Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Inför 2011/12 (#0) - Om offensiv och defensiv produktion

Hur ska man egentligen mäta hur bra ett lag presterar?

Till att börja med kan man förenkla frågeställningen genom att konstatera att ett lag kan producera å ena sidan offensivt och å andra sidan defensivt. Dels attackera motståndarmålet och dels försvara det egna målet.

Offensiv produktion och defensiv soliditet med andra ord.

:::

Om offensiv produktion

Det överlägset vanligaste måttet på offensiv produktion är conversion rate, vilket beräknas som kvoten mellan mål och skott på mål (goals/shots on target). Grundtanken är enkel, det är ett mått på hur bra lagen är på att omsätta sina chanser i mål, som ju är det fotboll i slutänden går ut på.

ANNONS

Måttet är naturligt och måste naturligtvis vara med, men det känns ändå bara som en del utav helheten. Det säger nämligen ingenting om hur många chanser som skapas. Och man får fråga sig, är laget som gjorde mål på sin enda chans offensivt sett bättre än laget som gjorde två mål på sex skapade chanser? Förmodligen inte.

Shot creation är med andra ord ett andra relevant mått på offensiv produktion, hur många skott skapar faktiskt ett lag totalt sett?! Här är det inte skottens effektivitet som ska mätas utan att skott över huvud taget skapas, alltså tittar vi på totala skott och inte bara skott på mål.

I grova drag fokuserar de här två måtten på olika kompenenter av ett lags offensiva spel. Conversion rate fokuserar i större utsträckning på lagets anfallslinje. Shot creation å andra sidan fokuserar snarare på mittfältets förmåga att skapa chanser.

Genom att titta på dessa två dimensioner av offensiv produktion så blir det lättare och mer precist att analysera orsakerna bakom ett lags offensiva styrkor och svagheter – lider laget av dåliga avslutningar eller brist på chanser? Svaret på frågan leder till fundamentalt olika lösningar.

ANNONS

:::

Om defensiv soliditet

Ett liknande angreppssätt kan tas för att mäta vad jag här alltså kallar för defensiv soliditet. Även här är två dimensioner möjliga att definiera och precisera.

Dels kan vi titta på lags förmåga att bryta ned motståndarnas skottfrekvens, alltså average shot frequency. Detta mäts genom att räkna motståndarnas totala antal skott på mål. Dels kan vi titta på ett lags förmåga att bryta ned motståndarnas direkta målchanser, vilket kan ses som skott på mål, alltså average shot accuracy. Detta mäts genom att dela skott på mål med totala antal skott (shots on target/total shots).

De här två dimensionerna är inte nödvändigtvis relaterade. Ett lag kan tillåta sitt motståndarlag att skjuta många skott utan att för den sakens skull låta dem få iväg några särskilt pricksäkra eller farliga skott. Samtidigt kan ett lag arbeta för att minimera motståndarnas totala skottmöjligheter men för den sakens skull tillåta dem att träffa exempelvis två av totalt tre skott.

På samma sätt här så ger oss dessa två dimensioner olika problemanalyser. I det första scenariot så behöver laget förmodligen arbeta med att förbättra sitt defensiva mittfält och att förhindra motståndarnas bolleveranser. I det senare scenariot så är det framför allt backlinjen som behöver bli bättre på att ta bort de målchanser som ändå dyker upp.

ANNONS

:::

Om diagrammen

Kort om hur jag räknat. Jag har inte räknat något av måtten på aggregerad nivå för hela säsongen utan istället räknat ut varje mått match för match och därefter tagit fram ett genomsnittsvärde. Det har fördelen att måtten blir klart mindre trubbiga och i större utsträckning speglar svängningar i matchbilder under en hel säsong.

De båda diagrammen utgår annars från de dimensioner av offensiv produktion och defensiv soliditet som jag formulerat ovan – inget konstigt med det. I det offensiva diagrammet är det ideala att ligga i det övre högra hörnet och i det defensiva diagrammet är det ideala att befinna sig i det nedre vänstra hörnet.

Sedan finns det även streckade linjer i de båda diagrammen – dessa linjer speglar olika genomsnitt mot vilka man kan relatera lagens offensiva och defensiva prestation.

»  En röd streckad linje symboliserar genomsnittet för Premier League som helhet och den återfinner du i varje diagram.

»  En gul streckad linje symboliserar genomsnittet för lagen i botten av tabellen, de lag som hamnade precis ovanför nedflyttningsstrecket eller som under säsongen var inblandade i nedflyttningsstriden.

ANNONS

»  En blå streckad linje symboliserar genomsnittet för lagen i toppen av tabellen, de lag som strider om ligasegern och/eller kvalificering till Champions League.

»  En grön streckad linje symboliserar genomsnittet för lagen på övre halvan av tabellen, de lag som framför allt strider om de övriga Europa League-platserna.

»  En lila streckad linje symboliserar genomsnittet för de lag som befinner sig i tabellens ingenmansland, det vill säga i mitten i hyfsat säkert avstånd såväl uppåt som nedåt.

Tanken är naturligtvis att kunna se detta som mer relevanta målbilder för respektive lag än vad enbart genomsnittet för Premier League som helhet skulle vara.

I de fall då endast en röd streckad linje återfinns i diagrammet så beror det på att genomsnittet för Premier League som helhet sammanfaller med det andra mer specifika genomsnittet.

…………………………………………………

De som, mot all förmodan, är intresserade av att diskutera de olika måtten på offensiv och defensiv prestation specifikt, särkopplat från diskussionen om de olika lagen, kan naturligtvis göra det här (likaväl som under respektive lagblogg så klart).

ANNONS

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-02 kl 14:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto