POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Betydelsen av stjärnspelare i Englands fyra divisioner

I den förra bloggen jämförde jag betydelsen av så kallade stjärnspelare i de fyra stora europeiska ligorna. Vi såg där att i Premier League och i La Liga så bidrar relativt sett fler spelare i ett lag till dess målskörd än vad som är fallet i Serie A och i Bundesliga.

Med andra ord – framför allt i Premier League så tillämpas vad man kan kalla för en mer kollektiv anfallsidé, i kontrast med den individualistiska anfallsidé som tillämpas i främst Serie A.

Men hur skiljer sig detta mönster över ett lands olika divisioner? Givet Premier Leagues förkärlek för balanserade anfall och en kollektiv anfallsidé så är det intressant att se om denna balans är gemensam för de fyra professionella divisionerna.

Alltså – vilken betydelse har så kallade stjärnspelare i var och en av Englands fyra högsta divisioner?

:::

Även för den här bloggen kan vi använda oss av de tre nyckeltalen: Mål per lag (M/L), mål per match (M/M) och mål per spelare (M/S). Till detta kan vi lägga ett intervallmått som anger vad som är den lägsta respektive högsta andelen som en stjärnspelare bidrar med i termer av mål.

En sammanställning av de fyra engelska ligorna ger oss följande resultat:

M/L

M/M

M/S

Intervall

Premier League:

42,60

1,38

31,49%

23,68-39,39

Championship:

54,00

1,35

31,98%

17,31-46,88

League 1:

54,79

1,36

33,37%

20,00-48,84

League 2:

55,92

1,37

30,97%

16,67-43,48

Siffrorna är rensade för statistiska extremfall – med andra ord så ingår inte Carlos Tevez i Premier Leagues siffror.

:::

Sammanfattningsvis är det med andra ord förhållandevis liten skillnad mellan andelen mål som varje lags stjärnspelare bidrar till i de fyra olika divisionerna. Vad vi ser är däremot att dessa bidrag är mycket mer varierade i de tre lägre divisionerna under Premier League.

Med andra ord – sett till intervallet så är spridningen i hur mycket ett lags stjärnspelare bidrar med nästan dubbelt så hög i The Football League som är fallet i Premier League.

Premier League opererar alltså under mycket snävare intervall. Rent taktiskt ställer alltså Premier League andra krav än de tre lägre divisionerna. Lagets främsta målskytt behöver bidra med i alla fall 24% av lagets mål, men de försvar och taktiska upplägg som finns i Premier League gör det osannolikt och riskfyllt att förlita sig på att en anfallare ska bidra med över 40% av målen. När en spelare bidrar med så stor andel så blir det laget lättare att stoppa.

:::

En annan stor skillnad mellan ligorna är trenden i siffrorna. I Premier League, Championship och i League 2 så finns en svag nedgång i hur beroende varje klubb är av sin stjärnspelare ju lägre placerat i tabellen laget är. Med andra ord, ett lag högre upp i tabellen tenderar ha en stjärnspelare som bidrar med en högre andel av målen.

I League 1 så är denna trend delvis omvänd. Detta beror framför allt på spelare som Will Hoskins (48,84%) i Bristol Rovers, Danny Green (46,67%) i Dag & Red samt Craig Westcarr (41,02%) i Notts County.

Ett annat tydligt resultat är att i samtliga divisioner utom just League 1 igen så är det en av de sju bäst placerade klubbarna som har den högsta andelen mål skapade av sin stjärnspelare. Carlos Tevez i Premier League, QPR:s Adel Taarabt i The Championship och Port Vales Marc Richards i League 2.

Det omvända gäller också – att lag där stjärnspelaren bidrar med relativt sett lägst andel mål också tenderar att vara bland de lägst placerade lagen i Premier League, Championship och League 2.

:::

Så vilka slutsatser är möjliga att dra från materialet?

En möjlig slutsats är att även om QPR har en enormt talangfull spelare i Adel Taarabt och Norwich som lag lyfts av Grant Holts bravader på fotbollsplanen, så är det möjligt att de båda lagen är för beroende av dessa båda stjärnspelare.

Det här illustrerar kanske en fundamental motsättning mellan The Championship och Premier League. Det behövs en inflytelserik stjärnspelare för att ta sig upp till Premier League, men väl i Premier League så måste anfallsspelet balanseras över flera spelare i laget. Det är en hårfin linje och en manager är sannolik obenägen att överge en taktik som tog dem till uppflyttning.

De walesiska lagen i The Championship är kanske de som är bäst utrustade att klara av livet i Premier League. Cardiff inte minst då de har en offensiv uppsättning som involverar Jay Bothroyd, Craig Bellamy, Michael Chopra och Peter Whittingham.

Om QPR och Norwich tar sig upp i Premier League så kan de, med eller utan starkare försvar, finna sig i en Blackpool-liknande situation där de är oförmögna att balansera offensiv med defensiv tack vare deras relativa beroende på en enda spelare.

…………………………………………………

Paul Doyle på The Guardian diskuterar straffregeln och föreslår en rätt intressant förändring.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/apr/20/why-penalty-laws-should-change

Han föreslår helt enkelt att domaren ska ha möjlighet att istället för straff blåsa för indirekt frispark inne i straffområdet för förseelser som inte är förtjänta att bestraffas med en straffspark.

Hans utgångspunkt är Liverpools straff mot Arsenal i helgen.

Och visst kan man hålla med honom. Straff är väldigt hårt för Eboués förseelse, även om regelboken just nu inte ger domaren något större val annat än, som alltför ofta är fallet, helt och hållet bortse från regelbrott inne i straffområdet.

En indirekt frispark för Liverpool där hade varit en klart mer proportionell bestraffning.

Vad säger ni? Om såväl det specifika exemplet som om den större regelfrågan.

…………………………………………………

Aston Villas manager Gerard Houllier togs under natten till sjukhus efter vad som befaras vara problem med hans hjärta. Houllier har en historia av hjärtproblem vilket gör nyheten särskilt oroande.

Houllier sägs dock vara i relativt god form och det ska inte vara livshotande, men troligtvis så blir det Gary McAllister, Villas assisterande manager, som tar över under helgens ligamatch.

Get well!

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-21 kl 13:20

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå