POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Renewed Shall Be the Blade That Is Broken

Det var en reklamfilm från 1960-talet som beställts av kommunstyrelsen i Sheffield som skulle visa upp en stad i rörelse framåt – ett framtidens kulturella och industriella centrum.

Vid ett tillfälle, insprängt mellan bilder på stålfabriker och olika kulturella landmärken, så fokuserade kameran på Bramall Lane, hemmaarena för Sheffield United.

Det här var inför en säsong när Sheffield United hade kvalificerat sig för den gamla Division One och filmen visade upp spelare i rött och vitt som spelade läcker passningsfotboll inför beundrande folkmassor.

Likt staden, så har Sheffield United haft sina höjdpunkter och sina lågpunkter sedan dess men i fotbollstermer så är Sheffield sedan dess en stad i nedgång. Ett år efter att Wednesday flyttades ned till League 1 så är det nu dags för United att följa dem dit.

För första gången sedan 1980 så har Englands sjätte största stad alltså inte ett enda lag i den högsta divisionen.

Även publikskarorna har minskat i storlek, publisnittet ha sjunkit med en tredjedel sedan 2007, det senaste året som såg Sheffied United i Premier League.

Nedgången har varit snabb och omedelbar. Playoff-finalister för två år sedan, åtta förra säsongen och nedflyttade den här säsongen.

:::

Så vad gick fel?

Det är inte nödvändigtvis så att den gamla vanliga historien om uppflyttning, överspendering, nedflyttning  följt av katastrofär direkt tillämplig i Sheffield Uniteds fall.

Snarare, i en liga med intensiv konkurrens, så har det varit underinvesteringar följt av naturlig stagnation som har föranlett klubbens färd nedåt i det engelska seriesystemet.

Bra hemmaproducerade spelare – Phil Jagielka, Kyle Walker, Kyle Naughton och Michael Tonge – har sålts för att hålla klubben flytande. Den tunna truppen som var kvar har helt enkelt inte varit bra nog att hålla klubben kvar i The Championship.

Lagkapten Nick Montgomery, som varit klubben trogen hela sin karriär, säger: ”Sheffield United’s been a selling club. Financially, the club’s not the power of eight years ago. Getting relegated from the Premier League was a massive blow.”

:::

Instabilitet vid sidan av fotbollsplanen har inte heller hjälpt. Den här säsongen har sett en ren karusell på managerposten.

Kevin Blackwell lämnade i augusti. Gary Speed stannade i fyra månader innan han lämnade för att ta över Wales. John Carver var tillförordnad ett kort tag innan Micky Adams tog över för återstoden av säsongen. Även han är nu sparkad.

Det tog tre månader för Adams att vinna sin första match med laget, och då var Sheffield Uniteds fall i tabellen alltför långt gånget.

:::

Men om Sheffield United nu är på väg ned i avgrundsdjupet så är deras lovande akademi tvivelsutan livlinan som kan dra dem upp från det igen.

Anmärkningsvärt nog, samtidigt som a-laget har gått kräftgång i Championship och flyttats ned till Englands tredje division, så har Sheffield Uniteds akademilag tagit sig hela den långa vägen till final i FA Youth Cup, där de ikväll tar emot Man Utd i den första matchen på Bramall Lane.

Anfallaren Jordan Slew och försvararen Harry Maguire leder tillsammans med George Long och Matty Harriott en talangfull samling av spelare som under den här säsongen har gett Sheffield United förhoppningar om framtiden.

Mer än 25,000 fans förväntas tränga sig in på Bramall Lane för att se Sheffield Uniteds första framträdande i finalen av FA Youth Cup.

:::

Den mest oroväckande aspekten för Sheffield United och dess fans är självklart att dessa unga lovande talanger säljs för att kompensera finansiellt för lagets nedflyttning.

Det var en risk som Micky Adams själv varnade för: ”The worst scenario is that if we are a League 1 side, then, as with any relegated team, clubs will cherry-pick the better players. It may be the case that we have to listen to offers for any player at the club, regardless of their age or stature.”

Om så blir fallet så kommer det bli väldigt tufft för Sheffield United att snabbt återvända till The Championship – deras trupp är helt enkelt inte tillräckligt bred eller stark.

Och tanken som förmodligen håller Sheffield Uniteds fans vakna om natten är att nedflyttning till League 1 förmodligen inte är det värsta som kan hända.

:::

Hur Sheffield United nu inom den närmaste framtiden styrs, vilka beslut som fattas, och hur väl man tar tillvara de resurser som deras ungdomsakademi har producerat – detta kommer mer än något annat avgöra Sheffield Uniteds framtid.

…………………………………………………

Rob Smyth tar tjurnen vid hornen och angriper frågan som fått hela England att svettas – hur ska man rangordna Alex Fergusons 12 ligasegrar?

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/may/16/sir-alex-ferguson-manchester-united-titles

Jag skulle nog byta plats på ettan och tvåan.

Visst var det något alldeles speciellt den första, men sett till ren och skär manageriell briljans så var ju 1995/96-segern förmodligen den största av dem alla.

Plus att just den lade grunden för allt vad som skulle komma sen.

:::

Apropå Sheffield United och långsiktiga och modiga beslut att satsa på en lovande generation av hemproducerade unga spelare.

…………………………………………………

Man City tar emot Stoke hemma på City of Manchester Stadium ikväll i den uppskjutna ligamatchen från helgen.

Man City går – tack vare Arsenals fullständiga sammanbrott – vid seger förbi Arsenal i tabellen och upp till tredje plats, vilket har den lilla fördelen att man i så fall slipper kvalspel till Champions League.

:::

Carlos Tevez verkar inte riktigt kunna bestämma sig för hur han vill göra inför nästa säsong – och har efter FA-cupfinalen sin vana trogen gått ut med en mängd motsägelsefulla uttalanden om vart och varför han eventuellt är på väg.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-city/8515123/Carlos-Tevez-if-I-leave-Manchester-City-it-will-be-for-family-but-Id-love-to-take-title-from-Manchester-United.html

Rent kvalitetsmässigt är det naturligtvis en väldigt viktig spelare för Man City att försöka behålla. Personlighetsmässigt är det å andra sidan kanske lika bra att gå vidare.

…………………………………………………

England har som väntat tilldelats en extra plats i Europa League nästa säsong tack vare att de är bland de tre högst rankade ligorna i UEFA:s fair play-rankning.

Platsen tilldelas vinnaren av Premier Leagues fair play-tabell.

I nuläget är det alltså Fulham som får den extraplatsen, deras närmaste konkurrenter är Blackpool och, om de nu skulle misslyckas med att sluta femma, Tottenham.

:::

Dramatiskt igår kväll när Swansea säkrade sin plats i Championships playoff-final genom att vinna med 3-1 hemma mot Nottingham Forest.

Två väldigt snygga mål i första halvlek av i tur och ordning Britton och Dobbie gav Swansea en bekväm ledning – matchen slutade till sist 3-1, efter att Forest skapat spänning med en reducering till 1-2 med tio minuter kvar av matchen.

:::

Cardiff vs Reading ikväll – i returmötet i den andra playoff-semifinalen i The Championship. Den första matchen slutade 0-0.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-17 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå