Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vilken betydelse har gula kort för hur en match slutar?

Vilken betydelse har gula kort för ett lags chanser att vinna en match? Hjälper de, saboterar de eller spelar de egentligen ingen som helst roll?

Rent intuitivt så borde de skada ett lags vinstchanser, givet att gula kort är en indikator på en oförmåga att hantera motståndarlagets offensiv. Det skulle i så fall vara konsistent med exempelvis Arsene Wengers ofta framförda synpunkter.

Å andra sidan kan det också vara så att gula kort reflekterar ett lags vilja att spela defensivt tufft, vilket kan hjälpa dem att hantera motståndarlaget.

ANNONS

:::

Från statistiktjänsten Soccer Quantified är det möjligt att först och främst ta reda på hur vanliga gula kort är tvärs över de fyra stora europeiska ligorna – Premier League, La Liga, Serie A och Bundesliga.

Statistik inhämtades från säsongerna 2005/06 till och med 2009/10.

En sak står ut i den statistiken. Nämligen att fördelningskurvorna för Bundesliga och Premier League är betydligt mer vänstervridna än i La Liga och Serie A, som är klart mer normalfördelade.

Med andra ord, det är betydligt vanligare med matcher utan ett enda gult kort eller bara ett gult kort i Bundesliga och i Premier League. Motsvarande så är det betydligt vanligare med matcher med tre gula kort eller fler i La Liga och Serie A.

:::

Men den relevanta frågan är naturligtvis huruvida det spelar någon roll för matchens utgång, mätt i poäng, huruvida ett lag drabbas av gula kort under en match?!

För att besvara den frågan får man ställa antalet gula kort i en match i relation till det genomsnittligt antal poäng som ett lag vinner i en sådan match. En sådan körning genererar följande grafer:

ANNONS:::

I tre av de fyra ligorna så är gula kort bevisligen kostsamma vad avser ett lags möjligheter att vinna matchen. I Bundesliga, Premier League och La Liga så betyder ett högre antal gula kort ett lägre antal inspelade poäng.

Samtidigt som lag utan något gult kort spelar hem i snitt lite drygt 1,5 poäng så sjunker detta poängantal för varje gult kort.

:::

Men detta är alldeles tydligt inte fallet i Serie A där det inte finns någon som helst korrelation mellan antal gula kort och det antal poäng som laget får med sig från matchen.

Det genomsnittliga antalet poäng ett lag får med sig i Serie A varierar mellan 1,2 och 1,5 oavsett hur många gula kort som delas ut.

Det går att spekulera i vad detta beror på. Den kanske mest troliga förklaringen är att domare använder sig av gula kort på ett annat sätt i Serie A än i de andra ligorna och har inte i sig så mycket med fouls och defensivt spel att göra.

Korrelationen mellan antal fouls i en match och antalet utdelade kort ger visst stöd för den teorin. Den korrelationen är 0,37 i Bundesliga och i Premier League, 0,32 i La Liga men bara 0,28 i Serie A.

ANNONS

:::

Den rent statistiska slutsatsen av detta är emellertid att fair play faktiskt lönar sig i termer av poäng. Dock ej i Serie A.

…………………………………………………

Det har också till sist bekräftats att Gerard Houllier av hälsoskäl inte blir kvar som manager för Aston Villa.

David Moyes och Mark Hughes är två namn som ryktas kunna ta över. Hughes är kanske den mest sannolike, då hans kontrakt med Fulham är över.

Be Champions!!

Publicerad 2011-06-02 kl 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto