Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Inför 2011/12 (#3) - Tottenham Hotspur

Manager: Harry Redknapp
Arena:
White Hart Lane – 36,310
Ligaplacering 2010/11:
5:a
Femårs snittplacering:
6,6 (5-4-8-11-5)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Tottenham har byggt upp sin styrkeposition genom en sund ekonomisk politik där såväl värvningar som lönekostnader befunnit sig inom klubbens budget. Deras lönebudget är stor men inte övernaturlig, de kan i det avseendet inte mäta sig med övriga lag i toppen av tabellen. Tottenham har också svårt att attrahera samma klass av spelare som dessa klubbar då man inte på samma sätt kan garantera Champions League-fotboll. Något som även gör det svårt för Tottenham att behålla sina bästa spelare.

ANNONS

Kärnkompetens. Av topplagen är det förmodligen bara Tottenham som tillämpar en så frejdig och snabb offensiv baserad på ett klassiskt engelskt ytterspel. Tottenham befinner sig också i en unik om än relativt outnyttjad position av att vara bra nog att kunna locka till sig spelare på nivån under den absoluta toppen, utveckla dem i klubben, för att därefter ha många klubbar både i och utanför England att sälja dem vidare för stor vinst.

Konkurrensfördel. Tottenham har en stark och bred spelartrupp som rent kvalitetsmässigt bör erbjuda säkerhet nedåt. Därifrån kan man så bygga vidare och uppåt. Den här säsongen har Tottenham fördelen att slippa balansera ligan med Champions League. Samtidigt är den mer existentiella frågan huruvida Tottenhams projekt möjligen har förlorat sitt momentum i och med att de föll ur Champions League förra säsongen.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Tottenhams offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

ANNONS

Jämför vi Spurs prestation längs de båda skalorna med de tre uppflyttade lagen så får vi förmodligen en bild över skillnaderna mellan The Championship och Premier League.

Vad vi däremot också ser är att Tottenhams offensiva produktion håller väl så hög klass som är nödvändigt för att på allvar utmana om en Champions League-plats. Såväl i termer av antal skapade skott och chanser som graden av effektivitet i avslutandet av dessa chanser så befinner man sig rätt exakt på topplagens genomsnitt i detta avseende, samt naturligtvis en bra bit ovanför genomsnittet för ligan som helhet.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Tottenhams defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Defensivt lider dock Tottenham stora brister. Sett till antal skott som laget släpper till så ligger man inte bara sämre till än genomsnittet för ligan som helhet, man är klart sämre än genomsnittet för topplagen, de med vilka man huvudsakligen konkurrerar. Diagrammet visar även att man tillåter en klart högre andel skott att träffa det egna målet än vad övriga topplag gör och att man inte heller i det avseendet ligger mycket bättre till än ligans genomsnitt.

ANNONS

Tottenhams offensiva frejdighet kommer således med en defensiv kostnad. Och den kostnaden visar sig vara tudelad. Att motståndarna tillåts en så hög andel av skott på mål antyder att Tottenhams backlinje agerar okoncentrerat och oorganiserat. Vad som förmodligen är än värre är antalet skott som Tottenham tillåter motståndarna att ta. Det är en tydlig indikation på att det egna mittfältet inte täcker upp framför den egna backlinjen på ett tillräckligt bra sätt och att motståndarna ges möjlighet att spela in bollen i farliga ytor framför Tottenhams backlinje.

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Heurelho Gomes, Brad Friedel, Carlo Cudicini, Ben Alnwick, David Button, Stipe Pletikosa.

Försvarare. Alan Hutton, Younes Kaboul, William Gallas, Adam Smith, Kyle Naughton, Sebastien Bassong, Michael Dawson, Vedran Corluka, Ledley King, Kyle Walker, Benoit Assou-Ekotto, Bongani Khumalo.

Mittfältare. Gareth Bale, David Bentley, Tom Huddlestone, Aaron Lennon, Jermaine Jenas, Rafael van der Vaart, Wilson Palacios, Luka Modric, Giovani dos Santos, Niko Kranjcar, Dean Parrett, Danny Rose, Jake Livermore, Sandro, Andros Townsend, Ryan Mason, Paul-Jose M’Poku, Steven Pienaar, John Bostock, Tom Carroll.

ANNONS

Anfallare. Roman Pavlyuchenko, Robbie Keane, Peter Crouch, Jermain Defoe, Harry Kane, Jonathan Obika, Cristian Ceballos.

Spelare in: Brad Friedel (Aston Villa, free), Cristian Ceballos (Barcelona, okänt).

Spelare ut: Jamie O’Hara (Wolves, £5m), Jonathan Woodgate (släppt), Steve Caulker (Swansea, lån).

Transferbudget. Tottenham har generellt sett inga problem att kunna lägga konkurrenskraftiga bud på spelare, vilket ordförande Daniel Levy visade tydligt under januarifönstret. Problemet brukar uppstå senare, när det gäller att komma överens om lönen med dessa spelare. Harry Redknapp antyder med jämna mellanrum och mer eller mindre subtilt att han vill ha mer värvningar, men Levy håller i plånboken.

Behovsanalys. Genomgången av Tottenhams offensiva och defensiva prestationer visar tydligt att vad klubben framför allt behöver förstärka under sommaren är den defensiva uppställningen. Kvaliteten och stabiliteten i backlinjen saknas helt enkelt, särskilt när Ledley King skadad så ofta. Där behövs en stor organisatör, med andra ord inte någon ny Gallas-karaktär. Huruvida bristerna på det defensiva mittfältet är en taktisk fråga eller en fråga om bristande spelarmaterial är oklart, jag lutar åt att det framför allt är en taktisk fråga. Tottenham måste frigöra såväl resurser som spelarutrymme genom att banta en övergödd spelartrupp.

ANNONS

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Försvarsspelet. Tottenhams defensiv är under all kritik för ett lag som aspirerar på den engelska ligans toppositioner, och deras offensiv är inte tillräckligt bra för att kunna kompensera för detta – särskilt inte i ligan. Detta måste ordnas om man vill kunna fortsätta konkurrera i toppen. Har klubben resurser och kompetens att ordna detta under sommaren?!

Behålla tro och motivation. En tappad Champions League-plats, ett rätt omfattande defensivt konstruktionsprojekt återstår, nyckelspelare som söker sig mot nya jaktmarker. Tottenhamprojektets livscykel riskerar ha passerat sin zenit och ska man kunna prestera en förnyad utmaning mot toppen så fordras ny energi och tillförsikt. Men är detta möjligt när mättnadskänslan kanske även återfinns på managerposten?!

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Har Daniel Levy och Tottenhams styrelse handlingskraft och beslutsförmåga att påtvinga en mer långsiktig truppolitik på Harry Redknapps lapptäcksliknande kortsiktiga trupptänk?

:::

ANNONS

MANAGERSTATUS

Harry Redknapp (+++). Styrelsen tar nog inga förhastade egna initiativ men Redknapp vill helt klart se mer investeringar i laget än vad Daniel Levy är villig att godkänna och Redknapp känns inte helt nöjd med jobbsituationen. En svag säsong och Redknapp och Tottenham kan gå skilda vägar.

:::

OM TOTTENHAM VORE EN FILMSTJÄRNA

Klaus Kinski. Svårt självupptagen och strålande oförutsägbar på alla tänkbara och otänkbara sätt och vis. Kapabel till ögonblick av briljans men förmodligen större i sina egna ögon än omvärldens.

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-03 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto