POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

They Shoot Horses, Don’t They?

Världen står stilla, jorden slutar snurra runt sin axel och Saturnus placerar sig i linje med Venus när de två spanska supermakterna drabbar samman i kvällens semifinal.

Mourinho har som är Mourinho likt lagt sina verbala fällor och på ytan verkar det som om Guardiola inte bara gick fram och nosade på osten utan även tog en rejäl tugga. Fällan smällde igen.

Matchen ger lite grann känslan av the irresistable force meets the immovable object.

Men det stämmer kanske inte riktigt.

Den Real Madridska försvarsmuren är naturligtvis inte alls ogenomtränglig och Barcelonas anfallsspel är förvisso otroligt svårstoppat men knappast ostoppbart.

Det ska hur som helst bli väldigt spännande att följa den här mentala, fotbollsliga och emotionella kampen mellan de båda.

Och se vilket av lagen som tar sig till Nou Wembley.

:::

Hur effektiva är egentligen europeiska fotbollslag i sin offensiva produktion sett till hur många av deras skott som faktiskt resulterar i mål? Det är kanske en lite rolig grej att kolla på så här en europeisk fotbollskväll.

Spanien, England, Tyskland och Italien ingår i den här undersökningen som tar med resultat fram till och med mars den här säsongen.

Får ni inte upp grafen i läsbar storlek direkt här i bloggen så kan ni helt enkelt klicka er vidare via den här länken:

https://lh3.googleusercontent.com/-W4W7OQdhpng/TYtEimuNRDI/AAAAAAAAAfE/C5VjIq7Ld8c/s1600/offensive+goal+to+shot+ratios+big+four+02-23-11.png

På totalen visar grafen att de europeiska lagen i de fyra stora ligorna snittar ett mål på lite knappt vart nionde skott (0,108 vid den röda linjen) om än medianen är ungefär ett skott vart elfte mål.

:::

Barcelona är naturligtvis ett fullständigt unikum. De gör alltså mål på nästan vart femte skott och är i det avseendet fullständigt överlägsna inom den europeiska fotbollen.

En produkt av att de spelar sig fram till så väldigt bra skottlägen.

Blackburn och Blackpool ligger kanske lite förvånande högt givet deras tabellpositioner. Grafen ger kanske också en del av förklaringen bakom Chelseas något taffliga säsong.

I botten av grafen hittar vi många italienska lag och det är väldigt få italienska lag högt upp i grafen – vilket möjligen illustrerar ett av den ligans större problem.

Real Madrids offensiv hyllas ofta – kul då att Wolves är mer eller mindre exakt lika effektiva som dem.

Huvudsakligen tyckte jag dock bara det var en kul graf och det är lite roligt att se var lagen placerar sig på den och klura lite på hur det stämmer överens med deras säsong och tabellplacering så här långt.

:::

Den europeiska medeleffektiviteten är 0,108:

Average!
» 10 av 20 La Liga-lag är mindre effektiva än det europeiska snittet.

Sad!
» 14 av 20 Serie A-lag är mindre effektiva än det europeiska snittet.

Kul!
» 12 av 18 Bundesliga-lag är mer effektiva än det europeiska snittet.

Huge!
» 16 av 20 Premier League-lag är mer effektiva än det europeiska snittet.

:::

Det är tur att Man Utd inte möter Manuel Neuer i varenda match. Då hade de förmodligen legat i andra änden av grafen.

…………………………………………………

Fulham vs Bolton

Även ikväll spelas det en hängmatch i Premier League – Fulham tar emot Bolton i en match i tabellens mittenregioner.

Om nu några sådana regioner existerar den här säsongen.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/8475157/Fulham-v-Bolton-Wanderers-match-preview.html

Fulham har tagit sig bort från det värsta nedflyttningsträsket och en vinst ikväll betyder att de tar sig upp på tabellens övre halva.

Bolton hämtade sig från förnedringen på Wembley med en meriterande seger mot Arsenal, och vid vinst ikväll så klättrar de förbi Everton upp på sjunde plats i tabellen.

:::

Av Opta lär vi oss att de tre senaste ligamötena de här lagen emellan har slutat oavgjort.

:::

Och i och med kvällens match så är Premier Leagues enda återstående hängmatch den mellan Man City och Tottenham.

…………………………………………………

Kvällens match mellan Real Madrid och Barcelona, det tredje klassikot på kort tid, får mig att tänka lite på den här gamla diskmedelsreklamen om Villa Riba och Villa Bajo.

Kommersialismen känns dessutom ungefär lika påträngande.

:::

Intressant faktoid:

“According to Deloitte, Real pay €192m (£170m) in wages to a squad who cost €475m to assemble. Barça hand over €235m to a group who cost €175m to buy. Broadly, Real swoop on ready-made talent as an affirmation of their power while Barça prefer to create their own stars and pay them fortunes to keep them in their private galaxy.”

Ja, Real Madrid har betalat 2,5-3 gånger så mycket för sin spelartrupp. Men Barca betalar årligen 45m mer för att behålla och underhålla sin spelartrupp. Två helt olika strategier som däremot över sikt kostar i princip lika mycket, väl värt att komma ihåg för de som hånar Real Madrid som köpelag.

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-27 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå