POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Hejdå, Auf Wiedersehen, Goodbye!

I slutminuterna av West Hams bortamatch mot Wigan förra helgen så lämnade klubbens delägare David Sullivan sin plats tidigt för att bege sig ner mot spelartunneln och där direkt efter matchen omedelbart meddela Avram Grant att han fått sparken.

Tidigare under matchen, samtidigt som West Ham närmast oundvikligt tappat en tvåmålsledning, West Ham har hittills den här säsongen tappat 22 poäng från vinnande positioner, hade Millwallfans hyrt ett flygplan som flög över DW Stadium med texten: ”Avram Grant Millwall Legend”.

Avram Grant själv var närmast gråtfärdig i TV-intervjuerna efter matchen och sade att det var hans sorgligaste dag i hans 40-åriga fotbollskarriär.

:::

West Ham är nedflyttade från Premier League efter att ha befunnit sig i den högsta divisionen i sex raka säsonger. Vad värre är, man såg tecknen därtill tidigt under säsongen men endast minimala åtgärder vidtogs för att förhindra det.

Det var uppenbart redan för ett halvår sedan att Avram Grant inte var rätt man för jobbet och att han borde ersättas omedelbart – han hade inte lyckats samla spelarna och fick inte ut maximalt av en spelartrupp som ärligt talat inte ska behöva riskera att åka ur Premier League.

Det var som att ha en sömngångare på posten.

Avram Grant har under flera matcher den här säsongen visat sig vara sen att reagera taktiskt på motståndarnas drag, vilket inte minst sågs i helgen men som också setts under hela säsongen. West Ham har förlorat 16 poäng på mål gjorda efter den 60:e minuten och om alla matcher slutat i halvtid så hade West Ham slutat på 15:e plats med 42 poäng.

Lagets organisation som helhet har också varit otillräcklig. West Ham har använt hela 35 spelare den här säsongen, vilket är mer än något annat lag och visar på en brist på kontinuitet och genomtänkthet.

Defensivt har West Ham släppt in tre mål eller fler i 13 matcher, bara Blackpool är sämre i Premier League och bara Stockport har varit sämre än dem i hela det engelska ligasystemet. Stockport spelar i The Conference nästa säsong.

Offensivt har målproduktionen inte alls funkat. Demba Ba har gjort sju mål på tolv matcher efter att han anlände till klubben i januari, på vilket han är klubbens främste målskytt. Carlton Cole har gjort fem mål på 35 matcher, Piquionne sex på 33.

:::

Men det ännu större och kanske mer långsiktiga problemet för West Ham är att sömngångeriet inte är begränsat till managerposten utan också till klubbens styrelserum och direktörsstolar.

De båda ägarna David Gold och David Sullivan har medgett att det var ett misstag att inte byta ut Grant i januari, men vad den sagan inte förtäljer är att det var de som rekryterade honom till att börja med för att onödigt ersätta Gianfranco Zola, Grants föregångare på posten.

Istället så valde de att behålla Grant i januari och låta honom fortsätta under resten av säsongen, samtidigt som de undergrävde hans auktoritet och mandat genom att mer eller mindre öppet förhandla med möjliga ersättare som Sam Allardyce och Martin O’Neill.

:::

Omständigheterna har talat emot West Ham.

De har haft stora problem såväl med skador som med klubbens finansiella omständigheter. Klubben är tungt skuldsatt, efter de isländska ägarnas för klubben katastrofala regim, och har varit tvungen till demoraliserande nedskärningar under ett par års tid.

I det läget kommer nedflyttningen till The Championship naturligtvis ännu mer olägligt.

För även om klubben erhåller en fallskärmsbetalning om £16m för det första året så förväntas ändå kostnaden för nedflyttningen uppgå till i runda slängar £50m. Gold och Sullivan menar att de behöver skjuta in mellan £20m och £40m för att hålla klubben flytande.

Nu mer än någonsin tidigare kommer Golds och Sullivans allvar med och ansvar i sitt ägande av West Ham att sättas på prov. De måste agera klokt om West Ham ska ha någon chans att snabbt komma tillbaka till Premier League.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/west-ham/8517564/Avram-Grant-stands-accused-as-West-Hams-fate-was-sealed-on-the-training-ground.html

:::

Men West Ham kommer med all sannolikhet behöva ta sig tillbaka till Premier League med en helt ny spelartrupp då många av de spelare som nu ingår i spelartruppen förmodligen kommer att säljas eller rensas ut under sommaren, såväl av ekonomiska skäl som av spelarskäl.

Scott Parker (£10m, £60k/vecka) är West Hams mest värdefulle spelare. Tottenham visade intresse för honom förra sommaren och kanske förnyar detta intresse nu. Men de kan möjligtvis förvänta sig konkurrens av såväl Arsenal som Man City.

Demba Ba (£7m, £20k/vecka) har anpassat sig väl till Premier League och har gjort sju mål på 12 matcher. Var väldigt nära att gå till Stoke istället för West Ham och det är inte omöjligt att vi ser honom på Britannia nästa säsong.

Carlton Cole (£7m, £30k/vecka) förblir en av Englands mest respekterade målskyttar även om han varit en stor besvikelse den här säsongen. Det gör honom mindre intressant för toppklubbar tidigare varit intresserad av honom och hans skadehistorik är också suspekt. Men klubbar som Blackburn eller QPR kan tycka det vara värt en chans.

Thomas Hitzlsperger (£3m, £45k/vecka) är en av få West Ham-spelare med vad man kan kalla för internationell kvalitet. Skadad under hela hösten har han ändå varit en av de bästa spelarna under våren. Det sägs att han har en nedflyttningsklausul i sitt kontrakt, borde vara intressant för nästan alla Premier League-klubbar.

Robert Green (£3m, £23k/vecka) har Premier League-ambitioner även om han har slutat spela landslagsfotboll. Och efter en bra och jämn säsong i ett svagt defensivt lag så lär han inte sakna erbjudanden. Aston Villa söker en långsiktig ersättare till Brad Friedel exempelvis.

Matthew Upson (fri, £50k/vecka) har sagts vara på Arsene Wengers radar och kommer vara en av de mest eftertraktade kontraktslösa spelarna under sommaren. Hans lönekrav lär kunna skrämma iväg några klubbar samtidigt som hans svaga VM kanske skrämt iväg de allra största klubbarna.

Andra spelare som förmodligen lämnar klubben är Mark Noble, Gary O’Neill, Pablo Barrera, Frederic Piquionne och Luis Boa Morte. Wayne Bridges, Robbie Keanes och Victor Obinnas låneperioder tar slut och många spelare står utan kontrakt efter säsongen: Danny Gabbidon, Jonathan Spector, Lars Jacobsen, Kieron Dyer, Zavon Hines och Anthony Edgar.

:::

Men först måste West Ham och deras ägare fatta ett beslut om vilken manager som ska ta över efter Avram Grant och leda denna process. Och som vi har sett med Avram Grant så är inte det ett beslut som bör tas snabbt och lättvindigt.

…………………………………………………

Ian Holloway har gått på offensiven inför helgens avgörande ligaomgång för nedflyttningsstriden.

Premier League vill ha Blackpool nedflyttade, hävdar Holloway kanske aningen konspiratoriskt.

https://www.guardian.co.uk/football/2011/may/18/premier-league-blackpool-ian-holloway

Halmstråt som knäckte kamelens rygg är den diskussion som följt på Man Utds eventuella beslut att vila spelare inför den kommande Champions League-finalen och den underförstådda risken att bli bötfälld i händelse att man förlorar matchen mot Blackpool.

Och när man tänker efter lite extra på det så är det ju onekligen likvärdigt med att Man Utd ges ett extra incitament att inte förlora matchen – jag kan förstå varför Holloway reagerar.

…………………………………………………

LEAGUE TWO PLAY-OFFS

Returmötena i League 2:s playoff-semifinaler följer båda samma mönster – hemmalagen måste hämta upp ett 0-2-underläge från det första mötet. Det ser med andra ord på förhand ut som att Torquay och Stevenage möts på Old Trafford i finalen.

Matcherna spelas ikväll.

:::

Shrewsbury vs Torquay (0-2)

Torquay var tämligen klart det bättre laget i den första matchen men Shrewsbury kan inte räknas bort för den sakens skull. Däremot kan de förmodligen behöva ett tidigt mål för att öppna upp matchen och få matchbilden med sig.

Torquays manager Tony Buckle har ryktats vara aktuell för Bristol Rovers, frågan är om han låter det störa honom i sina förberedelser för den här matchen. Det är kanske inte så sannolikt.

:::

Accrington Stanley vs Stevenage (0-2)

Stevenage kanske känner att de borde gjort fler mål på hemmaplan i en match de dominerade, då Accrington Stanley är ett formidabelt hemmalag den här säsongen. Stanleys förlust mot Stevenage var dessutom bara deras andra förlust på 20 matcher.

Paul Fletcher bloggar om hur Accrington har låtit sig taktiskt inspireras av Spaniens VM-triumf:

https://www.bbc.co.uk/blogs/paulfletcher/2011/05/world_cup_heroics_inspire_accr.html#290325

…………………………………………………

Var ärliga nu – hur många av er blev skitskraja alternativt överlyckliga av rubriken och trodde att jag skulle sluta blogga?

Hehe.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-20 kl 08:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå