POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

LINHEM - Football League Watch

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Det är klart nu att Ken Bates köper Leeds United av sin kompis Mållgan som köpte klubben från Bates efter att klubben försatts i administration 2007.

Bates har därefter varit Mållgans sändebud i Leeds men då det engelska parlamentet i april detta året tillkännagav att man skulle granska Leeds hemliga ägare har nu Bates köpt klubben för att få slut på spekulationerna om det var så att Bates ägde klubben i hemlighet har han bestämt sig för att köpa klubben av Mållgan för ett paket batterier.

Guardians David Conn – en fotbollens motsvarighet till Janne Josefsson – undersökte Bates-situationen efter övertagandet nu i dagarna.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/may/03/leeds-united-ken-bates-owner

Och för en månad sedan.

https://www.guardian.co.uk/sport/david-conn-inside-sport-blog/2011/apr/06/ken-bates-leeds-united-who-owns

Och i september 2009.

https://www.guardian.co.uk/sport/david-conn-inside-sport-blog/2009/sep/30/leeds-united-ken-bates-jersey

::::

Coventry har gjort klart med Andy Thorn som permanent manager efter att Thorn som tillfällig ersättare åt Aidy Bootroyd imponerat och lett Coventry från en förvånansvärt låg position nära nedflyttningsstrecket till en stabil sjuttonde plats.

Thorn, som har samma slags äggformade huvud som Julian Dicks och Joe Cole, har framför allt fått förnyat förtroende för att hans spelfilosofi inte varit lika direkt som den långbollsbaserade fotboll Aidy Bootroyd förespråkar.

Vilket han gjort genom att centerar det raka fyramanna mittfältet till en ”diamant” och låta ytterbackarna sköta kantspelet.

Lite konstigt med tanke på att Thorn som spelare var en tuff back som spelade i Wimbledon under ”Crazy Gang”-tiden.

…………………………………………………

FAETHON AND PROPER

Faethon är i grekisk mytologi son till solguden Helios som för att imponera på sina vänner övertygar sin far att få köra ”solvagnen” över himlen trots de otroliga riskerna det medför. Men när han över Egypten väljer att dyka för att hans vänner ska se honom däruppe blir hästarna som drar vagnen galna vilket gör att de dyker för mycket och får hela Egypten att brinna tills det bara finns öken kvar. För att förhindra att resten av jorden ska gå samma öde till mötes skickar Zeus en blixt som får Faethon och vagnen att explodera.

Förutom att Faethons namn är väldigt likt Swindons före detta ordförande tillika delägare Andrew Fittons efternamn är Faethons historia (framför allt slutet) en bra analogi för Swindon sedan Fitton och hans partners köpte Swindon för drygt 2½ år sedan.

Det vore förstås elakt att säga det att Fitton (och kompani) bara köpte klubben för att bevisa något då direkt hjälpte laget att främst betala av en stor mängd skulder samtidigt som man var det enda League 1-laget som gick med vinst och han valde nyss att abdikera som ordförande som offerlamm för klubbens misslyckande.

Men Swindon har trots att Fitton verkar vara en god man och försöker vara en bra ägare har man denna säsongen följt upp fjolårs säsongens playoff-final med att åka ur samma division som jumbo.

Beskedet om nerflyttning var det som var den sista droppen för Paul Hart som sedan han tagit tagit bara en seger på elva matcher. Ungdomstränaren Paul Bodin som slog straffen som skickade Swindon till sin hittills enda sejour i Premier League men troligen kommer det in en ny manager inför nästa säsong.

::::

Det spelmässiga problemet för Swindon hör ihop med Fittons ekonomiskt sunda skötsel av klubben då Swindon har sålt anfallsparet Billy Paynter och Charlie Austin (Paynter till Leeds i somras, Austin till Burnley i vintras) som stod för nästan 40 av lagets 73 ligamål. Dessutom såldes kaptenen Gordon Greer till Brighton före säsongen och Sean Morrison som tog över hans plats i försvaret såldes till Reading nu i Januari.

Inte första gången ett League 1-lag som är väldigt bra men inte tar sig hela vägen fram plockas isär av snäppet större klubbar i Championship men det otroliga var att kaptenen Gordon Greer lämnade för Brighton som förra säsongen slutade på trettonde plats i League 1.

Om det berodde på att Paynter redan skrivit på, för att han kände att det Swindon laget inte skulle komma längre än bara nära, att han inte längre stod ut med att köra igenom Swindons kända kvintruppelrondell eller att det enbart berodde på att ägarna accepterade Brightons kvartsmiljon-bud är oklart men det troliga är att de två första alternativen ledde till att han gick med på det sista. Om man ska vara efterklok är det svårt att argumentera mot Greers flytt som gjorde att han till nästa gång spelar i Championship som kapten för ett lag med ambitioner och kvalitet att hålla sig kvar.

Men om Greer var vinnaren av den skilsmässan med bilen, sommarhuset, en ny familj och den halvan av skivsamlingen utan Absolute Music-exemplar medan Swindon sitter i sin villa de inte har råd att bo i med skrikande ungar som lyssnar på något oljud från en Disney-artist.

Swindon köpte heller inte in någon ersättare till Greer utan förlitade sig på ett oerfaret mittbackspar i Scott Cuthbert och den lovande Sean Morrison vilket förvisso funkade dugligt men det var avsaknaden av ersättare åt Billy Paynter som mer värst. Charlie Austin fick helt enkelt själv sköta målskyttet endast uppbackad av gratisvärvningen Vincent Pericard som redan visat i flera tidigare klubbar att han inte är någon vidare målskytt.

För att ersätta Austin när han köptes av Burnley (som redan hade gott om anfallare) tog man in Elliot Benyon från Torquay vilket inte är ett dåligt köp men att han direkt ska ersätta Austin som då redan gjort sjutton mål på en halv säsong är direkt idiotiskt även fall man på slutet gjort ett halvdant försök genom att låna in Calvin Andrew från Crystal Palace.

I försvaret värvades bara den lovande mittbacken Aden Flint från Alfreton Town (vinnare av Conference North) innan han direkt lånades tillbaka till Alfreton och på slutet tog man in Millwalls Andrew Frampton som likt Andrew var ett halvdant försök som gjordes alldeles för sent.

Mittfältet är dock faktiskt fortfarande väldigt starkt med trotjänaren Jon-Paul McGovern tillsammans med den skottglade kaptenen Jonathan Douglas på mittfältet, Paul Caddis som är en bra högerback/ytter från Celtic och säsongens spelare i Swindon Matt Ritchie inlånad men sedan köpt från Pompey i vintras.

Hade man ersatt Greer, Morrison, Paynter och Austin hade Swindon haft en god chans att hamna på övre halvan eller utmana om playoff men League 1-klubbar som per definition är ”selling clubs” får det svårt när ägaren försöker behålla en god ekonomi utan att riktigt kunna balansera det med att driva ett framgångsrikt lag vilket kräver fler och tyngre investeringar i spelartruppen.

Man bör dock inte beskylla ägarna för allt då tränaren Danny Wilson även utan nämnda nyckelspelare underpresterade kraftigt och laget verkade mentalt ändå tills han lämnade anse sig vara ”för bra” för att åka ur vilket han får ta på sig.

Hur det kommer gå för Swindon nästa säsong i League 2 är svårt att förutse men laget är tillräckligt bra för att spela i League One utan tvekan.

Med en bra manager (Ryktas om att Paul Bodin tar över permanent eller Paul Trollope) som om han får behålla detta laget kan hitta en bra anfallare att spela bredvid Benyon och kanske kan få mittbacksparet Cuthbert-Flint att fungera tror jag att Swindon har en väldigt god chans att studsa tillbaka direkt utan större problem, även med en hyfsad manager har man en väldigt god chans.

…………………………………………………

ChampionshipNatural Deducation

Efter en inte helt övertygande seger mot Portsmouth på Fratton Park har Norwich säkrat en plats på lyxkryssaren Premier League till nästa resa. Tack vare att Cardiff som spelade före Norwich förlorade mot ett pånyttfött Boro som bombarderade dem direkt från start med tre mål på tjugo minuter och höll sedan den 3-0-ledningen hela matchen.

Om ni vill veta mer om Norwich rekommenderar jag Barney Ronay och Paul Fletchers post-promotion-texter.

QPR som firade sin ligaseger efter 2-0 mot Watford är som ni alla vet bara segrare på lånad tid då man i morgon kommer få veta om man blir ifråntagna poäng eller inte. Vissa tabloider skjuter vilt med gissningarna men Warnock själv är stensäker på att man undviker poängavdrag, vilket man får hoppas på då QPR på planen gjort sig förtjänat av en plats i Premier League.

Men då Swansea slog Millwall borta med 2-0 betyder det att man vid vinst hemma mot Sheffield United samtidigt som Cardiff förlorar eller spelar lika går förbi Cardiff. Men oavsett resultat i den sista omgången kommer de inte möta varandra i playoff förrän i finalen, om både skulle vinna sina semifinaler.

Forest är även de så gott som klara för playoff efter en 5-1-seger mot Scunthorpe samtidigt som Burnley och Millwall förlorade sina matcher. Men skulle det otroliga inträffa att man förlorar sin sista match mot Crystal Palace samtidigt som Leeds vinner sin match och tar igen de sex målen man ligger efter Forest i målskillnaden så kommer Leeds ta den sista playoff-platsen.

I botten säger vi farväl till Sheffield United som efter en kollektiv lagkollaps och tre olika permanenta managers kom igång lite men det blir ändå Steel City-derby i League 1 nästa säsong. De får förutom Preston sällskap av Scunthorpe som trots sin litenhet höll sig kvar två säsonger men efter att sålt först Gary Hooper, sedan Martyn Woolford under säsongen innan managern Nigel Adkins lämnat var man för tunna och små för att hålla sig kvar.

Hur tror ni det slutar? Poängavdrag eller bara böter? Jag vågar inte gissa men hoppas och tror att det inte påverkar tabellen i slutändan.

…………………………………………………

LEAGUE  1Graduation Goggles

Längst fram småjoggar Brighton hem titeln arrogant men där bakom pågick det en envig mellan Southampton och Huddersfield.

Lagen låg nämligen på samma poäng inför omgången fast med Saints på klart bättre målskillnad och med en match mot Plymouth i handen.

Huddersfield turades om att göra mål med Brighton i en 3-2-match där det sista målet, som var Hudderfields Danny Wards första, också var det allra sista mål som gjordes på Withdean Stadium. Brightonfansen som aldrig gillat Withdean var trots allt ledsna över att lämna sitt tillfälliga hem.

Men det hjälpte inte Huddersfield då Saints vann klart med 3-0 borta mot Brentford. Ett av målen gjordes av mittfältaren Adam Lallana som är uttagen i Stuart Pearces 40-mannatrupp som ska bantas ner till den truppen man tar med till sommarens U-21 EM i Danmark. Det är tveksamt om Lallana finns med i truppen till själva mästerskapet men han har förtjänat platsen i 40-mannatruppen.

På måndagen ställdes man i en sjökamp mot Plymouth som man vann tämligen komfortabelt vilket betyder att Plymouth nu efter flera månader av heroiskt kämpande inte klarar sig kvar, hur det kommer sig kan ni läsa här.

Saints är alltså inför sista omgången tre poäng och sjutton mål före Huddersfield vilket gör dem klara för Championship i praktiken men Huddersfield har en mikroskopisk teoretisk chans till uppflyttning.

Helgens resultat betyder även att Bournemouth och MK Dons är klara för playoffspel på Leyton Orients bekostnad.

::::

Bottenstriden

Notts County, 49 poäng , -14 i målskillnad
Walsall, 48 poäng, -17 i målskillnad
——————————————————————————-
Dag & Red, 47 poäng , -13 i målskillnad

I botten är det mer livat då tre lag fortfarande har chansen att hålla sig kvar men även Bristol Rovers ifall de andra förlorar och man vinner med 10-15 mål i sin sista match samtidigt som Walsall förlorar med 5-10 mål.

Notts County som såg ut att vara ute ur striden förlorade borta mot MK Dons samtidigt som både Walsall och Dag & Red vann sina matcher. Nu ligger man bäst till med 49 poäng men man möter mästarna Brighton som möjligen vill avsluta snyggt, dock har Brighton i stort sett avslutat sin säsong i och med att man spelade sin sista hemmamatch förra helgen.

Walsall (som försöker locka ungdomar) spelar borta mot Southampton som troligen vill säkra sitt definitiva avancemang med en seger hemma på St Mary’s men som rimligen inte är lika motiverade som Walsall.

Dag & Red har även de ett topplag att avsluta mot i Peterborough på bortaplan men det som talar för Dag & Red trots färre poäng är just att motståndarna Posh utan motivation tenderar att vara ett ganska bedrövligt lag. Man är i grunden är ett så framtungt lag som bara anfaller så man kan få det svårt mot ett motiverat Dag & Red, alternativt så presterar laget bättre utan press.

Vilket lag tror ni åker ur? Jag skulle gissa på Walsall.

…………………………………………………

LEAGUE 2Wild Thing, you make my heart sing.

Som sagt förra veckan så levde striden om ligatiteln med Bury bara två poäng bakom Chesterfield vilket efter en torftig 0-0-match för Chesterfield borta i Torquay bara blev tre poäng och gav Bury en väldigt bra chans att ta serieledningen. Men trots ledning mot Wycombe förlorade man med 3-1 främst tack vare veteranen Gareth ”Wild Thing” Ainsworth i Wycombe som först nickade in 1-1 innan han spelade fram till 2-1.

De möter i sista matchen Gillingham respektive Stevenage på bortaplan som kämpar om de både femte och sjätte platsen i ligan som ger dem en plats i playoffspelet. Viktigast är att någon av dem tar en femteplats för att då finns möjligheten att jag får se någon av de lagen spela emot Accrington.

Men just nu är det Torquay som har femteplatsen i besittning och frågan är om Rotherham som inte har något att spela om – förutom att deras stjärna Adam Le Fondre kan vinna skytteligan –  kan ge dem rejält motstånd?

I bottenstriden är det heads up mellan Barnet och Lincoln City som har varit i denna obekväma sitsen tidigare.

Både lagen förlorade i helgen vilket betyder att Lincoln ovanför strecket har två poängs försprång på Barnet. Lincoln möter dessutom ett på pappret lättare motstånd i Aldershot medan Barnet tar emot Port Vale som i helgen slog Morecambe med 7-2. Barnet klarar sig kvar ifall man vinner och Lincoln förlorar eller spelar oavgjort på grund av Barnets klart bättre målskillnad.

Klarar sig Lincoln eller består Barnet av ett gäng John Wilkes-Booth lärjungar? Jag tror tyvärr att jag får klara mig utan dåliga Barnet-ordvitsar nästa säsong.

…………………………………………………

Rekommenderad läsning

Kommer Neil Warnocks QPR störas av lagens struliga ägare nu när man ser ut att nå rampljuset i Premier League?

Craig Bellamy har inte varit Championships viktigaste spelare sett till mål eller assist men det är mycket möjligt att hans närvaro och inställning påverkat laget mer än någon annan gjort i ligan.

Inte mycket har gått Sheffield Uniteds väg denna säsongen men med många intressanta ynglingar på väg in i A-laget har man en lovande framtid.

::::

Är Millwall fortfarande det där osympatiska laget med sitt okända huliganfölje man alltid varit eller har de bättrat sig?

Genomgång av rapporten gällande Plymouths ekonomiska problem som släpptes av lagets administratörer.

The Two Unfortunates uppmärksammar Readings gänglige ytter Jimmy Kebé.

::::

Matt Bloomfield (Wycombe) har likt flera andra Football League spelare sett till att skaffa sig en akademisk utbildning för att lättare kunna anpassa sig till det vanliga livet efter spelarkarriären.

Five fun facts – Leicester City.

Bristol Citys fem bästa spelare under 2000-talet

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller maila mig – Linhem@live.se

Ni kan även följa mig på twitter – https://twitter.com/linhem, men känn inget tvång.

::::

För er som följer bloggen känner troligen till att Hyllman ägnar sin fritid åt korta shorts, bollar och gummi men inte förrän nu har vi sett PHy i aktion.

OBS! Missa inte slutet på klippet.

Be a Champion!!

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-05-06 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå