POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Hyllmans hörna: Sköna maj välkommen!

Det har varit en tämligen lång fotbollshelg som på ett närmast bisarrt sätt har blandats upp med premiär i bambi på hal is-VM, kungligt bröllop, valborgsbrasor och första maj-tåg.

Men vad har vi lärt oss av helgen?

:::

Fabregas är Arsenals dåtid, inte framtid!

Naturligtvis är Fabregas en fantastisk fotbollsspelare, om det bör det inte råda någon som helst tvekan. Frågan är emellertid om inte Arsenal har fått ut det mesta från hans 23-åriga hjärta redan och huruvida Fabregas har mental och kanske även fysisk energi nog att vara lagets store ledare även i framtiden, eller de senaste fem åren helt enkelt dränerat honom i det avseendet.

Så stor del av Arsenals framtidshopp har varit knutna till just Fabregas som person att det riskerar finnas en irrationell vilja att hålla fast vid honom i tron att utan honom ger man upp framtiden, när det i själva verket är ett förgånget hopp man klamrar fast vid. Vad inte bara matchen igår visade, utan vad mer eller mindre hela säsongen har visat, är att nyckeln till Arsenals framtid förmodligen vilar i andra spelare – inte minst Jack Wilshere och Aaron Ramsey. Det är runt dem ett framtida lag måste byggas.

Fabregas har inte alla gånger känts mentalt närvarande under den här säsongen. Ingen märker det bättre än hans lagkamrater och han förlorar naturligtvis trovärdighet som ledare som en följd. Hans närvaro, om ej inspirerad, blockerar andra spelares utveckling på sikt. Arsene Wenger kan göra sämre saker än att sälja Fabregas i sommar och spendera överskottet på att förstärka truppens övriga positioner.

Det positiva Arsenal kan ta med sig av den här säsongen är insikten att det är en utveckling man kan se fram emot, snarare än att vara oroliga för.

:::

Blackpools Premier League-säsong avslöjades som ett dåligt aprilskämt!

Well, let’s not kid ourselves, Blackpools hela vårsäsong har varit tämligen bedrövlig – laget har bara lyckats samla på sig åtta poäng mellan nyår fram till och med mars. Men det var under april som Blackpool såg möjligheterna att rädda sin säsong och sin status som Premier League-lag. Det var nämligen under april som man helt unikt hade fyra raka hemmamatcher mot i tur och ordning Arsenal, Wigan, Newcastle och Stoke.

Det är åtminstone nio klart vinnbara poäng och därtill mot i alla fall ett lag som man realistiskt kan hoppas ska sluta nedanför Blackpool i tabellen. Men av de förhoppningarna kom mer eller mindre intet. Två förluster följdes av två oavgjorda matcher och målskyttet, som tidigare varit lagets stora styrka, valde ett synnerligen dåligt tillfälle att brista. Laget gjorde inte mer än ett mål i någon match vilket för Blackpool är tämligen unikt.

Det betyder att Blackpool ger sig in i maj månads tre sista omgångar indragna i en bloodfight med minst två andra lag om i princip en enda kvarvarande plats som ger nytt kontrakt. Två av de tre återstående matcherna är på bortaplan mot Tottenham respektive Man Utd. Hemmamatchen är mot Bolton, och har nu karaktären av en ”måste vinna”-match. När (om?) Blackpool åker ur Premier League så var det i april det hände.

:::

Fulham var tydligen inte ett one hit-wonder!

Fulhams fjolårssäsong var ju tämligen makalös när man under stora delar av säsongen campade på tabellens övre halva samtidigt som man på ett helt otroligt sätt tog Europa med storm och gjorde storresultat efter storresultat på vägen mot finalen i Europa League. Pyttelilla Fulham!

Förväntningarna inför den här säsongen var naturligtvis stora på Fulham, men man hade förtvivlat svårt att leva upp till dem. Länge har man varit indragen i vad som måste vara europeisk fotbolls mest inklusiva nedflyttningsstrid på mycket länge. Roy Hodgson hade lämnat klubben för andra äventyr och det fanns frågor huruvida Mark Hughes var en värdig efterträdare.

Samtidigt har Fulham varit ett skadedrabbat lag, särskilt på anfallsfronten, och när väl spelare som Bobby Zamora kom tillbaka så har ett nytt Fulham visat sig. De två senaste omgångarna har resulterat i väldigt imponerande 3-0-segrar mot Bolton och Sunderland och Fulham befinner sig hastigt och lustigt återigen på tabellens övre halva. Inte nog med det, tack vare sin placering i Fair Play-tabellen så kommer Fulham med all sannolikhet få spela Europa League också nästa säsong.

There’s two teams in Fulham!

:::

Champions League kommer med en kostnad för Premier League-lag!

Något tämligen unikt inträffade i helgen när samtliga semifinallag i Champions League förlorade sina ligamatcher under helgen. Förvisso är La Liga avgjord sedan länge och det är tveksamt vad Schalke egentligen har att spela för i Bundesliga. Men Man Utd hade ju definitivt mycket att spela för. Men just det samtidiga i förlustsviten belyser klart hur mycket fysisk och kanske också mental energi som Champions League kostar.

Just kombinationen av Champions League och Premier League ser jag som extra kostsam. Samtliga matcher i Premier League spelas med en högre grad av fysisk intensitet och energi och konkurrenssituationen är generellt jobbigare där än i övriga europeiska toppligor. Balansgången mellan de två tävlingarna blir helt enkelt klurigare.

Hur många poäng Tottenham har tappat den här säsongen i direkt anslutning inför eller efter spel i Champions League har jag inte i huvudet, men det är ett antal poäng. Om de hade lyckats knipa 50% av dessa tappade poäng så hade de förmodligen legat före eller jämsides med Man City nu i kampen om den fjärde Champions League-platsen.

Det talas ofta om fördelarna och intäkterna med Champions League-lag, men för Premier League-lag kommer Champions League även med en väldigt kännbar kostnad. Och för inget lag den här säsongen har den kostnaden varit fullt så kännbar som för Tottenham.

…………………………………………………

Ikväll fortsätter kapplöpningen för den andra automatiska uppflyttningsplatsen till Premier League när den 45:e omgången av The Championship ska spelas klart.

Cardiff, på tredje plats med 79 poäng möter Middlesbrough hemma samtidigt som Norwich, på andra plats med 80 poäng åker till Fratton Park för ett tufft bortamöte med Portsmouth.

Cardiffs match har avspark 18:15 och Norwichs match börjar 20:45 – den senare är TV-sänd.

:::

Dessförinnan – kl 16:00 – har Southampton möjlighet att vid vinst i praktiken säkra uppflyttning till The Championship borta mot redan nedflyttningsklara Plymouth.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-02 kl 09:47

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå