Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jakten på det förlovade landet

Peter Hyllman

Det har kallats världens viktigaste match och fram till den här säsongen så var det i alla fall världens mest värdefulla match – där vinnaren i en enda match kunde räkna hem över en halv miljard kronor.

Playoff-finalen i The Championship till Premier League på Wembley.

De som gör upp om ära och en säsong i strålkastarljusets centrum är Reading och Swansea. Hela säsongen för dessa båda lag ska nu alltså summeras i en enda match.

Det förlovade landet är nära.

:::

Reading har nyligen spelat två säsonger i Premier League mellan 2006 och 2008. Swansea å andra sidan kan bli det första walesiska laget att spela i Premier League.

:::

Reading slutade femma i serien, två placeringar bakom Swansea som skuggade Norwich för den automatiska uppflyttningsplatsen bakom Queens Park Rangers.

Båda lagen får sägas vara i kanonform. Swansea har vunnit fyra av sina fem senaste matcher och spelat oavgjort i den femte. Reading å andra sidan har bara förlorat en av sina senaste tolv matcher.

Annons

:::

Det är två olika spelstilar som möts på Wembley idag.

Reading spelar mer direkt och med ett spel som syftar mer till att vinna meter på planen. De spelar ett traditionellt 4-4-2 där deras forwards är duktiga på att hålla i bollen, samtidigt som laget försöker frigöra sina yttrar.

Swansea å andra sidan spelar en mer possession-orienterad fotboll baserat på ett kort passningsspel. De kommer med sitt passningsspel försöka dra ut Readings lag och få dem ur sina positioner.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/swansea-city/8541337/Swansea-City-v-Reading-Brendan-Rodgers-Barcelona-model-is-more-than-a-passing-phase.html

Mot Brendan Rodgers mer kontinentala stil i Swansea står alltså Brian McDermotts mer brittiskt orienterade filosofi, även om vad som kan rubba dessa cirklar är McDermotts taktiska flexibilitet.

Annons

:::

Håll ögonen på:

Jem Karacan. Energisk och teknisk mittfältare i Reading som kommer att styra Readings mittfältsspel i den här matchen. Är essentiell för Readings förmåga att kontrollera matchen.

Scott Sinclair. Mångsidig och tvåfotad anfallare i Swansea. Snabb och uthållig. Han kommer att spela längs med hela Swanseas anfallslinje och på så vis ställa till organisatoriska problem för Readings försvar.

Anfallsmässigt är Shane Long i Reading och Fabio Borini i Swansea de förmodat största hoten.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/reading/8545256/Swansea-City-v-Reading-Shane-Long-hopes-to-repay-Brian-McDermott-by-winning-Championship-play-off-final.html

:::

För Brendan Rodgers känns det alldeles säkert lite extra att få möta just Reading i finalen. Klubben där han tillbringade 14 år som spelare, coach och senast manager, innan han fick sparken.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/2011/may/29/brendan-rodgers-swansea-city

:::

Rodgers själv menar att Wembley innebär en fördel för Swansea. Den stora planytan och själva tillfället gör att Wembley passar Swanseas possession-spel utmärkt.

Det kommer att kännas som hemmaplan, menar Rodgers.

:::

Head to Head:

Tre poäng skiljde lagen åt i ligan med Swansea på tredje plats och Reading på femte.

Mötena mellan lagen under säsongen var även de jämna, även om Swansea lyckades vinna dem båda med uddamålet. Matchen på Madejski avgjordes av Scott Sinclair och hemma på Liberty Stadium gjorde Darren Pratley det vinnande målet.

Det är det 73:e mötet mellan lagen och i tidigare möten så har Reading vunnit 32 matcher mot Swanseas 28 vinster.

:::

Playoff-historia:

Swansea har spelat playoff fem gånger tidigare och bara lyckats vinna en gång av dessa. Det var 1988 när man gick upp i nuvarande League 1 genom att besegra Torquay med 5-4 i finalens dubbelmöte.

Annons

1993 förlorade man däremot i semifinal mot West Brom i The Championship, 1997 var man i League 1 och förlorade finalen mot Northampton, 1999 förlorade man i semifinalen i samma division mot Scunthorpe och 2006 var man återigen i final men förlorade på straffar mot Barnsley.

Reading går in i sin tredje playoff-final fortfarande på jakt efter sin första vinst efter att ha förlorat både på Wembley och på Millennium Stadium.

1995 mötte man Bolton på Wembley och trots att man ledde med 2-0 i halvtid så förlorade man ändå med 3-4 efter förlängning. Även den andra finalen gick till förlängning, den här gången mot Walsall. Reading ledde matchen två gånger, bland annat under förlängningen men Walsall vände på matchen under den sista förlängningskvarten.

Laget var senast i playoff 2009 när man mötte och förlorade mot Burnley i semifinalerna av den säsongens Championship-playoff.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/2011/may/30/ian-harte-reading

…………………………………………………

Michael Calvin på The Mirror om Ravel Morrisons beslut mellan en framtid eller historiens skräphög.

https://www.mirrorfootball.co.uk/opinion/columnists/michael-calvin/Michael-Calvin-on-Manchester-United-Why-Ravel-Morrison-must-now-make-choice-between-fame-and-oblivion-article741700.html

Klarar spelaren som var central i Man Utds FA Youth Cup-vinst av att få sina demoner under kontroll och lyckas på den riktigt stora nivån? Fotboll och samhälle i en och samma fråga.

…………………………………………………

En jämn och intensiv match slutade med en storseger för Peterborough som tar steget upp i The Championship.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/league-one/8541708/Huddersfield-Town-0-Peterborough-United-3-match-report.html

Annons

3-0 till Posh alltså. Att de skulle stänka in ett gäng mål var kanske inte så förvånande, att de skulle lyckas hålla nollan desto mer.

Tungt för Huddersfield som slutade serien trea endast efter suveräna Brighton och Southampton, och hela åtta poäng före Peterborough. Men de får spela vidare i League 1.

…………………………………………………

Jag får intrycket av att det kommer kunna bli rätt mycket action sett till i alla fall toppklubbarnas spelartrupper tidigt under sommaren. Så det gäller att hålla ögonen öppna under veckorna här.

Bloggen fortsätter i alla fall som vanligt fram till mitten av juni.

Imorgon är det ju den 31 maj och sista dagen innan transferfönstret öppnar, och jag tänkte därför ägna bloggen åt lite övergripande funderingar på tema pre-silly season.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-30 11:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto