POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Mot Sherwoodskogen!

Ah, playoff-spel!

Denna nervdallrande och fullständigt extraordinära form av fotboll som bjuder på dramatik, skapar nya och osannolika hjältar och får vanligtvis kloka proffs att göra fullständigt oförklarliga saker.

Den engelska playoff-säsongen har sett många sagor förverkligas – tänk till exempel Burnley och Blackpool de två senaste säsongerna. Men likaväl så har det krossat drömmar och grusat förhoppningar på de allra grymmaste sätt.

Och inte minst Nottingham Forest har fått erfara detta efter ett hat-trick av grymma nederlag under det senaste årtiondet.

:::

2002/03

Nottingham Forest hade till sist hittat tillbaka till sig själva efter debaclet och nedflyttningen från Premier League under säsongen 1998/99. Under Paul Hart, före detta försvarare i The Reds, så slutade ett ungt Forest sexa i Championship och ställdes i playoff-semifinalen mot Sheffield United.

Efter att den första matchen på City Ground slutat 1-1 så reste Forest till Brammall Lane som underdogs, men spelade som favoriter. David Johnson gjorde 1-0 till Forest och strax innan en timme var spelad så ökade Andy Reid på till 2-0. Forest var i himmelriket. För en väldigt kort stund.

Michael Brown reducerade med en kraftigt deflekterad frispark och strax innan fulltid så kvitterade Steve Kabba för The Blades med en fantastisk volley, matchen och semifinalen gick till förlängning.

I 112:e minuten gav sig Paul Peschisolido iväg på en slalomtur genom Forests försvar och gav Sheffield United ledningen, och Forest befann sig i underläge för första gången i mötet. Och den olycklige Des Walker, som 12 år tidigare hade nickat in ett självmål även i den förlorade FA-cupfinalen mot Spurs, nickade in bollen förbi sin egen målvakt. Forest lyckades reducera till 3-4 i förlängningens slutsekunder, men det var över.

https://www.youtube.com/watch?v=YrTe4b7Dces

:::

2006/07

Fyra år senare hade Nottingham Forest sjunkit ännu lägre. Man lyckades aldrig komma tillbaka efter playoff-förlusten mot Sheffield United och 2005 flyttades Forest ned till League 1, och blev därigenom de första Europacupvinnarna att flyttas ned till sitt lands tredjedivision.

Under Colin Calderwoos managerskap hade Forest chansen att på sitt andra försök komma upp igen till The Championship. Man hade slutat fyra i League 1 den säsongen och man ställdes i semifinalen mot Yeovil, en klubb med en historia som jättedödare.

Det här var David mot Goliat. En klubb som två gånger vunnit Europacupen mot en klubb som ända fram till 2003 spelat nonleague-fotboll. När Forest vann det första mötet på Huish Park med 2-0 så var Forests biljetter till Nya Wembley redan bokade.

Forest förlorade med 5-2 på City Ground, ännu en gång efter förlängning, i vad som är en av de mest svårförklarade fotbollsmatcher någonsin.

https://www.just-football.com/2011/04/nottingham-forest-2-5-yeovil-town-may-2007-your-boys-took-one-hell-of-a-beating/

Efter 81 minuter så ledde Forest sammanlagt med 3-1. Alan Wright gjorde däremot ett självmål och Marcus Stewart nickade in kvitteringen för Yeovil och tog matchen till förlängning, med Forest reducerade till tio man efter att David Prutton fått ett hjärnsläpp på tilläggstid.

Forests Gary Holt lyckades kvittera Yeovils ledningsmål i 92:a minuten av Lee Morris, men med alla sina avbytare använda och Alan Wright skadad så att han inte kunde gå så kunde inte ett Forest med nio man stå emot Yeovil. Aaron Davies satte nådastöten.

https://www.youtube.com/watch?v=wI-RO51QMf8

:::

2009/10

Efter att ha uppnått automatisk uppflyttning till The Championship året efter förlusten mot Yeovil så var de goda tiderna tillbaka igen på City Ground och med Billy Davies unga lag så hade förhoppningar om framtiden än en gång fått fäste.

Efter att ha förlorat den första matchen mot Blackpool på Bloomfield Road med 2-1 så var det ingen som tagit ut någon seger i förskott, men det var ändå en god optimism på City Ground inför returen. Den genomklappning som följde skulle förmodligen förvåna även de som deltog och var närvarande 2003 och 2007.

Rob Earnshaw hade kvitterat dubbelmötet två gånger om på var sin sida om ett mål av DJ Campbell. Ställningen var alltså oavgjord när matchen gav sig in i sina sista 20 minuter, och minnen av Sheffield United och Yeovil började komma tillbaka.

Blackpool gör på sju snabba men ändå förkrossande minuter tre mål. Stephen Dobbie skjuter ett skott som styrs in, och DJ Campbell gör två ytterligare mål och ett hat-trick. Forest, som återigen gör ett meningslöst reduceringsmål i slutminuten, är ännu en gång utslagna såväl som nedslagna.

https://www.youtube.com/watch?v=n8nSEvhUav8

:::

Mot Swansea på City Ground ikväll kl 20:45 påbörjar Nottingham Forest ännu en resa in i drömmarnas eller mardrömmarnas land.

…………………………………………………

NOTTINGHAM FOREST VS SWANSEA

Forests manager Billy Davies vann ett Championship-playoff med Derby 2007, men han har å andra sidan misslyckats i två raka playoffs med Preston och därtill alltså med Forest förra säsongen.

:::

Målvakten Lee Camp och mittfältaren Guy Moussi är båda tillgängliga för spel efter att ha fått utgå mot Crystal Palace med mindre skador.

Swanseas manager Brendan Rodgers måste bestämma sig för om han ska spela sin kapten Garry Monk eller sin vice-kapten Alan Tate i mittförsvaret bredvid Ashley Williams.

:::

Det är två lag i bra form.

Forest har vunnit fem av sina sex senaste matcher och man har gjort minst tre mål i var och en av sina fyra senaste vinster.

Swansea, som senast befann sig i den engelska högsta divisionen 1983, har tagit tre raka segrar vilket tog dem förbi lokalrivalerna Cardiff i tabellen på säsongens sista dag.

Om Swansea tar sig till Premier League så är det till stor del på grund av deras försvar. Under säsongen har de endast släppt in 42 mål, bara QPR släppte in färre mål.

:::

Korta matchfakta

» Det här är det 60:e mötet mellan de båda klubbarna, Forest har vunnit 24 och Swansea 22 av de tidigare 59 mötena.

» Forest avslutade säsongen som mästare i The Championships ”formtabell”, baserad på de sex senaste matcherna. De siktar på att bli den sjätte klubben att nå Premier League efter att ha slutat ligan på sjätte plats.

» Forest har vunnit en, spelat en oavgjord och förlorat fyra av sina sex senaste playoff-matcher.

» Swansea har hållt nollan i tre av sina fyra senaste matcher. Swansea siktar på att bli den sjätte klubben att nå Premier League efter att ha slutat ligan en plats under de automatiska uppflyttningsplatserna.

…………………………………………………

Så har Kenny Dalglish skrivit på ett permanent kontrakt med Liverpool och förblir alltså Liverpools manager även efter denna säsong.

Föga förvånande, men väldigt glädjande.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-12 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå