Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Jag är nyfiken - Wigan Athletic

Peter Hyllman

2005 tog sig Wigan som tvåa i The Championship upp i Premier League.

Alltsedan dess så har Wigan också hållt sig kvar i Premier League, om än oftast med snaran runt halsen, i vad som är klubbens första och enda period i den engelska högsta divisionen.

Grundad 1932 så är Wigan den yngsta klubben i Premier League och det var först 1978 som klubben valdes in som en medlem i The Football League. Wigan Athletic är det femte försöket att grunda en fotbollsklubb i Wigan efter det att i tur och ordning County, United, Town och Borough först grundats och därefter lagts ned.

Wigan är helt enkelt en stad för rugby, inte fotboll.

:::

Ekonomi

Att fotboll inte är först och främst i Wigan märks kanske tydligast på klubbens publikunderlag, vilket naturligtvis har sina självklara konsekvenser för lagets ekonomiska förutsättningar.

ANNONS

Wigans hemmaarena DW Stadium är ofta glest befolkad och det är kanske lite talande att dess publikrekord är matchen från sista omgången 2007/08 när horder av Man Utd-fans vallfärdade dit för att se Man Utd säkra ligasegern.

Wigan har efter Blackpool ligans överlägset lägsta publiksnitt med bara lite drygt 16,000 åskådare per match den här säsongen. Vad som är än värre är att Wigan bara har en beläggning på sin arena om 65,5%. Med andra ord, en hel tredjedel av arenan står tom under en hel säsong. Närmaste klubb ligger som jämförelse runt en beläggning om 80%.

Wigan saknar helt enkelt den nödvändiga publikbasen för att etablera sig sportsligt och ekonomiskt i Premier League.

Kommersiellt saknar även klubben den rätta organisationen, vilket möjligen speglar en till obefintlighet gränsande målgrupp. Talande är att Wigan öppnade sin egen klubbshop för bara två år sedan.

ANNONS

Sammantaget ger det en bild av en klubb som vad avser fortsatt spel i Premier League är ekonomiskt helt beroende av de TV-intäkter som Premier League-spel medför.

:::

Management

Dave Whelan, Wigans nuvarande ordförande, köpte klubben 1995. Under hans första säsong vid rodret slutade Wigan på 14:e plats i vad som nu är League 2, alltså som 84:e lag av de 92 som ingår i Premier League och The Football League. Hans uttalade och vid den tiden förtalade målsättning var att ta Wigan till Premier League. Tio år senare var den målsättningen verklighet.

Det vore med det som utgångspunkt naturligtvis befängt att kritisera ledningen av klubben under den här tidsperioden. Väl i Premier League dock så har klubben fått anpassa sig till att vara en evigt liten fisk i en väldigt stor damm, och på så vis har även ledningen behövt förändras och utvecklas.

ANNONS

Under de dryga fem år som Wigan befunnit sig i Premier League så har en tämligen tydlig latinsk eller sydamerikansk strategi tillämpats. Såväl vad avser spelstil, framför allt under nuvarande manager Roberto Martinez, som vad avser värvningspolitik. Mycket av Wigans framgång har varit baserad på att hitta och förädla mid level-kvalitet i Sydamerika. Klubbens kanske främsta strategiska resurs har varit deras lyckade scoutingnätverk.

Med en spelstil baserad på bollinnehav och kortpassningsspel så har Wigan också försökt skapa sig en komparativ fördel gentemot övriga lag på Premier Leagues nedre halva. Huruvida det projektet har lyckats eller tvärtom lett till ett ökat risktagande får däremot betraktas som en öppen fråga.

Om Wigan åker ur Premier League så är det tveksamt om klubben fortfarande kommer ha samma attraktionskraft för lovande sydamerikansk talang, och det kan då bli nödvändigt att formulera en ny värvningsstrategi. Särskilt som själva staden beskrivs av en av Wigans spelare som ”a crappy place. The town is tiny and there is no atmosphere. I go into training, I return home, and that is all I do.”

ANNONS

Av Wigans management kan vi dra två slutsatser. För det första att det har hållit hög klass och sannolikt varit den främsta anledningen till Wigans relativt långa tillvaro i Premier League men för det andra också att man bara kan baka med de ingredienser man har tillgång till.

:::

Ideologi

Det är svårt att identifiera någon direkt fundamental idé som styr Wigan utöver just den vision som Dave Whelan formulerade för drygt 15 år sedan: ”Wigan ska spela i Premier League”.

Publikens antal och begränsade engagemang för klubben gör även att Wigan som fotbollsprojekt till stor del känns som ett personligt projekt för Dave Whelan.

:::

Slutsatser

Wigan är i grund och botten fortfarande en liten lokal kvartersklubb med ett troget följe av lokala supportrar. Dessa har säkert uppskattat Wigans tillvaro i Premier League, en period under vilken klubben närmast överträffat sig själv, men Wigans placering i ligasystemet spelar sannolikt inte någon stor roll för just dem. De kommer följa Wigan oavsett.

ANNONS

Men det ger också klubben en trygghet och en stabilitet. Det är på så vis ingen katastrof om klubben åker ur Premier League. Frågan i så fall är om man från klubbledningens sida har klokhet nog att rätta munnen efter matsäcken, att skruva ned ambitionerna och acceptera att mer än det allra bästa kan vara gott nog.

Och om Dave Whelan i så fall har något intresse av att förbli Wigans ägare och ordförande.

:::

Inför en säsongsavslutning som inleds idag hemma mot Everton och därefter fortsätter med Aston Villa (a), West Ham (h) och Stoke (a) och som onekligen är make-or-break för Wigan, så måste ändå det vara något som minskar pressen på laget.

Otroligt viktig match mot Everton i eftermiddag.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/7944301/Wigan-Athletic-v-Everton-match-preview.html

ANNONS

…………………………………………………

Just Wigans hemmasupport är vad Roberto Martinez hoppas på inför eftermiddagens match mot Everton.

Martinez uppmanade Wigansupportrarna att återskapa den stämning som rått vid några av lagets minnesvärda tidigare triumfer – inte minst mot lag som Chelsea och Arsenal hemma på DW Stadium.

”Every home fixture gives you that feeling of responsibility to try and effect the game in every way we possibly can, just as we have done on all the big occasions at the DW Stadium in the past.

At this stage of the campaign last season Arsenal arrived here and we all know what happened that day, an example that will be in everyone’s memory for the rest of our lives.

We must create that atmosphere and confidence for the final two games of this season, starting on Saturday against Everton. Emotions in these games close down the margins on the pitch and that environment is created by the fans, it’s a crucial role they have.”

ANNONS

Ett i mina ögon tämligen målande och tydligt sätt att beskriva den betydelse som publiken har för vad som sker på fotbollsplanen. De skapar en känsla och atmosfär som ”gör planen mindre” och motståndarnas upplevda handlingsutrymme trängre.

…………………………………………………

Tung kvällsmatch också på Stamford Bridge mellan titeljagande Chelsea och Champions League-jagande Tottenham.

Tveklöst en match som båda lagen måste vinna för att ha möjlighet att behålla kontakten med respektive lag framför dem.

Carlo Ancelotti insisterar på att Chelsea fortfarande har möjlighet att komma ifatt Man Utd och givet att Man Utd har kvar att möta både Arsenal och Chelsea så är det självklart en möjlighet.

:::

Det har varit en säsong av glädje och fest för Tottenham och deras supportrar.

Frågan är däremot om inte, när det ska göras bokslut över säsongens samtliga intäkter och kostnader, det visar sig att den här säsongen kostade mer än den smakade för Tottenham.

ANNONS

Det är svårt att undvika känslan att många av Tottenhams poängtapp den här säsongen har kommit till stor del som en följd av att Champions League har slitit både på spelare och koncentration.

Resultatet blir förmodligen att Tottenham misslyckas med att kvalificera sig för Champions League igen – och det i kombination med att kvalificering dit knappast lär bli lättare vad tiden lider gör att Daniel Levy, klubbens ägare, kan känna sig frestad att skära lönekostnader och casha in på klubbens etablerade stjärnor.

Spelarna själva kan också vara benägna att vilja röra på sig för att säkra Champions League-fotboll för egen del. Särskilt som de bevisat att de mer än väl är kapabla att prestera på den nivån.

Spelare som Gareth Bale, Aaron Lennon, Rafael van der Vaart, Luka Modric, Tom Huddlestone med flera. Samtliga viktiga spelare för Spurs. De vill spela Champions League. Och om inte Tottenham kan erbjuda dem det så kommer de att söka sig till en klubb som kan.

ANNONS

Frågan är om Tottenham är mäktiga att bli något mer än en europeisk dagslända.

…………………………………………………

The Championship har sin egen version av ödesmatch i lördagens tidiga match på Elland Road.

Leeds möter Burnley.

Det förlorande laget lär i praktiken vara borta från playoff-platserna, och oavgjort lär i praktiken diskvalificera båda lagen från playoff. Mycket viktig match alltså.

Sanningen är i och för sig att även vid en vinst för ena laget så kommer det att ha en rejäl uppförsbacke för att lyckas nå playoff. Nottingham Forest måste helt enkelt helt tappa koncepterna mot nedflyttningskandidaterna Scunthorpe och Crystal Palace.

:::

Allt annat än segrar för Sheffield United och Scunthorpe samtidigt som Crystal Palace eller Doncaster Rovers förlorar betyder för övrigt att dessa båda lag flyttas ned till League 1.

ANNONS

…………………………………………………

Oavgjort för QPR i eftermiddag borta mot Watford och man säkrar i praktiken ligasegern i The Championship, vinst och man säkrar den teoretiskt, och garanterat uppflyttning till Premier League.

Men känslan att toppstriden i The Championship befinner sig lite i limbo känns jobbig och påträngande.

Nästa fredag, den 6 maj, ska ju nämligen FA sammanträda och avgöra i frågan om QPR ska få poängavdrag för sitt påstådda brott att ha använt en spelare ägd av tredje part.

En dag innan den sista omgången!

Och om QPR finns vara skyldiga så är det väldigt svårt att spekulera i hur många poängs avdrag det i så fall kan bli fråga om, då det är det första fallet som tas upp till granskning.

Blir det tio poäng så blir det playoff för QPR istället för automatisk uppflyttning. Blir det det dubbla så riskerar det inte bli något alls för QPR.

ANNONS

Själv tror jag att om QPR befinns vara skyldiga så tror jag straffet kommer bli en politisk avvägning mellan att å ena sidan vilja statuera ett kraftigt exempel mot regelbrottet (kraftigt och kännbart poängavdrag) och å andra sidan en önskan om att inte alltför kraftigt undergräva The Football Leagues trovärdighet (inte förändra tabellen i efterhand).

Vilka krafter som vinner är en politisk fråga.

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-30 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto