POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Survival Sunday - Slutstridens dag i Premier League är kommen

Så ska då till sist allting avgöras. 37 långa omgångar är redan spelade och idag spelas den 38:e och sista för säsongen.

Vilka som vinner ligan är redan bestämt, det finns några placeringsstrider runt de europeiska strecken, men det är naturligtvis runt nedflyttningsstrecket som den verkliga dramatiken utspelar sig idag.

Survival Sunday kallas dagen för i England.

:::

Det här är inte en dag för svaga hjärtan eller nervösa själar.

En incident förra helgen, som skönt nog slutade lyckligt, på DW Stadium förra helgen var att en 80-årig stambesökare drabbades av en hjärtattack mot slutet av matchen mot West Ham. Spänningen blev helt enkelt för mycket.

:::

Men lidandet som nedflyttningsstriden för med sig är inte bara rent fysiskt utan för även med sig psykologiska konsekvenser.

De två psykologerna Philip Banyard och Mark Shevlin frågade sig hur fans reagerade psykologiskt på att deras lag åkte ur Premier League, och publicerade resultaten i Irish Journal of Psychological Medicine.

https://www.ijpm.org/content/pdf/47/football.pdf

Författarna använde sig av en välkänd och välanvänd psykologisk skala för att mäta psykologisk effekt. De undersökte fans till två lag som nyligen åkt ur Premier League.

Resultaten var tämligen tydliga.

:::

Författarna kom fram till att den psykologiska effekten eller skadan av att ens lag åker ur Premier League åtminstone temporärt var fullt jämförbar med effekten av till exempel fysiska hot och naturkatastrofer.

Med andra ord så är inte den psykologiska effekten för supportrar på något sätt trivial. Särskilt inte om supportern är verkligt psykologiskt och emotionellt investerad i klubben.

De går vidare med att diskutera vilka beteendeuttryck detta kan ta sig. De nämner sjukfrånvaro från skola och jobb, minskad produktivitet överlag, minskad försäljning av lokala och nationella tidningar, och inte minst ökat intag till sjukhusens akutavdelningar.

:::

Det är med andra ord mycket som står på spel idag.

Vad brukar det sägas att Bill Shankly en gång sa? Fotboll är inte en fråga om liv eller död, det är mycket viktigare än så. Typ.

Något säger mig att supportrar till Blackburn Rovers, Wolverhampton Wanderers, Birmingham City, Blackpool och Wigan Athletic idag förstår precis vad han menade med det.

…………………………………………………

SURVIVOR SERIES

(15) Blackburn Rovers – 40p (-14)

Steve Keans lag har ett enpoängsförsprång framför tre av sina konkurrenter och har den klart bästa målskillnaden. Blackburn har inte legat under nedflyttningsstrecket en enda gång under säsongen, men vore inte första laget att ändå åka ur. Blackburn är ett lag utan momentum och frågan är hur mentalt och fysiskt förberedda de är för en nedflyttningskamp.

Erfarenhet: Det finns ett flertal veteraner i Blackburn men bara ett fåtal av dem (Paul Robinson, Benjani och Jason Roberts) har varit inblandade i en nedflyttningsstrid tidigare.

Form: Kean pratar om sex positiva resultat på de senaste åtta matcherna, men Blackburn har bara vunnit en enda match sedan januari.

Omen: Blackburn har bara förlorat en enda match i säsongens sista omgång sedan 2001. Om de håller fast vid den sviten så håller de sig kvar i Premier League – såvida inte Blackpool, Wigan och Birmingham samtliga vinner.

Statistik: Om alla Premier League-matcher hade slutat i halvtid så skulle Blackburn vara sexa i ligan med 56 poäng. Laget har den minst produktive bäste målskytten av alla lag – Nikola Kalinic med fem mål.

Sista matchen: Wolves (a). En ren shoot-out mot en av rivalerna. Det lag som vinner håller sig kvar, vem som än förlorar måste hoppas att en av deras rivaler inte vinner. Oavgjort borde räcka för Blackburn.

Prognos: Klarar sig kvar. Förlorar förmodligen mot Wolves, men att övriga lag misslyckas med att vinna blir Rovers räddning.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/blackburn-rovers/8481259/Paul-Robinson-will-consider-future-if-Blackburn-Rovers-are-relegated-from-Premier-League.html

:::

(16) Wolverhampton Wanderers – 40p (-19)

Det är riktigt skönt att se den enighet som präglat säsongen på och runt Molineux. Såväl ägaren och ordföranden Steve Morgan som VD Jez Moxey förblev lojala mot Mick McCarthy som alltid trott på sitt lags förmåga att hålla sig kvar även när det sett riktigt mörkt ut. I gengäld har hans lag aldrig slutat kämpa och spelare har klivit fram när andra spelare skadats.

Erfarenhet: Mängder. McCarthy själv har fått leva med att bli nedflyttad, så även Matt Jarvis. Slitvargen Stephen Hunt har fått känna på förnedringen två gånger. Nu är frågan om det är bra eller dålig erfarenhet.

Form: Kan inte bli bättre. Har vunnit sina två senaste matcher med 3-1 och anfallaren Steven Fletcher har gjort fyra mål på tre matcher.

Omen: En krossad spegel och en svart katt som vandrar under en stege. Wolves är raka motsatsen. En målvakt i god form och en anfallare i ännu bättre form – tecknen är goda.

Statistik: Har bara förlorat en enda av sina senaste sex hemmamatcher, därtill tre vinster, men med bara sju poäng mot sina nedflyttningsrivaler så ligger man sist i den interna tabellen.

Sista matchen: Blackburn (h). På Molineux är stämningen aldrig väldigt långt ifrån ett nervöst sammanbrott men Blackburn är inte någon skräckinjagande motståndare, även om Wolves inte besegrat dem sedan 2000.

Prognos: Klarar sig kvar. Säkrar Premier League-platsen med vinst hemma mot Blackburn.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/wolverhampton-wanderers/8522258/Wolves-chairman-Steve-Morgan-calls-for-salary-cap-as-Premier-League-debt-crisis-grows.html

:::

(17) Birmingham City – 39p (-20)

Birmingham har bara vunnit två ligamatcher sedan den fantastiska triumfen i Ligacupfinalen, som måste kännas som en evighet sedan för manager Alex McLeish. De två målskyttarna från den matchen – Nikola Zigic och Obafemi Martins – har knappt synts till sedan dess och en brist på mål framåt och en riktigt produktiv anfallare har stått Birmingham mycket dyrt.

Erfarenhet: McLeish och Birmingham är väl bevandrade i den subtila konsten att åka ur Premier League. Fick bita i det sura äpplet 2008 trots en 4-1-vinst i den sista omgången mot Blackburn. Kevin Phillips har åkt ur två gånger.

Form: Har förlorat fyra av sina fem senaste matcher och var helt under isen mot Fulham förra helgen. Skador och avstängningar har drabbat laget hårt liksom har Ligacupsegern, ironiskt nog.

Omen: 2008 menade McLeish att dålig hemmaform var skälet till att de flyttades ned då. Den sorgliga uppvisningen mot Fulham på St Andrews bådar inte väl för den här säsongen.

Statistik: Ben Foster har gjort 164 räddningar den här säsongen, 15 räddningar fler än någon annan målvakt. Samtidigt har Birmingham gjort lägst antal mål av alla – 36 stycken.

Sista matchen: Tottenham (a). Inte precis någon drömmatch mot ett Spurs som förmodligen gör sitt allt för att sluta femma och över Liverpool. Brum kan hoppas på Tottenhams kroniska oförmåga att göra mål och döda matcher.

Prognos: Åker ur. Förlorar mot Tottenham och är inte så lyckosamma att både Wigan och Blackpool också förlorar.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/may/17/alex-mcleish-birmingham-spurs-relegation

:::

(18) Blackpool – 39p (-21)

Ian Holloways lag kan känna sig uppmuntrade av den strålande 4-3-segern i senaste omgången hemma mot Bolton och deras enastående uppvisning i 2-3-förlusten hemma mot Man Utd i januari, men förmodligen måste de ha med sig minst en poäng för att ha en chans att hänga kvar. Det är högst osannolikt att Blackpool håller nollan, men mål kan de ändå göra.

Erfarenhet: DJ Campbell, Andy Reid, Brett Ormerod och Stephen Crainey har kämpat mot nedflyttning i lägre divisioner. Ian Evatt åkte ur med dunder och brak med Derby 2008.

Form: Segern mot Bolton var Blackpools första seger sedan i februari och bara den tredje segern den här sidan av nyåret. Old Trafford kommer knappast skaka i sina grundvalar.

Omen: Obra, som man sa i lumpen. Holloway kan bara hoppas på att ”göra en West Ham” anno 2007 genom att vinna på Old Trafford, men Blackpool har ingen Carlos Tevez som kan göra jobbet åt dem.

Statistik: Den bästa shot conversion-graden av alla nedflyttningsrivaler i och med att de gör mål på 14,06% av alla skott. Men laget har släppt in 52 mål från öppet spel och 74 mål totalt, högst i Premier League i båda fallen.

Sista matchen: Man Utd (a). Två av Blackpools tre senaste matcher på arenan har slutat med 0-4-förluster. Blackpool kan förmodligen bara hoppas på att Man Utds koncentration brister.

Prognos: Åker ur. Tyvärr, men Blackpools försvar är inte tillräckligt starkt och Man Utd vill inte avsluta dåligt på hemmaplan samtidigt som man kanske spelar för Berbatov i skytteligan.

https://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/ian-holloway-best-chapter-of-this-great-story-is-still-to-come-2284322.html

:::

(19) Wigan Athletic – 39p (-22)

Wigans och Roberto Martinez stora förhoppning är att Stoke är nedslagna efter förlusten i FA-cupfinalen och att de mentalt redan har gått på semester, det fanns tecken därtill i tisdags. Wigan är emellertid i sjunde himlen efter den dramatiska vändningen och segern mot West Ham förra helgen. Laget är vant vid nedflyttningspressen, men en sämre målskillnad kan stå dem dyrt.

Erfarenhet: Emmerson Boyce flyttades ned med Crystal Palace 2004 och Stephen Caldwell har åkt ur med Sunderland. Men stora delar av laget kämpade framgångsrikt mot nedflyttning förra säsongen.

Form: Wigan har bara förlorat två matcher sedan 6 mars och man är förmodligen det mest formstarka laget av nedflyttningsrivalerna. Vinsten mot West Ham är en boost.

Omen: Wigan och West Ham har vandrat samma vägar de senaste sex åren – från Championship till Premier League och cupfinalförlust fram till nedflyttningsstrid. Den cykeln måste brytas.

Statistik: Laget har de mest träffsäkra skyttarna av de fem lagen, 45% av lagets skott träffar mål, men bara West Ham har gjort mål på en lägre andel av sina skott än vad Wigan med sina 10,68% har lyckats med.

Sista matchen: Stoke (a). Wigan har inte vunnit här sedan 2004, men det faktum att Tony Pulis Stoke har absolut ingenting att spela för borde kunna hjälpa Wigan.

Prognos: Klarar sig kvar. Grejar i alla fall en poäng borta mot ett omotiverat Stoke vilket tar dem förbi Birmingham och Blackpool.

https://menmedia.co.uk/manchestereveningnews/sport/football/wigan_athletic/s/1420911_chemistry-the-key-to-wigans-survival-bid

:::

Telegraph sammanfattar hur säsongen gick snett för de fem inblandade nedflyttningsrivalerna och vad som gör att de ligger där de ligger.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/8524851/Premier-League-relegation-where-the-season-went-wrong-for-the-threatened-five.html

…………………………………………………

Övriga spänningspunkter:

×  Vilket lag tar femteplatsen och den sista ligabaserade Europa League-platsen – Tottenham eller Liverpool? Tottenham har fördelen och behöver bara vinna hemma mot Birmingham för att säkra den samtidigt som Liverpool spelar borta mot Aston Villa.

×  Vilka får fair play-tabellens Europa League-plats? Just nu Fulham som det ser ut, men Blackpool småhotar samtidigt som Tottenham mycket väl kan knipa den platsen om man misslyckas med att sluta femma.

×  Vem vinner skytteligan? Dimitar Berbatov och Carlos Tevez befinner sig i en shoot-out om skytteligatiteln och det är väl åtminstone lite spännande, åtminstone för dem själva. Berbatov kan nog mycket väl få spela hemma mot Blackpool samtidigt som Tevez lär mer eller mindre placera sig själv i Man Citys startelva borta mot Bolton.

× Vilka tar tredjeplatsen och slipper Champions League-kvala – Man City eller Arsenal? Arsenal ligger en poäng back på Man City och har bättre målskillnad, man måste alltså tjäna in en poäng den här omgången. Båda lagen har bortamatcher, City mot formusla Bolton och Arsenal mot formstarka Fulham. Man City i kanonform, Arsenal mer eller mindre odugligt under avslutningen. Do you believe in miracles?

…………………………………………………

Barry Glendenning sammanfattar det löjliga i de här reglerna om att ställa upp med “bästa laget” som som vanligt skapat lite kontrovers inför den sista omgången.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/may/19/football-premier-league-weakened-teams

Glendenning argumenterar väl. Själv reagerar jag inte minst på hur syftet bakom dessa regler går tvärt emot andemeningen i de nyligen införda reglerna om att klubbarna måste registrera en 25-mannatrupp. Varför måste man registrera spelare som FA eller Premier League ändå inte anser vara bra nog för att få spela i Premier League?

…………………………………………………

I och med den här sista omgången så är i alla fall Premier League-säsongen över, om än ej hela den engelska fotbollssäsongen. Nästa helg är det ju inte minst playoff-finaler i The Football League.

Det betyder hur som helst att jag kommer ägna de tre kommande dagarna, måndag till onsdag, åt att sammanfatta säsongen. Vilket passar rätt bra ihop med att jag kommer vara bortrest dessa dagar.

Måndagen kommer ta upp säsongens bästa spelare, tisdagen tar lite smått traditionellt upp de bästa och de sämsta värvningarna under säsongen, och på onsdagen avslutar jag trilogin med en ”säsongens…”-sammanfattning.

Därefter är det bara att ta nya tag igen.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå