POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fade To Black

2008 genomfördes en undersökning för att ta reda på vilket derby som var Englands mest passionerade. Det visade sig att det derby som kom högst upp på listan var det svarta landets derby.

West Brom vs Wolves.

Den här säsongen har bevittnat de första mötena i Premier League eller den engelska högsta divisionen på mer än ett kvarts sekel. Det är alldeles för lång tid för ett av Englands äldsta och hårdaste derbyn.

1888, när The Football League grundades, så fanns där inget North London Derby, inget Liverpoolderby och inget Manchesterderby. De enda derbyn som lever kvar från den tiden är Blackburn vs Burnley och just Albion vs Wolves.

Och med Wolves på nedflyttningsplats och i en tung formsvacka, och West Brom redan klara för nästa säsongs Premier League, så har detta bittra derby fått en extra innebörd.

Det finns inget West Broms fans skulle älska mer än att slå en spik i den värsta rivalens Premier League-kista.

:::

Men det var en tid när rivaliteten mellan de här klubbarna hade en högre och mer allmän betydelse i den engelska fotbollen.

Det var under 1950-talet som Stan Cullis Wolves förmådde brittiska tidningar att beskriva dem som världens bästa lag, Wolves vann bland annat den engelska ligan tre gånger under den här perioden.

Det skrytfulla påståendet fick Gabriel Hanot, fransk före detta spelare och vid tillfället journalist, att lansera Europacupen.

Men inhemskt kom utmaningen mot Wolves främst från det svarta landets, the black country, andra sida. 1954 kom West Brom ohyggligt nära att bli det första laget under 1900-talet att vinna The Double – bara för att förnekas av Wolves sena ligaspurt fram till den första av sina tre ligatitlar under det årtiondet.

I rena fotbollstermer så nådde rivaliteten sin kulmen under en pulserande Charity Shield-match 1954 som slutade 4-4.

:::

Sedan slutet av 1950-talet har förmodligen inget av lagen nått dessa höjder igen. Ron Atkinsons Albions var uppe och utmanade om ligatiteln 1978/79 men enligt Albionslegender så orsakade en köldknäpp ett överlastat spelschema vilket saboterade lagets chanser.

Kontrasten mellan Cullies Wolves och Atkinsons West Brom är något som de flesta supportrar till lagen inte bara är medvetna om, det är en del utav deras identitet och lever kvar än idag. Albion, laget med det flödande passningsspelet, och Wolves, kraftmaskinen med det strålande kantspelet.

:::

Även om de kontrasterande spelstilarna är en faktor som väger in i rivalitetens kraft och intensitet, så var det när båda lagen försvann ur högsta divisionen under 1980-talet som derbyts atmosfär förändrades och spänningen mellan fansen intensifierades och infekterades.

Efter att ha varit säsongens höjdpunkt så började det för många av fansen att bli själva säsongen, en distraktion som bröt av från den mediokritet som de båda lagen presterade till vardags.

Situationen underlättades inte av Steve Bulls fantastiska målfacit.

Bull hade ratats av West Brom på grund av en uppfattat dålig första touch, anfallaren skulle gå vidare och göra smått otroliga 306 mål för Wolves, varav sena vinstmål såväl hemma som borta mot West Brom under 1989/90.

:::

Sötsurheten nådde förmodligen sin höjdpunkt under 2001/02 när West Brom uppnådde varje fans dröm när Wolves kollapsade och tappade en 11-poängsledning över dem mot slutet av Championship-säsongen.

Mot alla odds, och trots Sir Jack Haywards miljoner, så nådde West Brom Premier League innan sina högspenderande rivaler.

:::

West Brom har behållt överhanden i derbyt under senare år, inte minst under 2006/07 när de slog Wolves fyra gånger efter att ha mött dem i den säsongens playoff-semifinal.

Men detta framstår som en smakfull förrätt jämfört med vad som kan stå på spel i söndagens match. Wolves kämpar för sin Premier League-överlevnad, som är viktigare än någonsin tidigare.

Den tidiga avsparken kommer inte att förhindra en elektrisk atmosfär på Molineux.

…………………………………………………

Grattis QPR, som inte bara var överlägsna mästare på fotbollsplanen i The Championship, de undkom också FA:s hot om poängavdrag.

Och är nu med andra ord helt och hållet klara för Premier League nästa säsong.

I säsongens sista match så förlorade man lite avslaget hemma mot Leeds med 1-2 men på Loftus Road firades det ändå både innan, under och framför allt efter matchen.

När ligatiteln lyftes i luften.

:::

Playoff-platserna blev också helt klara och semifinalerna kommer alltså att spelas enligt följande:

Nottingham Forest vs Swansea City, och
Reading vs Cardiff City

Semifinalerna spelas 12-13 och 16-17 maj och Swansea och Cardiff avslutar på hemmaplan.

…………………………………………………

Helgens minst intressanta subplot? Om Aaron Ramsey kommer att skaka hand med Ryan Shawcross så klart.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-08 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå