Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Great Expectations @ Villa Park

Charles Dickens tidlösa berättelse handlar om en mans kärlek för en onåbar kvinna och dennes personliga resa genom såväl ambition som tvivel.

Aston Villas supportrar har inte någon lång historia av orimliga förväntningar och det beror inte enbart på någon form av fatalistisk pessimism utan på att klubben under stora delar av dess existens har kunnat rättfärdiga rätt höga krav på planen.

Aston Villa är helt enkelt en rätt speciell klubb kapabel att uppnå speciella mål och ambitionen har alltid funnits där i motsvarande grad av proportion.

:::

Men under åren som gått sedan Aston Villas explosiva första säsong i Premier League så har den engelska fotbollen förändrats, men förväntningarna hos många av klubbens supportrar har inte förändrats med den.

Och den senaste säsongen såväl som den nu pågående jakten på en ny manager för klubben illustrerar just hur problematiska dessa förväntningar är på väg att bli för Aston Villa.

:::

Klubbens tidigare ordförande, Doug Ellis, kritiserades ofta under sin senaste tid i klubben men i grund och botten är det förmodligen en förlorad möjlighet som gjort mest skada.

1992/93 så missade Aston Villa den första titeln i det nybildade Premier League efter att ha utspelat en tvekamp med Man Utd under största delen av den säsongen. Och även om Aston Villa förmodligen aldrig kunde ha uppnått den framgång som Man Utd gjort sedan dess, så borde det inte vara så att Aston Villa inte vunnit ligan sedan 1981 och aldrig kvalificerat sig för Champions League.

:::

Men mer betydelsefulla än Ellis eventuella misslyckanden har varit externa faktorer bortom klubbens egen kontroll. Roman Abramovich förändrade i och med sitt övertagande av Chelsea den engelska fotbollens finansiella landskap  och skapade en finansiell kapprustning i vilken Aston Villa helt enkelt inte hade någon möjlighet att delta.

Resultatet har blivit inte bara fyra utan numer åtminstone sex klubbar som alla har stora konkurrensfördelar gentemot Aston Villa som inte kan skyllas på hur Aston Villa som klubb har skötts.

:::

Det är inget fel med att ha höga förväntningar på sin klubb, särskilt inte när den har en sådan historik som Aston Villa. Utan en vilja att utvecklas och ta kliv framåt så kan man inte prata om fotbollen som en idrott.

:::

Martin O’Neills fyra år på Villa Park illustrerade rätt väl vilka Aston Villas ambitioner och förväntningar är.

De två eller kanske till och med tre översta platserna är uteslutna men att nå fjärdeplatsen har blivit en besatthet hos många supportrar, i sig en sorglig domsaga över vad Champions League har gjort med Premier League.

O’Neills återkommande sjätteplaceringar förmildrades av att Aston Villa i alla fall i säsongens början  var med i striden om fjärdeplatsen, vilket gjorde Villafansen mer benägna att förlåta de återkommande kollapserna mot slutet av säsongen.

:::

O’Neills framgångar med Aston Villa fördunklas en aning av den farligt höga lönekostnad han drog på klubben under sin tid där. Under samma tidsperiod har såväl Tottenham som Man City förstärkt sina positioner på ett sätt som gör att Aston Villa inte längre ens kan betrakta en plats bland de sex bästa som en självklarhet.

:::

Men denna förändrade konkurrenssituation har inte förändrat många av Aston Villas fans sätt att tänka, för vilka frasen ”lack of ambition” har blivit något utav ett mantra i en kritik av klubbens oförmåga att nå Champions League.

Problemet är att Aston Villa inte på något vis är en toppfyra-klubb, man får svårt nog att hävda att man är bland de sex bästa.

Aston Villa är naturligtvis fullt kapabla att slå sig in bland de fyra eller sex bästa lagen i England, men att tro att det är möjligt är inte detsamma som att förvänta sig det eller kräva det.

Aston Villas förändrade plats i Premier Leagues hackordning har att göra med faktorer utanför klubbens kontroll och inte med någon avsaknad av ambition – åtminstone under förutsättning att klubben i någon usträckning bibehåller sitt finansiella förnuft.

:::

”Lack of ambition” blev ett problem först under Gerard Houllier, vars jobb med Aston Villa var omöjligt till att börja med alldeles oavsett vad han själv lyckades eller misslyckades med under sin tid i klubben.

Houllier var impopulär till att börja med och när han misslyckades med att ta klubben till åtminstone en sjätteplats så var hans plats i fara, oberoende av hans personliga hälsoproblem.

:::

Nu har Houllier lämnat klubben och det är dags för Aston Villas styrelse att hitta en ersättare till honom. Men redan har de där magiska orden, ”lack of ambition”, börjat infektera processen.

Klubbens rapporterade intresse för Roberto Martinez verkar ha delat Aston Villas supportrar. De som är missnöjda menade att Martinez helt enkelt inte var ett tillräckligt stort namn för klubben och saknade erfarenhet att föra upp Aston Villa bland de fyra bästa.

Andra menade helt enkelt att det fanns bättre managers tillgängliga. Lustigt ord det där, ”tillgängliga”, det antyder att Aston Villa bara kan välja vilken som helst manager de vill ha.

Och om styrelseordföranden väljer en ung mindre prövad manager så uppvisar han så klart ”lack of ambition”.

Vilket gör att man misstänker åtminstone ett visst mått av teatralism runt de rykten som cirkulerat om att exempelvis Carlo Ancelotti och Rafa Benitez skulle vara på väg att ta över klubben. Namn som mycket väl kan ha planterats för att lugna ned trupperna och skapa lite arbetsro.

Föga förvånande så läste Roberto Martinez dock av situationen rätt bra och drog sig mer eller mindre självmant ur diskussionen. Ingen manager gillar ett damned if you do, damned if you don’t-uppdrag, det är en karriärdödare.

:::

Den bittra verkligheten är att Aston Villa genom att inte ha drivit sig själva i finansiell och moralisk bankrutt har stått stilla samtidigt som andra klubbar har gått starkt framåt. Vilket i sig kanske inte är så illa givet att andra klubbar har dragit ifrån samtidigt som klubbar underifrån hackar dem i hälarna.

Aston Villa befinner sig just nu i en prekär situation där klubbens tillsättning av en ny manager måste spegla klubbens resurser och förutsättningar, snarare än fansens förväntningar, om man på sikt vill kunna realisera klubbens potential.

Risken är emellertid att fansen låter orealistiska förväntningar infektera denna process och göra arbetsklimatet i och runt klubben ohanterligt, skapandes en destruktiv missnöjeskultur.

:::

Förväntningarna hos Aston Villas fans var förmodligen inte orealistiska för tio eller femton år sedan, och de har förmodligen inte förändrats. Men engelsk fotboll har förändrats.

http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/why-villa-are-forced-to-look-for-their-new-boss-on-the-cheap-2296408.html

…………………………………………………

Ett jättegräl är annars på väg att ta fart i Birmingham i samband med Alex McLeishs avgång från Birminghams managerpost.

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/birmingham-city/8574166/Birmingham-City-acting-chairman-Peter-Pannu-says-Aston-Villas-pursuit-of-Alex-McLeish-is-borderline-criminal.html

Det är naturligtvis en kontraktsrättsligt väldigt märklig situation om en manager bara kan säga upp ett kontrakt ena dagen för att nästa dag hoppa på ett annat uppdrag. Så långt måste man onekligen ge Birmingham helt och hållet rätt i den här såpan.

Vid sidan av de rent juridiska problemen så har Aston Villa-fansen dessutom gått närmast man ur huse i protest mot Villa-styrelsens förmodade intresse för McLeish, en del går till och med så långt att de hotar lämna tillbaka sina säsongsbiljetter.

Bakom det ligger förmodligen både lokalrivalitet samt naturligtvis en känsla av att McLeish inte räcker till som manager för Aston Villa – “lack of ambition”.

Men juridiska komplikationer, ekonomiska krav och supportrarnas motvilja riskerar vara tre stormbyar som var och en kanske hade kunnat uthärdas men som på en och samma gång förmodligen gör att Aston Villa ser sig om på annat håll efter en ny manager.

…………………………………………………

Steve McLaren sades ett tag vara aktuell för Aston Villa, men den affären materialiserades aldrig och Jason Burt ställde därefter en rätt relevant fråga.

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/aston-villa/8567151/Isnt-it-time-someone-gave-poor-old-Steve-McClaren-another-chance.html

Bara någon dag därefter bekräftades det alltså att Steve McLaren tar över som ny manager för Nottingham Forest, vilket jag betraktar som en mycket intressant tillsättning. Klokt agerat av Forest tror jag och det ska bli väldigt spännande att se vad de mäktar med i The Championship nästa säsong.

:::

Det är egentligen synd och skam att McLarens rykte fått sig en sådan törn inom engelsk fotboll.

Som klubbmanager har han ändå varit framgångsrik, både innan han tog på sig förbundskaptensjobbet i England men också därefter utanför England.

Jag tror han hade haft mycket att bidra med i exempelvis en klubb såsom Aston Villa.

…………………………………………………

Det finns egentligen rätt många likheter mellan Aston Villa och Liverpool. Den tanken slår mig hur som helst när jag skriver den här bloggen.

Båda är lag med en stor historia vars framgångsrika mittpunkt låg någonstans i början av 1980-talet då de vann inte bara ligor utan även Europacupen.

De har under en lång tid därefter varit perenniella nästan-lag som varit framme och nosat på ligatitlar och som lever i förhoppningen att historien någon gång ska omsättas i en framtid.

Men vem kan egentligen bli Aston Villas Kenny Dalglish?

Be Champions!!

Publicerad 2011-06-15 kl 08:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons