POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Den engelska säsongens tio bästa och sämsta värvningar

Det är ju lite av tradition på den här bloggen att inför säsongen lista de värvningar man ser som bäst respektive sämst och följa upp den listan efter säsongens slut.

Åtminstone är det en tradition jag har valt att fortsätta med.

Och det är väl ungefär så långt jag har lust att sträcka mig för att ge den här silly season-epidemin av spekulationer råg i ryggen.

Men det är ju naturligtvis också lite kul att se hur grundligt fel man egentligen resonerade där i början av säsongen – det är ju inte direkt en övning som bygger självförtroende om man säger så.

Så här såg ”före”-listan ut:

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2010/08/30/kanon-och-kalkon-sasongens-basta-och-samsta-varvningar/

:::

Nu kommer det inte vara möjligt att göra direkta jämförelser mellan listorna, eftersom jag har valt att förfina och förenkla mina kriterier en aning sedan dess.

Jag ger respektive värvning en totalpoäng genom att väga samman dels spelarens pris dels ett viktat värde av spelarens värde under den här säsongen, spelarens beräknade värde i framtiden samt spelarens strategiska värde.

Poängsumman i parantes vid respektive spelare.

Jag ger spelarens värde under den här säsongen störst vikt.

Med spelarens strategiska värde avser jag hur bra värvningen är sett till dels vad laget faktiskt behövde för spelartyp och dels till hur stor del av klubbens transferbudget som gick åt att värva just den spelaren.

Det sätter in värvningen i sitt sammanhang.

Inte ett exakt mått så klart, men ändå ett mått. Och nej – det blir inte objektivt bara för att man sätter en siffra på det.

Transfersummorna har jag valt att ta från transferleague.co.uk.

:::

Vad säger ni?

…………………………………………………

DE TIO BÄSTA VÄRVNINGARNA

(1) Javier Hernandez, Man Utd – £6m (10,38)

Utan den lille ärtan hade inte Man Utd vunnit ligan. En fantastisk debutsäsong som lovar mer. Billig. Enorm impakt redan i år. Tveklöst en spelare med många år framför sig. Precis den spelare som Man Utd behövde. Helt enkelt den perfekta värvningen.

(2) Ben Foster, Birmingham – £6m (8,78)

Förmodligen den perfekte målvakten för ett mittenlag eller bottenlag i Premier League. Värvad relativt billigt så har Foster räddat otaliga poäng åt Birmingham i ligan och med sin matchvinnande insats på Wembley så säkrade han både Ligacupen och europeiskt cupspel till Birmingham.

(3) Yaya Touré, Man City – £24m (8,44)

Inte precis någon budgetvärvning, men å andra sidan spelar Man City enligt sin egen ekonomiska logik. Den store mannen har växt fram till Man Citys specielle big game-player, en perfekt länk på mittfältet. Betydelsefull i ligan men ännu tydligare så var det Touré som skjöt FA-cupen till Eastlands.

(4) DJ Campbell, Blackpool – £1,5m (8,31)

Var utlånad till Blackpool under förra säsongen och var instrumentell för deras uppflyttningskampanj. Värvad permanent till i år så har Campbell fortsatt göra viktiga mål för Blackpool, inte minst i matchen mot Bolton. Imponerande för en ny anfallare i Premier League, därtill i ett bottenlag.

(5) David Silva, Man City – £25m (7,88)

Silva har snabbt satt på skam de frågetecken som fanns rörande huruvida han skulle hålla i Premier League. En viktig link up-spelare mellan Man Citys defensiva och offensiva linje. Ska man investera stora summor på en av sitt nya lags nyckelspelare så ska man helt klart göra det på Silva.

(6) Raul Meireles, Liverpool – £11,5m (7,60)

Har varit bra in the worst of times, och har varit fantastisk in the best of times. En riktigt stabil värvning till ett mer än rimligt pris. Hade problem i början när han ofta spelades out of position, men har växt fram till ett ankare på Liverpools mittfält och central i lagets uppryckning under våren.

(7) Peter Odemwingie, West Brom – £0,5m (7,50)

En snabb, kvick och teknisk måltjuv som vunnit många poäng åt West Brom och förmodligen varit skillnaden mellan det gamla jojo-West Brom och den här säsongens mer stabila West Brom som räddade nytt kontrakt med ett antal omgångar kvar. En riktig fyndvärvning dessutom.

(8) Rafael van der Vaart, Tottenham – £8m (7,35)

Den stora kuppen på transfer deadline day. För futtiga £8m fick Tottenham en central spelförare av internationellt snitt. Lyckades inspirera Spurs till nya höjder under säsongens första halva och det pratades om honom som en form av Cantona-värvning. Men olikt Cantona så föll holländaren lite grann ifrån när säsongen gick in i sitt avgörande skede.

(9) Adel Taarabt, Queens Park Rangers – £1m (7,09)

Den såg ni inte komma, eller hur? Skulle man ranka värvningarna helt och hållet efter ekonomiskt värde för klubben så är det här nog Englands bästa. Var by far den stora spelförande faktorn bakom QPR:s ligavinnande promotion push i Championship, och The Hoops är tillbaka i Premier League.

(10) Titus Bramble, Sunderland – £1m (6,30)

Titus Bramble har för mig alltid varit synonymt med defensivt suspekt engelskt försvarsspel. Inte så denna säsong där han har varit en av Sunderlands defensiva klippor. Förmodligen såg den gamle backhjälten Steve Bruce något i Bramble som vi andra dödliga helt enkelt var blinda för.

Bubblare:

» Luis Suarez, Liverpool – £23m
» Chris Smalling, Man Utd – £10m
» Ismael Tioté, Newcastle – £3,5m
» Jonathan Walters, Stoke – £2,75m
» Stephen Hunt, Wolves – £3m

…………………………………………………

DE TIO SÄMSTA VÄRVNINGARNA

(1) Winston Reid, West Ham – £3m (0,02)

Säsongens kanske mest flagranta VM-värvning. Reid har inte spelat många minuter den här säsongen och om möjligt ännu färre positiva minuter. För £3m hade West Ham kunnat värva en eller två andra stabila spelare, vilket det nu nedflyttade laget sannerligen hade behövt.

(2) Stephen Ireland, Aston Villa – £8m (0,05)

Vad i hela helsefyr har hänt med Stephen Ireland som helt verkar ha förlorat plotten efter att han lämnade Man City?! Kompetent nog att vara offensiv spelfördelare i vilket som helst Premier League-lag, men attityden verkar helt enkelt inte finnas där. Nu utlånad till Newcastle, det enda positiva för Villa.

(3) Edin Dzeko, Man City – £27m (0,06)

Ruggigt dyr januarivärvning. Har sedan dess inte gjort någon glad och spelat ytterst sparsamt. Var tämligen uppenbart inte van vid speltempot i Premier League och bolltouchen höll inte godkänd nivå. Hade haft potential som framtida nyckelanfallare i Man City om jag inte varit rätt övertygad om att Man City kommer att värva tungt igen till just den positionen.

(4) Fernando Torres, Chelsea – £50m (0,06)

Säsongens sjukaste värvning, på fler sätt än ett. Värvades för ett sanslöst pris, den här säsongen har han dock haft ett negativt snarare än positivt värde för Chelsea. Jag är emellertid rätt övertygad om att Torres kan bli bra för Chelsea i framtiden, men oj vad Chelsea hade kunnat spendera de där £50m bättre.

(5) Mauro Boselli, Wigan – £6,5m (0,06)

Förmodligen säsongens mest misslyckade marquee-värvning. £6,5m är en stor värvning för en klubb som Wigan, men den argentinske anfallaren spelade bara åtta matcher för klubben och är numer utlånad till Genoa i Italien, där han gjorde sitt andra mål på blott sex matcher när han avgjorde Genoaderbyt för en vecka sedan.

(6) Joe Cole, Liverpool – Free (0,15)

My greatest folly. Joe Cole har misslyckats fullständigt i Liverpools röda tröja och har inte fått någon nystart med Dalglish heller. Utvisningen på Anfield i debutmatchen signalerar förmodligen hans mest konstruktiva bidrag den här säsongen. Kom förvisso på fri transfer, men det är ingen låg lön som Cole drar in per vecka.

(7) Mario Balotelli, Man City – £24,5m (0,28)

Man Citys värvningar är svårbedömda i och med att pengar inte har något värde för dem. I Balotelli har de en spelare som förvisso kan visa upp enstaka och isolerad briljans. Men det räcker inte. Den här säsongen har hans bidrag varit marginellt och stundtals destruktivt, och han kommer aldrig bli spelaren som levererar prestation efter prestation vecka ut och vecka in.

(8) James Milner, Man City – £26m (0,35)

Förmodligen ett av de tydligare exemplen på en övervärderad engelsk spelare. Har svarat för oklara bidrag på Man Citys mittfält och har ibland varit placerad på kanten. Det var mycket pengar för en i grunden överflödig spelare. Jag blir förvånad om inte Milner säljs för reapris om något eller några år till en annan engelsk klubb.

(9) Jerome Boateng, Man City – £11m (0,36)

Sorry, Boateng är en kompetent försvarsspelare men han kommer aldrig bli så mycket mer än en utility player för Man City. Sådana behövs, men man drar inte iväg £11m för dem. Hans bidrag under den här säsongen måste också sägas ha varit mycket blygsamma.

(10) Nikola Zigic, Birmingham – £6m (0,37)

Zigic har haft svårt att finna sig tillrätta i det engelska spelet. Det är föga förvånande. Han lyckades i Spanien där hans höjd gav honom en komparativ fördel gentemot motståndarförsvaren och andra anfallare. Men i England är luftspelet mer centralt såväl offensivt som defensivt, och helt plötsligt är Zigic en i mängden. Målet i Ligacupfinalen kompenserar dock mycket.

Bubblare:

» Andy Carroll, Liverpool – £35m
» Ramires, Chelsea – £18m
» Sebastien Squillaci – £4m
» Yossi Benayoun – £5m
» Aleksandr Kolarov – £17m

…………………………………………………

Några noteringar:

Andy Carroll hamnar där han hamnar dels på grund av sin väldiga transfersumma och dels för att hans vårsäsong med Liverpool varit väldigt präglad av skador. Personligen ser jag det här över tid som en bra värvning, ett exempel på hur siffror inte alltid leder rätt.

:::

Det har pratats om hur otur och små marginaler avgjort ligan i år, inte minst då till Arsenals nackdel.

Från listan kan man dock få andra idéer. Där Ferguson har träffat jackpot på transfermarknaden så har Wenger i grova drag misslyckats, eller snarare inte lyckats.

Föreställ er att rollerna varit ombytta, eller åtminstone något mer jämnt fördelade!

:::

De båda listorna sammanfattar även riskerna och möjligheterna med Man Citys scatter gun approach. De har träffat rätt med två stora värvningar, men samtidigt kastat iväg tre-fyra värvningar. Problemet är att det inte är ett problem för dem.

:::

Bébé – svårt att säga, fler mål i Champions League än Fernando Torres den här säsongen.

…………………………………………………

Ikväll är det även en högtidsstund på Old Trafford när kanske den rödaste av alla röda – Gary Neville – spelar sin testimonial.

Inte minst kommer också matchen att bli en reunion för Man Utds klassiska Class of ’92.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-24 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå