POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

LINHEM - Football League Watch

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Det hör inte till The Football League men det är nu klart att vi (jag, min styvfar och bror) får biljetter till FA-cupfinalen!

Mer till ämnet så hoppas jag fortfarande att vi får biljetter till en playoffsemifinal i antingen League 1 eller League 2 dagen efter finalen.

Gillingham, MK Dons, Wycombe, Leyton Orient, Stevenage, Southampton och möjligen Bournemouth är lagen inom räckhåll från London som vi därmed hoppas går till playoff, spelar på söndagen och får börja på hemmaplan!

Bör tillägga det att Leyton Orient eller Southampton är första valet medan MK Dons snarare är Plan G ifall allt annat skulle gå åt,ehm, Milton Keynes.

::::

Eftersom det spelats två omgångar i Football League denna veckan (helgen och måndagens) och för att det bara är två omgångar kvar som ska spelas blir det större fokus än vanligt på omgångarnas resultat och hur denna säsongen kan sluta. Men först – Stevenage!

…………………………………………………

WITH OR WITHOUT YOU

Inför säsongen valde Stevenage Borough att ta bort ”Borough” ur sitt lagnamn då stadens förra klubb bara hette Stevenage FC innan den fick läggas ner och återuppstå som Stevenage Borough.

Staden Stevenage ligger knappt fem mil norr om London i grevskapet Hertfordshire där den största staden Watford är regionens främsta fotbollsklubb och på andra sidan gränsen till grevskapet Bedfordshire ligger Luton som även de överglänser Stevenage sett till population och fotbollsmeriter.

Men ifjol vann man Conference National med elva poängs marginal ner till lokalrivalen Luton Town vilket betydde uppflyttning för första gången till Football League.

Redan säsongen 1995/96 vann Stevenage Conference National med en ung  Barry ”The ox in the box” Hayles som främste målskytt men då nekades man uppflyttning för att arenan Broadhall Way inte levde upp till Football Leagues högt ställda konstruktionskrav.

Det följdes av nästan femton säsonger av stabila placeringar på övre halvan,  några säsong närmare nerflyttning och ett par playoffplaceringar. Men redan i början av 2000-talet hade klubben bestämt sig för att rusta upp arenan till att hålla regelrätt Football League-klass.

Det närmaste laget kommit fotbollens främsta förmak efter man snöpligt fick nobben 1996 var säsongen 2004/05 när man under managern Graham Westleys ledning tog sig ända fram till playoff-final. en final man förlorade med 0-1 mot nuvarande League 1-laget Carlisle.

Graham Westley var då en av många illa omtyckt manager för att hans lag spelade en tuff fotboll som tenderade att vara regelvidrig snarare än gentlemannamässig. Hans rykte var skamfilat även för att han som manager/ägare i Farnborough Town fört ut dem till en match i FA-cupens fjärde runda mot Arsenal på Highbury för att sedan kort därefter lämna klubben med sin assistent, målvaktstränare och ett halvdussin spelare i bagaget. Men framför allt för att Farnborough några år senare gick i konkurs.

Graham Westley lämnade även Stevenage året efter förlusten i playoff-finalen efter att fansen var trötta på hans sätt att spela just på det stereotypiskt fula  sättet som folk associerar med engelsk fotboll i de lägre divisionerna men det hade man säkert kunnat leva med vid framgång om det inte varit för det att Westley var mycket arrogant på presskonferenser och i andra offentliga forum.

Vem är Stevenages nuvarande manager?

Självklart är det John Sitt…Graham Westley som återvände 2008 för att ”Finish the job that I started” som han själv uttryckte det, nöjd över att ha använt en mening ur den ”Stora klyschboken” konstaterade han också att – efter ha sneglat på sida 24 ur nämnda bok – att ”The moment was right”.

Supportrarna var inte helt nöjda över att se honom återvända men Westley har motbevisat dem genom att vara mycket mer ödmjuk och erkänt sin tidigare självgodhet. Han är ju dock bara mänsklig så han har lagt till att han gjorde de flesta uttalanden för klubbens bästa.

Han har dock ännu viktigare fått laget att prestera igen då man direkt under hans första säsong 2008/09 tog dem till playoffspel, men där åkte man ut i semifinalen mot Cambridge med 4-3 totalt. Men laget vann landets främsta amatörturnerning ”FA Trophy” som tröst.

Inför förra säsongen sålde man lagets store målskytt Steve Morison som gjorde 86 mål på tre säsonger i klubben till Millwall där han för närvarande är Championshiplagets främste målskytt med sina femton ligamål.

Men kollektivet Stevenage blev starkare och med Yemi Odubabe som Morisons ersättare ledde man serien vid årskiftet och höll den ledningen säsongen ut. Odubabes sexton mål var viktiga för laget men det var på grund av att man släppte in klart minst mål (24 på 44 matcher) i serien som gjorde att laget vann Conference National med god marginal.

Laget har under sin debutsäsong lyckats förvånansvärt bra, först en FA-cupseger mot Premier League-laget Newcastle och även om fjolårets skyttekung Odubabe floppade vilket ledde till att han lånades ut till Newport County har det snarare varit försvaret och den målfarlige mittfältaren John Mousinho som imponerat. Mousinho har dock hintat om att han efter ha skaffat sig ett portugisiskt pass tänkt ansöka om managerjobb i Manchester.

Efter bra spel på våren ligger man just nu med två omgångar kvar på sjätte plats i ligan med teoretisk chans på direktuppflyttning men än viktigare med bara en poängs marginal ner till Torquay på platsen närmast under playoffstrecket.

…………………………………………………

Championship “Because the Lord had heard that I was hated, he had therefore given me this son also: and she called his name Simeon.”

QPR som hoppades få fira ligasegern (tills vidare, beroende på konsekvensen av Faurlin-gate) i måndags hemma på Loftus Road men efter först 2-2 mot Cardiff och därefter 1-1 mot Hull ligger man bara fem poäng före Norwich med två omgångar kvar vilket förvisso gör att man i praktiken säkrat ligasegern.

Ligatvåan Norwich å andra sidan slog först lokalrivalerna Ipswich med 5-1 i ”Old Farm”-derbyt i torsdags innan man efter två dagars längre vilotid än andra lag mötte Derby där man sent på ”Norwich-time” slog Derby med 3-2 vilket var deras tolfte övertidsmål denna säsongen. Värt att nämna är att Simeon Jackson gjorde sitt andra hattrick denna månaden och har totalt gjort åtta stycken på de senaste fem matcherna. Jag står dock fast vid att det kommer behöva en bättre andraanfallare i PL om de tar sig dit.

Norwichs enda rimlige konkurrent till andraplatsen är walesiska Cardiff som efter en poäng mot QPR och en vinst mot jumbon Preston tappade sitt försprång på Norwich. I sina två sista matcher möter man Middlesbrough som inte har något att spela för men är svårslagna under Tony Mowbray och Burnley som då fortfarande kan ha en bra chans att nå playoff jämfört med Norwich som möter Pompey och Coventry som placeras i samma kategori som Boro.

Där bakom är det bara att gratulera Swansea och Reading som är klara för playoff, även fast Reading kan bli omkörda av både Burnley och Millwall om man förlorar båda sina återstående matcher med minst 3-0 vilket vore ett bisarrt undantag. Vilket betyder att de dessutom med största sannolikhet kommer mötas i den ena playoff semifinalen.

Striden kring strecket består av Forest, Millwall, Burnley och Leeds där de tre först nämnda har ganska bra form nu medan Leeds helt verkar ha kollapsat.

Man ska självklart inte ta något för givet men Forest som har ett tvåpoängsförsprång på Millwall och Burnley möter i stort sett nedflyttningsklara Scunthorpe hemma i nästa omgång då jag tror de säkrar sin playoffplats.

I botten säger vi farväl till klassiska Preston North End som är klara för nerflyttning till League 1 trots att man kvalificerat sig för playoff fyra gånger under 2000-talet och att man spelat hela 88 säsonger i landets två högsta divisioner sedan man var med och grundade The Football League.

Prestons ordförande Maurice Lindsay har dock indikerat att Phil Brown efter en hedersam avslutning på säsongen kommer fortsätta nästa säsong.

Hoppet är inte helt ute för Scunthorpe och Sheffield United då man håller sig kvar ifall man vinner båda sina kvarvarande matcher samtidigt som Doncaster och Crystal Palace förlorar sina men då måste Scunny också ta in 17 mål på Doncaster medan Sheffield behöver hämta in nio stycken på Palace, eller bara åtta på Doncaster fast då åker Scunny ut.

…………………………………………………

LEAGUE  1Fletch Lives

Bottenstriden

Walsall (45p, -19), Charlton (h) och Saints (b)
————————————————————————————
Dag & Red (44p
, -16), Carlisle (h) och P’Boro (b)
Bristol Rovers (44p
, -33), Sheff Wed (h) och Colchester (b)
Plymouth (42p
, -17), Exeter (b), Saints (h) och Orient (h)

Walsall som ligger bäst till poängmässigt har en god chans att slå Charlton hemma men Saints är en väldigt svår match om Saints inte säkrat andraplatsen när de mötts.

Dag & Red har ett behagligt spelschema då de möter Carlisle inte har något att spela för och bör vara nöjda med att vara cupvinnare. P’Boro har inget mer än att säkra en fjärdeplats att spela om vilket man troligen gjort innan matchen. Rovers möter å andra sidan två lag som inte har något att spela för annat än äran och just Sheff Wed har en ny manager vilket gör dem svårare att slå.

Plymouth har nog det mest härjade och godhjärtade laget men här har man trots allt en hyfsad chans även fast Saints och Orient båda två kan ha promotion eller playoff att spela för.

Värt att nämna är även Notts som har 49 poäng men de har fått en välbehövligt boost sedan man tog in Martin Allen så det är troligt att de inte blir direkt inblandad i bottenstriden.

Vi säger också farväl till Swindon som är klara för nerflyttning till League 2 vilket framför allt beror på tankesättet att man är ”för bra” för bottenstriden men rent spelmässigt beror det på förlusterna av målglada anfallsduon Billy Paynter och Charlie Austin men även den store mittbacken Gordon Greer.

Runt playoffstrecket är det Leyton Orients chans att ta sig förbi Bournemouth som är den stora snackisen men man ska även ha i tanke att MK Dons bara ligger en poäng ovanför Bournemouth med betydligt sämre målskillnad vilket gör att Orient i stort sett har nästan lika stor chans att ta sig förbi dem.

Bournemouth såg ut att förlora sin senaste match i måndags vilket hade betytt att de hade legat på samma poäng som Orient inför de två sista omgångarna men på de sista tio minuterna gör man först 1-1 sedan stiger lagets starke man tillika assisterande manager – Steve Fletcher in och gör 2-1 i 88:e minuten.

Leyton Orient har alltså 67 poäng, tre poäng bakom Bournemouth men med klart bättre skillnad och fyra bakom MK Dons men med bättre målskillnad vilket betyder att Orient i praktiken behöver ta fyra poäng mer än något av de två lagen ovan.

MK Dons möter först Notts County som inte är helt säkra från nerflyttning men avslutar Oldham som förvisso är en svår bortamatch men har inget att spela för.

Orient möter redan klara Tranmere på hemmaplan men det svåra blir bortamatchen mot Plymouth vars chanser att hålla sig kvar lever i allra högsta grad.

Bournemouth har en obekväm bortamatch mot Hartlepool och därefter Rochdale som också fortfarande har en liten chans på playoffplatsen så det är troligare att Bournemouth tappar sin plats än MK Dons till Orient skulle jag gissa.

Ligasegern har Brighton säkrat, men bakom där gör Huddersfield och Southampton upp om andraplatsen. Lagen ligger nu på samma poäng men Saints har en match tillgodo på Huddersfield som spelas på måndag nästa vecka. Helgen före det möter Saints Brentford på bortaplan vilket inte är en lätt match medan Huddersfield möter Brighton som inte vunnit på de två matcher man spelat efter man säkrade seriesegern.

I sista matchen tar Huddersfield emot Brentford medan Southampton också har hemmamatch mot Walsall som spelar för nytt kontrakt. Fördel Saints tack vare hängmatchen och klart bättre målskillnad men de har möjligen lite tuffare matcher kvar än sina rivaler.

…………………………………………………

LEAGUE 2Buryed

Chesterfield som för exakt en månad sedan var ”på väg att defilera hem League 2” som Nicke Nyfikens bloggarmotsvarighet uttryckte det. Men nu efter måndagens 2-3 förlust mot Bury ligger man bara två poäng före jagande Bury när man dessutom först har en jobbigt bortamatch mot playoffjagande Torquay och efter det Gillingham som balanserar svajigt på playoffstrecket.

Fördelen mot Bury är att de också har väldigt tuffa matcher då man först möter Wycombe som ligger trea i tabellen och sedan Stevenage som har sin playoffplats att kämpa för att behålla. Fördel för Chesterfield tack vare sin poängfördel men Bury är i väldigt god form medan de omvända gäller för Chesterfield.

Två olika slag pågår i playoffzonen där Wycombe och Shrewsbury gör upp om den sista direkuppflyttningsplatsen där Wycombe med en poäng tillgodo möter ligaseger jagande Bury på bortaplan men därefter Southend som är neutrala. Shrewsbury möter Cheltenham som behöver en enorm dos otur för att öka ur och Oxford som är Schweiz så har de senare en klar fördel.

Striden med fler sidor inblandade är Slaget vid playoffstrecket

Accrington (69p, +16), Barnet (h) och Burton (b)
Stevenage (68p
, +19), Northampton (b) och Bury (h)
Gillingham (68p
, +14), Macclesfield (h) och Chesterfield (b)
———————————————————————————-
Torquay (67p, +23), Chesterfield (h) och Rotherham (b)

Alla har mycket svåra matcher då det förutom Rotherham och Macclesfield är lag som antingen försöker hålla sig kvar eller slåss om ligatiteln.

Torquay har en god chans att störa Chesterfield då fredagsmatcher inte är lätt när Chesterfield reser lång väg när Torquay dessutom är ett väldigt starkt hemmalag medan de andras främsta chans är att lagen de möter i sista omgångarna redan är klara för det man satsar på men självklart har man ändå mycket bra chanser även fast det är svårt att sia om något.

Sist och minst är bottenstriden i League 2 där det redan är klart att Stockport åker ur League 2 till det bottenlösa hål som också kallas för Conference och undrar ni hur det kommer sig att man gjorde det trots att man spelade i League 1 förra säsongen hänvisar jag er till min tidigare text om Stockport. Inte helt klart bör jag tillägga men chansen att Stockport tar sex poäng mer än Northampton samtidigt som de hämtar ikapp 35 mål är mikroskopisk.

Bottenstriden

Burton (49p, -14), Southend (b) och Accrington (h)
Hereford (48p,
-16), Bradford (h) och Macclesfield (b)
Lincoln (47p,
-32), Oxford (b) och Aldershot (h)
Northampton (46p,
-11), Stevenage (h) och Morecambe (b)
———————————————————————————
Barnet (45p, -18), Accrington (b) och Port Vale (h)

Burton har en bra chans att säkra sitt kontrakt mot Southend vilket blir svårare mot Accrington fast då behöver Barnet ta fyra poäng mer än dem vilket verkar osannolikt.

Hereford som möter två lag som är klara utan att vara inblandad varken upp eller nere försöker har en väldigt bra chans att säkra kontraktet. Lincoln har ett liknande svårt spelschema men mindre poäng men likt lagen ovan bör man klara det främst på de andras uselhet.

Northampton har en väldigt tuff match mot Stevenage som vid vinst kan säkra deras kontrakt där den senare bara ska vinnas.

Barnet som troligen vet att bästa sättet att vinna över Lincoln är att beskjuta dem bakifrån i smyg får troligen på grund av att man inte bor i Texas sikta in sig på Northampton istället som har på pappret svårast spelschema men då gäller det för Barnet att slå ur mjölktänderna på Accrington.

…………………………………………………

Rekommenderad läsning

Intervju med Swanseas manager Brendan Rodgers där han berättar vad han lärde sig i Chelsea av Mourinho och hur han använder det i Swansea.

Varför Brightons framgång är bra för hela Football League.

Har nämnt det tidigare men Brendan Rodgers utnyttjar sina Chelsea-kontakter till fullo och i Swansea har han också haft förutsättningarna att lyckas.

Varför fungerar inte Paul Ince som manager? Tänk Roy Keane eller Glen Hoddle snarare än diskrimineringen av svarta managers.

::::

Bloggen Twohundredprocent som ofta skriver om ägare och följer kaoset i Wrexham intensivt. Skriver om den Notts County röra som Panorama håller på att utreda just nu.

Doncaster som nästan såg ut att kunna bli ett nytt Blackpool under inledningen av säsongen riskerar nu faktiskt att åka ur Championship, varför?

Scunthorpe var en jumbofavorit inför säsongen och har nästan räknats ut på sistone men de har fortfarande chansen att hålla sig kvar.

::::

Hur det gått för Hull i sin första säsong tillbaka i Championship, skrivet av David Kim vars taktikblogg Arshavins hatt ser lovande ut.

Bloggen The two unfortunates har börjat en bloggserie om olika lags skumma figurer (Se ägare) Del 1 – Carlisle.

Derbys fem bästa spelare under 2000-talet.

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller maila mig – Linhem@live.se

Ni kan även följa mig på twitter – https://twitter.com/linhem, men känn inget tvång.

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-04-27 kl 09:05

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå