POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Balladen om den punkterade ligafinalen

Det var matchen som var tänkt att fungera som en form av ligafinal den här säsongen, matchen som skulle avgöra ligan.

Mötet mellan Arsenal och Man Utd på Emirates.

Men så har nu inte riktigt blivit fallet. Arsenal har efter förlusten i Ligacupfinalen tämligen spektakulärt imploderat över sig själva och endast lyckats vinna en av sju ligamatcher därefter.

Arsenal befinner sig som en konsekvens nio poäng efter Man Utd med fyra matcher kvar av säsongen.

Luften gick ur den här ligafinalen innan den ens hann börja.

:::

Man Utd befinner sig i den krångliga situationen att behöva åka till en som en följd märklig och svårförutsägbar match borta mot Arsenal med den främsta ambitionen att hålla ett jagande Chelsea på avstånd.

Arsenal å sin sida går in i matchen med den tveksamma motivationsgrunden att försöka säkra en Champions League-plats samt eventuellt att spela för sin heder.

Inte riktigt vad spelarna hoppades på skulle jag säga.

:::

Det sägs att normala lagar och mönster inte alltid gäller i sådana här matcher mellan topplagen. Och tur är väl i sådana fall det.

För båda lagen har varit tämligen mediokra i ligan den här säsongen på lustigt nog lite olika sätt.

Arsenals hemmafacit den här säsongen är tämligen bedrövligt. Laget ligger på sjätte plats i ligans hemmatabell och hemma på Emirates har man ett poängsnitt om 2,00p. Med andra ord så förlorar man var tredje match på hemmaplan.

Man Utds bortafacit under säsongen är emellertid lika bedrövligt det för ett topplag, av vilka man är klart sämst. 1,41p per match betyder att Man Utd inte ens vinner var tredje match på bortaplan och man befinner sig med det på femte plats i ligan bortatabell.

Att Arsenal förlorar ligan på grund av sitt taskiga hemmafacit är uppenbart.

Om Man Utd förlorar ligan så är det på grund av sitt taskiga bortafacit. Alternativt, om de ändå vinner ligan, så är det trots sitt taskiga bortafacit.

:::

Två lag som befinner sig på vårens slutsträcka? Matt Lawton har pratat med Alex Ferguson som har lite erfarenhet av vad som krävs och vad som får ett lag över mållinjen.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1382064/Sir-Alex-Ferguson-knows-Manchester-United-home-here.html

…………………………………………………

”While Ferguson looks to future, Wenger stares grimly at the past”

Sam Wallace på Independent gör vad mer eller mindre varje engelsk krönikör gör den här helgen, kontrasterar Arsenal och Wenger med Man Utd och Ferguson, och landar i den motsatta men kanske mer insatta ringhörnan till den ofta framförda uppfattningen att Arsenal är klubben som har “framtiden för sig”.

https://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/while-ferguson-looks-to-future-wenger-stares-grimly-at-the-past-2275599.html

[“That is the difference between these two clubs as they approach Sunday’s game: one looks hopefully to the future, the other stares grimly back at the past. It is a question that will offend the competitor in Wenger but what is it that Arsenal are playing for on Sunday? The title is gone. Sure, there is prize money and an automatic Champions League place at stake for second place but that is hardly the basis for a rousing team-talk.”]

Det är inte omöjligt att Arsenal har en ljus framtid, men det vore ett misstag att tro att detsamma inte gäller andra klubbar. Det är sidan av ekvationen som Wenger sällan nämner när han rationaliserar sitt fotbollsprojekt. Underförstått är hårdraget att övriga toppklubbar kommer falla ihop och dö.

Men så är ju inte riktigt fallet.

:::

Guardiansk lördagsintervju med Arsenals mittback Johan Djourou: ”We just want to win to show the world that the boss is right”

https://www.guardian.co.uk/football/2011/apr/30/arsenal-johan-djourou

Det är svårt att inte reagera över formuleringen, där viljan att vinna är underordnad behovet av att bevisas ha rätt.

…………………………………………………

Liverpool möter Newcastle i en av söndagens tidiga matcher – och det är första gången som Andy Carroll ställs mot sin gamla klubb som han lämnade under jobbiga förhållanden i januari.

Det är förvisso oklart om Andy Carroll kommer att spela då han fortfarande vårdar samma lårskada som höll honom borta från förra helgens match. Daily Mail gör ändå en intressant reseberättelse om just young Master Carroll:

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1381979/Andy-Carroll-How-ultimate-No-9.html

Newcastle är förmodligen i praktiken säkra från nedflyttning, Liverpool behöver emellertid vinna den här matchen för att hålla uppe trycket på lagen ovanför dem i kampen om nästa säsongs europaplatser.

Och apropå hemmafacit så är Liverpool den här säsongens tredje bästa lag på hemmaplan efter Man Utd och Chelsea – och under Kenny Dalglish förblir man obesegrade på Anfield.

…………………………………………………

Förvisso på temat dålig ord- och namnhumor.

Men är det bara jag som tycker det är lite småroligt att Prins William efter bröllopet med Kate Middleton bland annat tilldelades den nya titeln Baron Carrickfergus?!

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå