes i början av 1990-talet och sträcker sig över klubbar som Bournemouth, Gillingham, Bristol City, Portsmouth, Plymouth och Stoke. Han har aldrig vunnit en enda titel men han har heller aldrig blivit nedflyttad med ett enda lag.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/apr/15/stoke-city-fa-cup-bolton-pulis

ANNONS

:::

Owen Coyles managerkarriär inleddes tio år senare i skotska Falkirk. Därifrån gick han till St Johnstone vilka han ett par år senare lämnade för Burnley som han sensationellt förde upp i Premier League. I mitten av förra säsongen så drog flyttlasset till Bolton.

Inte heller Coyle har vunnit någon titel som manager, även om han bara var en vecka ifrån att göra det. Coyle ledde St Johnstone till 2007 års Scottish Challenge Cup Final men en vecka innan finalen accepterade han ett bud från Burnley. Hans assistent Sandy Stewart ledde laget i finalen som St Johnstone vann med 3-2 mot Dunfermline.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1377396/Owen-Coyle-exclusive-Boltons-manager-FA-Cup-semi-final.html

…………………………………………………

Rolig intervju med Rory Delap, Stokes irländske mittfältare som gjort inkastet till ett mer uppenbart offensivt vapen än tidigare.

ANNONS

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1377014/Rory-Delap-interview.html

Sjuk historia i artikeln.

Förra lördagen så sände Skys Soccer AM från en tillställning där olika klubbars supportrar tävlade mot varandra i den vanliga grenen att försöka sparka en boll genom ett hål i en bräda framför dem.

När det var Stokesupporterns tur så plockade han helt enkelt bara upp bollen och kastade den likt Delap rätt igenom hålet i mitten.

Hi-larious!

…………………………………………………

Dagens andra stormatch spelas på Emirates mellan Arsenal och Liverpool, och för båda lagen handlar det om att vinna för att hänga med och sätta press på lagen ovanför dem i tabellen.

Arsenal spelar fortfarande om ligatiteln och Liverpool å sin sida hoppas kunna springa förbi Tottenham (eller Man City) på upploppet och knipa den sista Europa League-platsen.

ANNONS

Liverpool har emellertid inte vunnit borta mot Arsenal på över tio år. Men med firma Suarez och Carroll i form och på målhumör så har de goda möjligheter att ställa svåra frågor till Arsenals backlinje.

För Arsenal utgör det här i praktiken den hängmatch de har tillgodo på Man Utd och det är en match som helt enkelt måste vinnas.

…………………………………………………

Genom åren har såväl Stoke som Bolton fått kritik för det sätt på vilket de spelar fotboll, företrädesvis från de med tillgång till långt mycket mer resurser och helt andra fotbollsmässiga förutsättningar.

Kritiken har ofta varit stereotyp och onyanserad.

Båda lagen är kapabla till flera former av fotboll, men det ska helt klart sägas att dagens semifinal, i långt mycket större utsträckning än gårdagens, är ett möte mellan två till karaktären mer traditionellt brittiska lag.

ANNONS

Och nästa säsong kommer ett av dessa lag att drabba Europa.

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-17 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto