POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Make Good Use of Bad Rubbish

Wombles är fiktiva djur skapade av den brittiska författarinnan Elisabeth Beresford. De beskrivs som spetsnosiga pälsdjur som hjälper miljön genom att hitta på nya underfundiga sätt att samla och återanvända gammalt skräp.

Deras motto är make good use of bad rubbish.

Det är ett motto som passar väldigt bra in på AFC Wimbledon och det är därför kanske väldigt passande att de kallas för just The Wombles.

AFC Wimbledon grundades 2002 av supportrar till gamla Wimbledon FC efter något utav den engelska fotbollshistoriens värsta exempel av ”bad rubbish”, när den gamla klubben flyttades till Milton Keynes och blev till MK Dons.

Och visst måste man berömma AFC Wimbledon för att ha gjort ”good use” av situationen.

Ikväll inleder AFC Wimbledon sitt playoff-spel för att för första gången ta steget upp i The Football League och League 2 – borta mot Fleetwood Town i den första semifinalen.

:::

Det är en fantastisk resa som AFC Wimbledon har gjort sedan klubben grundades för nio år sedan.

Klubben har flyttats upp fyra gånger under sju år och om de lyckas ta sig upp till League 2 så har de flyttats upp smått makalösa fem gånger på nio år. En svit under den här tidsperioden var 78 ligamatcher i rad utan förlust, vilket är rekord genom alla tider i engelsk fotboll.

:::

AFC Wimbledon slutade tvåa i Conference National den här säsongen, endast efter Crawley Town som spelar efter helt egna finansiella förutsättningar. Man samlade ihop goda 90 poäng under säsongen, vilket var sex poäng fler än närmast placerade lag.

Trots detta så talar såväl historia som ekonomi emot AFC Wimbledon i det här playoff-spelet.

Historiskt har det bara hänt en gång de senaste åtta åren att laget som slutat tvåa i The Conference har vunnit playoff-spelet. Ekonomiskt är även AFC Wimbledon junioren i årets playoff-sammanhang.

Det kan låta som taskiga förutsättningar, om det nu inte låg i AFC Wimbledons natur och historia att åstadkomma bra saker utifrån dåliga förutsättningar. Making good use out of bad rubbish.

:::

The Dons-bloggaren Lemming Don ger prov på detta genom att sammanfatta förutsättningarna inför playoff-spelet med några skäl att enligt honom vara optimistika:

https://armchairwomble.blogspot.com/2011/05/reasons-to-be-cheerful-play-off-preview.html

:::

Vinnaren mellan AFC Wimbledon och Fleetwood Town får med all sannolikhet möta Luton Town i playoff-finalen som spelas på City of Manchester Stadium den 21 maj.

Luton slog igår kväll Wrexham med 3-0 på bortaplan i den första matchen av den semifinalen.

:::

Formtabellen i The Conference National mot slutet av säsongen såg Fleetwood Town som etta före just AFC Wimbledon på andra plats. Sedan Wimbledon förlorade mot Crawley Town den 18 mars så är laget obesegrat i sju raka matcher. Fleetwood å sin sida spelade hem 24 av sina sista 30 poäng.

AFC Wimbledon har ett ungt och orutinerat lag men deras manager Terry Brown tror mycket på spelarnas hunger och vilja inför det kommande playoff-spelet.

Lagets fysio Mike Rayner har även med glädje kunnat se lagets viktigaste spelare börja komma tillbaka lagom till playoff-spelet.

https://wdon.com/media/interviews/mr-300411.mp3

:::

Matchen ikväll är TV-sänd och går att hitta om man är lite finurlig.

…………………………………………………

Birmingham vann Ligacupen under dramatiska former mot Arsenal och vann därför en plats till nästa säsongs Europa League.

Under månaderna som följt på finalen har Birminghams finansiella situation hamnat i strålkastarljuset och det har ifrågasatts huruvida Birmingham skulle få en europeisk licens av UEFA som är nödvändig för att få delta i europeiskt cupspel.

Ryktena framstod aldrig som så mycket mer än just rykten och mycket riktigt så har nu Birmingham fått en UEFA-licens och kan därför delta i Europa League under 2011/12.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1384268/Birmingham-compete-Europa-League-granted-UEFA-licence.html

Och Liverpool och Tottenham med flera kan sluta hoppas på ett bonusbröd som följd av Birminghams finansiella död.

…………………………………………………

FOTBOLLSSPONSRING

Ett par studenter på Lunds Universitet skriver uppsats om fotbollssponsring i England och Spanien. Deras syfte är att undersöka supportrars inställning till klubben, till lagets stjärnspelare och dess sponsorer.

För att få material till uppsatsen så behöver de svar och de bad därför mig om hjälp att sprida en enkät.

De har valt ut och utformat en enkät till två engelska lag, Man Utd och Liverpool, och förslagsvis så svarar bara supportrar till dessa två lag på respektive enkät.

Så gör en insats för vetenskapen!

Resultaten har jag blivit lovad kommer att meddelas i form av en gästblogg inom en inte alltför avlägsen framtid.

…………………………………………………

AFC Wimbledon är ägd och styrd av The Dons Trust, vilket i princip är en supportertrust som enligt sina stadgar alltid måste äga minst 75% av klubben. Klubben och dess ägande är en tydlig reaktion mot den franchise-tanke som ligger bakom MK Dons och som är så vanlig i till exempel amerikansk idrott.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-06 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå