POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Abide With Me

Under 12 långa år hade Tony Pulis hållt fast vid ett heligt löfte att inte sätta sin fot på Wembley annat än som deltagare, för att leda ett lag ut på planen.

När han leder ut Stoke på Wembley i eftermiddag så är det andra gången på bara en månad som han är där igen, efter att hans första besök slutat i en av FA-cuphistoriens största semifinalvinster.

Och ännu en gång ställs Pulis mot Man City på Wembley, om än inte samma Man City som en gång fick honom att svära att aldrig mer sätta sin fot på Wembley.

:::

Året var 1999.

Tony Pulis var manager för Gillingham som spelade playoff-final i League 2 mot just Man City. Med två minuter kvar av matchen så ledde Gillingham med 2-0, men vad de inte visste då var att de ändå skulle förlora matchen.

På straffar.

:::

Pulis besvikelse efter matchen var naturligtvis stor.

Han hade lett Gillingham ut ur administration, med en nedsliten arena och väldigt nära att åka ur The Football League till att spela final på Wembley mot Man City, en ”proper Premier League club”.

Pulis har sedan dess lämnat Gillingham och tagit över Stoke. Men sin vana trogen så upprepar sig alltså historien.

Då som nu så tar Pulis sitt lag till Wembley för att möta en resursmässigt överlägsen motståndare i form av Man City.

För Pulis och Stoke så representerar årets FA-cupfinal början på nästa steg för klubben. Nästa säsong gör man sin fjärde raka säsong i Premier League och man kan alltså betraktas som etablerade. Och nu är det även klart att Stoke nästa säsong kommer spela europeisk cupfotboll.

Stoke i Europa League. Herreminskapare.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1386487/Stoke-City-revival-Tony-Pulis-symbol-hope.html

:::

Men framför allt representerar FA-cupfinalen möjligheten att vinna en cuptitel för första gången på väldigt länge, och i det avseendet så är ändå de båda finallagen märkligt jämnbördiga.

Av de stora cuperna så har Stoke bara vunnit Ligacupen en enda gång, under den dramatiska säsongen 1971/72. I övrigt så har det blivit några inteckningar i Football League Trophy och i diverse regionala cuper.

Man City har som borde vara bekant för mer eller mindre alla inte vunnit en titel på 35 år, när man vann Ligacupen 1975/76 som slutkläm på klubbens hittills mest framgångsrika period i historien.

Det är med andra ord två klubbar som väntat länge på den här dagen.

Dennis Tueart, den senaste spelaren att skjuta en titel till Man City berättar mer från sitt perspektiv.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-city/8510028/FA-Cup-final-2011-Dennis-Tueart-hopes-to-surrender-last-man-tag-as-Manchester-City-trophy-winner.html

Lägg märke till att jag inte sa den sista spelaren.

:::

Det ska också bli väldigt roligt med en som jag betraktar det helt öppen final i FA-cupen. Det var ärligt talat väldigt länge sedan.

Och med det menar jag att matchbilden kan utveckla sig åt så väldigt många olika håll. Och Stoke har ju möjligheten att verkligen störa Man City, på samma sätt som Man Citys kvalitet naturligtvis utgör en stor utmaning för Stoke.

På pappret är det lätt att tro att Man City är favoriter, men fotboll spelas på gräs. Inte minst spelar Stoke på gräs.

:::

Telegraph listar sju minnesvärda skrällar på Wembley, när uppstickaren har slagit förhandsfavoriten.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/stoke-city/8509939/FA-Cup-Final-2011-Seven-Wembley-upsets-to-give-Stoke-City-hope-as-they-start-underdogs-against-Manchester-City.html

:::

Paul Hayward bloggar om Roberto Mancinis framtid i Man City och huruvida hans jobb eventuellt hänger på att Man City faktiskt vinner finalen.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/may/12/fa-cup-final-roberto-mancini

[“There is an ancient and touching simplicity to the duty facing managers of FA Cup finalists: writing 11 names on a sheet for the big day, the one on which Mancini’s future could still hinge if emotion outweighs reason.”]

:::

Sky Sports match preview:

https://www.skysports.com/football/match_preview/0,19764,11065_3390573,00.html

…………………………………………………

The Guardian erbjuder som vanligt rolig inför-läsning med sina Joy of Six-artiklar, här sex oförglömliga FA-cupögonblick.

https://www.guardian.co.uk/football/2008/may/16/facup1

Själv tycker jag det är smått fantastiskt roligt hur Liverpool lyckas få med två bidrag på listan varav alltså båda är ett uttryck för någon form av kulturell eller estetisk smaklöshet.

Med John Barnes och Rob Smyths egna ord: When you do something like that, you’d better win. They didn’t!

:::

Och alldeles nyligen så har man publicerat följande Joy of Six om härliga FA-cupfinalmål att vårda ömt i våra minnen.

https://www.guardian.co.uk/sport/blog/2011/may/13/joy-of-six-fa-cup-final-goals

Sorry, men för mig personligen så är ju två mål sorgligen bortglömda på den listan: Naturligtvis Norman Whitesides mål 1985 på Everton och självklart Eric Cantonas avgörande mål 1996.

Vilka cupfinalmål har ni främst i era minnen? Och ni måste ha upplevt dem själva.

…………………………………………………

Stanley Matthews, Gordon Banks, Freddie Steele, Alan Hudson och John Ritchie.

Kom inte och säg till mig att ett lag som Stoke inte har en storhet och en historia.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1386404/The-Friday-Five-Forget-Harry-A-look-Stokes-past-Potters.html

Shawcross, Delap, Higginbotham, Etherington och Jones – morgondagens Stokehjältar?

…………………………………………………

Det är en mäktig Double som staden Manchester kan stå för idag, givet att både de röda och de blåa får resultaten med sig.

Kanske vore det något utav en symbolisk bekräftelse på idén att det är Manchester som är på väg att bli Europas fotbollshuvudstad.

Men är det en tillfällighet att Stoke kallas för The Potters undrar jag?!

:::

Hur som helst så är det här Stokes och Man Citys dag, det är FA-cupfinalens dag, även om t ex Man Utd skulle säkra ligasegern samma dag.

:::

Dessutom två playoff-semifinaler idag. Klockan 13:45 möts Bournemouth och Huddersfield i League 1 och i League 2 ställs Torquay mot Shrewsbury klockan 18:45.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-14 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå