Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier League-säsongen i siffror

Peter Hyllman

Statistik är något som används alltmer för att beskriva, analysera och sammanfatta fotboll. Skälen till det är lätt insedda. Det är överskådligt och hyfsat lätt tillgängligt. Det reducerar komplexitet och passar bra för omedelbar konsumtion.

Ska man förstå själva fotbollen som sådan så får man vara försiktig med statistik, men om syftet bara är att sammanfatta en säsong som helhet så kan statistik vara rätt underhållande.

Och kanske i vissa avseenden också något upplysande.

:::

Opta, Sky, Premier League själva med flera har gjort statistiska kollage över den gångna säsongen.

Jag har ingen som helst lust att uppfinna hjulet fler gånger än nödvändigt, så här sammanfattar jag några av guldkornen därifrån och från andra källor. De som följer Opta och regelbundet läser Guardian och Telegraph känner säkert igen mycket.

:::

Mål och skott

Blackpool gjorde fler mål under säsongen än något nedflyttat lag under hela Premier League-eran. De var också inblandade i en av säsongens matcher, 4-3-matchen mot Bolton som innehöll smått otroliga 49 skott.

Annons

Matchen med lägst antal skott var å andra sidan Newcastle vs Blackburn som bara innehöll 15 skott.

Chelsea var annars laget som sköt mest av alla lag under säsongen med sina totalt 563 skott. Men med en precision motsvarande 43,34% så var hela nio lag mer träffsäkra än dem.

Arsenal var intressant nog mest träffsäkra av alla med en precision om 47,5%.

Föga förvånande så var också den mest träffsäkre spelaren en Arsenalspelare, nämligen Samir Nasri som träffade målet med 65,4% av alla sina skott. Vilket är bättre än Dirk Kuyt med 62% och Peter Lövenkrands med 60%.

Å andra sidan så är att träffa mål inte detsamma som att göra mål, vilket om inte annat dessa procentsatser för Jermain Defoe (54,8%) och Javier Hernandez (54,6%) visar.

Hernandez gjorde ett mål varje 114,3 minut vilket är ett facit som bara två spelare slår. Dimitar Berbatov med ett mål var 110,5 minut och, bäst av alla, Robin van Persie med ett mål var 98,2 minut.

Annons

Carlos Tevez å sin sida hamnade femma i den här statistiken med ett mål var 126,6 minut, mittemellan Leon Best (125,3) och Marlon Harewood (132,0) märkligt nog.

:::

Räddningar

Flest räddningar per skott i ligan svarade Joe Hart för med 76,4% av alla skott också räddade. Ben Foster låg närmast med 75,5% räddade skott men han fick också klart fler skott på sig – 169 stycken.

:::

Passning och possession

Absolut ingen blir så klart förvånad att få bekräftat att Arsenal toppar ligan såväl i termer av passningsspel som bollinnehav.

De var det enda laget med ett snitt om över 60% bollinnehav under sina matcher och de svarade även för det högsta antalet genomförda passningar per match (444,8 – Chelsea närmast med 423,1).

Motsvarande så hade Arsenal den högsta andelen korta passningar med 92,3% närmast följda av Man City på 90,3%.

Annons

Laget med minst bollinnehav var kanske inte heller särskilt överraskande Stoke med i genomsnitt 38% possession, vilket bara är något mindre bollinnehav än framför allt Birmingham.

:::

Fouls och disciplin

Diverse konspirationsteoretiker i och runt Emirates kan säkert se dagsljus igen i och med att Arsenal var laget som fick utstå flest förseelser som gav direkt rött kort den här säsongen – 9 stycken.

Arsenal själva var förvisso inga dunungar i det avseendet i och med att de samlade ihop sex röda kort under säsongen, vilket bara West Brom slår med sina sju röda kort.

Arsenal var heller inte rent numerärt det mest foulade laget. Hela 12 lag var faktiskt mer foulade den här säsongen. Everton var laget som foulades mest med hela 525 oförrätter begångna mot dem. Newcastle därefter med 509.

Lagen som svarade för flest fouls var Bolton (513 st) följt av Blackburn (498 st) och de kanske inte fullt så oskyldiga Everton (även de 498 st).

Annons

Att just Bolton foular mest är kanske inte så förvånande givet att de har Kevin Davies i laget som för sjunde gången på de åtta senaste säsongerna blev den spelare som svarade för flest fouls, den här gången med saftiga 123 fouls, vilket även är ett nytt rekord sedan Opta började föra sådan statistik.

Charlie Adam var också han en frekvent foulare med sina 70 fouls under säsongen, men han var också en av de spelare som foulades mest med 89 förseelser mot sig. Endast Ashley Young var mer drabbad under säsongen.

:::

Fasta situationer

Ett lag som tappat mycket på fasta situationer är tveklöst Arsenal som släppte in högst andel av sina mål på just fasta situationer – hela 53,5%. I absoluta tal var det bara tre lag som släppte in fler mål på fasta situationer än Arsenal – West Brom (30 mål), Aston Villa (27 mål) och Sunderland (24 mål).

Annons

Det kan inte heller förklaras bort med Vermaelens frånvaro då Arsenal släppte in lika många mål på fasta situationer förra säsongen när Vermaelen spelade regelbundet.

Snarare har antalet insläppta mål på fasta situationer fördubblats sedan 2009 vilket gör att man undrar vad som hänt sedan dess. Det enkla svaret är att Kolo Touré lämnade klubben för Man City, försvararen stod för klart flest undanrensningar med huvudet under sina sista säsonger i klubben.

I en annan del av London återfinner vi laget som släppte in lägst antal mål på fasta situationer – Fulham med endast tio mål i baken.

:::

Öppet spel

Under säsongen har det pratats en hel del om den tid som Stoke tar på sig för sina inkast. Föga förvånande är det också Stokes matcher i vilka bollen är i spel kortast tid, endast 58,52 minuter.

Laget som bjöd på mest action var Man Utd där bollen under en match var i spel 66,58 minuter.

Annons

I genomsnitt i Premier League var bollen i spel 62,39 minuter vilket är mer än vad som är fallet i såväl La Liga (61,48 minuter) och Bundesliga (61,22 minuter) men klart mindre än i Serie A (65,15 minuter).

Den mest frekvente dribblaren i Premier League är Wigans Charles N’Zogbia som med sina 301 dribblingsförsök ligger långt före tvåan Jonas Gutierrez med sina 219 försök.

Under de två senaste säsongerna har N’Zogbia försökt sig på nästan 300 dribblingar mer än någon annan. Gareth Bale följd av Fernando Torres är de som kommer närmast.

Wolves Stephen Hunt borde kanske sluta försöka dribbla. På 36 försök till dribblingar så tog han sig bara förbi sin motståndare tre gånger.

Martin Skrtel och Leighton Baines är de enda utespelare som spelat varenda minut för sina klubbar i ligan. Baines var särskilt produktiv i det att han är spelaren som slagit flest inlägg under hela säsongen (249 stycken, sex fler än Stewart Downing) och vars elva assists bara Didier Drogba (13) och Nani (14) har lyckats slå.

Annons

:::

Bortaplan

Bortalagen har haft en särskilt jobbig säsong.

Antalet bortavinster under säsongen (90 stycken) är lägre än under någon annan säsong under Premier League-eran. Trenden pekar också nedåt då förra säsongen svarade för den näst lägsta noteringen med 91 bortasegrar.

Man Utd vann färre poäng på bortaplan (25 poäng) än något annat mästarlag under Premier League-eran.

Bara två lag i engelsk fotbollshistoria har vunnit färre bortamatcher i en högstaliga med 20 lag än Man Utds fem vinster den här säsongen – Newcastle 1907 (4 vinster) och Sheffield Wednesday 1929 (3 vinster).

…………………………………………………

Nationaldag idag den 6 juni med milda former av firande. Frågan är vad som egentligen firas just den 6 juni – är det måhända den svenska politiska historiens främsta underrättelsemisslyckande.

Det var i samband med upplösningen av unionen mellan Norge och Sverige som någon klyftig människa kom på att om vi bara lät norrmännen folkomrösta om unionen så skulle naturligtvis den stora majoriteten av dem vilja vara kvar i union med Sverige.

Annons

Folkomröstning skedde under vilken 368,392 norrmän röstade varav 368,208 (99,9%) röstade för att lösa upp unionen.

Aktuell politruk fick förhoppningsvis sparken.

Jag pratade med en norsk bekant en gång och han hade mäkta lustigt över hur vi svenskar liksom hade en benägenhet att fira och hylla våra främsta misslyckanden.

Det som gjorde det hela rätt spetsigt var att han sa det när vi befann oss på Vasamuséet i Stockholm och beskådade Regalskeppet Vasa.

Be Champions!!

Publicerad 2011-06-06 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto