Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LINHEM - Säsongsavslutning från The Football League

Peter Hyllman

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Den 40:e (plus fyra andra bidrag) och sista FLW:n för säsongen kommer vara den sortens ”säsongens…”-inlägg som är mycket passande för att summera en säsong. Kan bli rätt spretigt då det gäller tre olika divisioner men organiserat kaos har denna döda vinkel av bloggen varit hela säsongen så det finns ingen anledning att sluta nu.

Förhoppningsvis har ni också bidrag eller bättre kandidater till några av mina  kategorier!
…………………………………………………
Football League-säsongens…

…Citat

Av den nyblivne Notts County managern Martin ”Mad Dog” AllenHela citatet och de bästa delarna av det.

…Frisparksskytt

Annons

Ian Harte (Reading): Ligans bästa vänsterfot gjorde 2008/09 18 mål som vänster- och mittback varav flera på frispark men det var i League 1 men nu i The Championship fortsatte han slå in frisparkar med kirurgisk precision. 3-5 stycken frisparksmål denna säsongen.

…Sätt att göra bort sig

Twittrande: Förutom uppenbara exempel i PL har Aldershots Marvin Morgan via twitter sagt åt sina fans att han hoppas att de dör. Michael Chopra lyckades med hjälp av twitter avslöja att man var ute och festade långt efter läggdags med någon dag till den potentiellt avgörande ligamatchen mot Middlesbrough som man förlorade klart. Och Robbie Savage vars avsked från planen drunknade i axelryckningar från folk som trodde han redan slutat med tanke på att han är mer aktiv i twitter och på tv än på planen.

…Ian Ormondroyd

Annons

PL-översättning – Peter Crouch-anfallare , före Crouch var Crouch , under 80- och 90-talet i Football League.

Gary Madine (Carlisle/Sheff Wed): Förvisso en hel decimeter kortare än upphovsmannen men fortfarande en absurt lång anfallare med Bambi-löpstil och vars armar och ben är överallt i höjddueller.

…Värvning och Spelare

Adel Taarabt (QPR), 1£ miljon: Håller CL-klass. Behöver inga medspelare när han är på humör och han har minskat sina ”dåliga dagar” drastiskt som säkert blir färre om han får bättre offensiva spelare runtomkring sig. Med bättre spelförståelse och bättre lagkänsla skulle han tillföra mycket i nästan vilket lag som helst.

…Ladykiller

Kevin McNaughton.

…Most-overhyped-not-really-crucial-moment

Nickmålet som aldrig var mål: Shrewsbury tog emot Wycombe i en direktavgörande kamp på liv och död om den omtalade tredjeplatsen i L2 knappt två månader innan ligan egentligen avgjordes. Matchen stod och vägde som ett föremål tyngre än det på andra sidan till Shrewsburys fördel tills en kort stund efter andra halvlek blåstes igång med en visselpipa då den omsjungne hjälten Gareth Ainsworth riktade en dräpande nick mot motståndarmålet som målvakten med stora problem och oortodoxt handarbete lyckas parera innan den kravlar över linjen. Men innan målvakten kan pusta och slå sig själv för bröstet bedömer någon av rättskiparna på planen att bollen lyckats ta sig över gränsen till mållandet. Shrews hade ingen som helst chans att återhämta sig efter en sådan orättvisa och spelade halvbra i resten av matchen i ren protest. 2 månader senare då båda lagen spelat flera klart fler och mer betydelsefulla matcher avslutas ligan med att Wycombe kommer trea på 80 poäng med Shrewsbury en poäng bakom på 79. Ridå.

Annons

…Manager

Med ett hedersomnämnade till Peter Reid för humanitära insatser har Paul Lambert i Norwich varit den främste managern i The Football League. Nykomling i Championship utan dyra förstärkningar eller större förändringar har han tagit dem rakt igenom Championship med ett taktiskt imponerande lag och med mästarklass nog att helst avgöra på ”Norwich mean time”.

…Flopp

Bradford City: Återigen favoriter till att vinna L2 men återigen misslyckas man spektakulärt och var aldrig ens nära en ligavinst. Hade en kortare lyckosam period då man kunde inbilla sig att det skulle utmana om en playoffplats men slutade på 18:e plats till slut.

…Little lebowski urban achievers

Sheffield United U-18: Långt ifrån toppklubbarnas elitskolor och multikulturella spelarpooler lyckades ändå dessa Sheffield ungdomar ta sig ända till final i FA youth cup där man i första matchen lyckades kämpa till sig ett 2-2 resultat innan Man Utd avgjorde på hemmaplan i returmatchen. Anfallaren Jordan Slew har redan börjat spela in sig i A-laget och kan bli en regelbunden deltagare i deras matcher nästa säsong när man ska återfödas i League 1.

Annons

…Bottlers

Förklaring – Att misslyckas i avgörande situationer trots mycket goda förutsättningar, utgångsposition eller favoritskap.

Cardiff: Med hedersomnämnanden till Huddersfield och Nottingham Forest är det ändå den stora Walesiska klubben som förtjänar utmärkelsen då man trots hemmasonen Craig Bellamy, landslagsanfallaren Jay Bothroyd och mycket bra utgångsposition lyckas att tappa sin promotion plats och i playoffet misslyckas med att skapa den drömfinal alla förväntade sig.

…Gallagher

Paul: Han har ingen sledge-o-matic men han var livsfarlig under Svennis varje gång han hamnade centralt och en bit utanför straffområdet. Varje gång han fick bollen i den positionen visste alla vad som skulle hända men det var lika fantastiskt varje gång.

…Humla

Peterborough: Uppflyttade från League 1 trots att man släppte in fler mål än ligans jumbo Swindon. Trots att man sålde en toppanfallare i Aaron McLean. Släppte in fler mål än 22 av 24 lag i ligan. Spelade med fyra anfallare i vissa  matcher. Har en manager som sparkades efter bråk med ägaren för över ett år sedan som sedan misslyckades kapitalt på sitt nya jobb. George Boyd har inte varit så briljant som George Boyd kan vara. Joe Lewis i målet har varit så engelsk i målet att han skänkt bort en handfull mål. Allt med en manager som växt upp hos Sir Alex Ferguson.

Annons

…Höjdpunkt

Swansea-Forest, returmatch i playoffspelet: Finalmatchen är troligen den som kommer bli ihågkommen. Med rätta då finaler brukar vara stela affärer och för att den vanns av ett walesiskt lag men sett till själva spelet på planen är det nog inget som slår denna avgörande semifinal.

Första halvtimmen var det högklassigt ”end-to-end”-spel med Forest Nathan Tyson löpandes i samma fart som en jaguar tills Swansea till synes dräpte matchen med två mål. Vilket lugnade ner matchen tills andra halvlek då Forest började föra matchen och när unikumet Robbie Earnshaw reducerade till 2-1 blev det tio fantastiska minuter av intensiv press av Forest och heroiskt försvarande av Swansea. Stolpträff, nekat försök att filma till sig en straff och flera nästan-lägen innan Darren Pratley avslutar matchen med att göra mål från egen planhalva i ett mål som Lee Camp övergivit för att försöka nicka in matchens sista hörna.

Annons

…Déjà vu

Andrew Crofts för Norwich mot Barnsley 2011.

…Big Bang

Simeon Jackson: Under en säsong där Lambert ofta valt att ändra sitt spelsystem till att bara använda en anfallare hade Jackson fram tills April bara gjort fyra mål. Men då slog han till som inhoppare(!) med ett hattrick mot Scunthorpe vilket följdes upp av ett mål mot Watford, ett i derbymassakern av Ipswich, tre mål när han slog Derby med 3-2 och sedan ett sista 13:e mål mot Pompey som säkrade deras avancemang till Premier League.

…Krisklubb(ar)

Plymouth och Stockport: Trots att Pompey ledde detta race med en brinnande ferrari utan bromsar inledningsvis har de lyckats plana ut sin säsong medan dessa ovannämnda klubbar gått från oklarhet till oklarhet. Båda bestraffade med minuspoäng på grund av ekonomiska problem och båda nerflyttade för andra säsongen i rad.

Annons

…If i could turn back time

Micky Adams lämnar Port Vale som legat i serieledning i stort sett hela hösten tack vare en omutbar defensiv. För att ta över ett Sheffield United som redan haft två managers under säsongen. Port Vale rasar ner från serieledning till att knappt vara på övre halvan när säsongen tar slut efter få gjorda mål och bråk mellan managern och assisterande managern på en bussresa. Micky Adams lyckas inte med något i Sheff Utd som till slut åker ur Championship med bred marginal. Inför nästa säsong är Micky Adams tillbaka i Port Vale.

…Sex Panther – ”60% of the time, it works every time.”

Från ingenstans dök Martin ”Mad Dog” Allen upp i Barnet som såg ut att vara klara för nerflyttning men lyckades otroligt nog få dem att börja vinna igen ett par matcher han verkade rädda dem. Men så lika plötsligt som han kom försvann han igen till Notts County och lyckades rädda dem från nerflyttning samtidigt som Barnet ledde av Giuliano Grazioli lyckades hålla sig kvar. Två klubbar = två räddade klubbar. Mad enough to make it happen.

Annons

…………………………………………………

Sommarläsning

Likheterna mellan Blackpool och Dag&Red.

Saab-bekantingen Vladimir Antonov är nu helt klart som ny ägare i Portsmouth.

Big Sam är som sagt klar för West Ham vilket låter som en klok anställning även fast det skär sig med lagets ideologi. Ett West Ham-fan anser att det är precis vad Hammers behöver och Guardians populist Paul Wilson tycker att Hammers-fansen bör ge honom en chans.

Den inte så hemliga fotbollspelaren Jack Midson.

End-of-season reports från – Stockport, Forest, Norwich, Macclesfield, Southampton, Swindon och Bournemouth.

::::

Silly Season

Oxfords nämnda storsatsning fortsätter med att man värvar f.d. Chelsea, Leeds och Reading mittbacken Michael Duberry.

Peterborough har bekräftat att man accepterat ett bud på Craig Mackail-Smith från en PL-klubb som ryktas vara QPR eller Norwich. Samtidigt som man själva tänker storsatsa inför nästa säsong.

Annons

Bradley Johnson ser ut att lämna Leeds efter en bra säsong med defensivt ansvar på Leeds mittfält. Oklart varför och om det finns någon bättre klubb som vill signa honom.

::::

Keith Hill är klar som ny Barnsley-manager. Efter flera års succé i Rochdale som nästan slutade med playoffspel i L1 som nykomling i år. Barnsley är ganska likt Rochdale då det är en liten klubb som presterar över deras budget men det ska bli oerhört intressant att se hur han klarar det jobbet.

::::

Och sidor som ni bör följa under sommaren för att hänga med är förutom självklara sidor som Sky, BBC och de respektabla tidningarna – The 72, The Two Unfortunates, Guardians Football League blog med tillhörande ”Blogosphere” och den svenska sidan The Langham Court.

…………………………………………………

De var allt för mig denna säsong men jag till avslutningsvis vill tacka alla som någon gång läst, kommenterar, tänkt läsa och tänkt kommentera det jag skrivit. Det uppskattas enormt mycket.

Annons

Och PHy självklart (det vill säga bloggens förste Peter) för att man fick chansen att skriva här varje vecka. Det har varit tidskrävande men fantastiskt roligt.

Jag återkommer på något sätt i någon form någon gång när nästa säsong snart ska starta.

Om ni har något att säga så är det som vanligt att bara att kommentera nedan eller maila mig – Linhem@live.se

Ni kan även följa mig på twitter – https://twitter.com/linhem, men känn inget tvång.

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-06-02 10:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto