Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför 2011/12 (#4) - Aston Villa

Peter Hyllman

Manager: Alex McLeish
Arena:
Villa Park – 42,786
Ligaplacering 2010/11:
9:a
Femårs snittplacering:
7,6 (9-6-6-6-11)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Aston Villa är den mest resursstarka av de medelstora klubbarna i England, men Randy Lerner har tämligen medvetet dragit åt svångremmen för klubben vilket inte minst märktes inför förra säsongen. Under Martin O’Neill drog klubben på sig en ohållbar lönebudget vilken Villa varit tvingat att balansera genom att sälja spelare. Aston Villa har inte möjlighet att attrahera de allra bästa spelarna men ligger rätt bra till för att locka spelare på nivån strax därunder.

Kärnkompetens. Aston Villa är en av landets främsta klubbar när det gäller att utveckla, ta fram och ge unga egna talanger chansen. Många av dessa talanger slog igenom under förra säsongen och flera står och knackar på dörren. Med Lerners ambitioner att bättre anpassa klubbens ekonomiska kostym så är detta en avgörande faktor för klubbens framtid.

Annons

Konkurrensfördel. Med förändrade ekonomiska förutsättningar är det tveksamt om Aston Villa på kort sikt kan utmana om Champions League-platser. Men med en fungerande produktionslinje från akademin så kan Villa skapa en bred spelartrupp och en trygg plattform nedåt i tabellen att stå på, utifrån vilken man med kloka punktvärvningar återigen kan göra laget fullt ut konkurrenskraftigt på lite längre sikt.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Aston Villas offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Den gångna säsongen var något utav en missräkning för Aston Villa. En tydlig förklaring till det utifrån diagrammet är att lagets offensiva produktion helt enkelt brast. Man skapade helt enkelt för få chanser för ett lag som utmanar i toppen av tabellen. Likaså så var man heller inte tillräckligt effektiva framför målet givet de chanser som ändå skapades. Vilket stämmer överens med intrycket att spelare som Gabriel Agbonlahor och Emile Heskey hade en rätt svag säsong.

Annons

Oförmågan att skapa chanser tyder också på att laget har en svaghet på mittfältet. Aston Villas kantspel är omvittnat högklassigt, men för att man ska få ut något av det så måste inte bara anfallarna sätta de chanser detta kantspel skapar, bollarna måste även fördelas ut på kanterna av lagets centrallinje. Aston Villa har helt enkelt alltför ofta förlorat mittfältskampen under säsongen som gått.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Aston Villas defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Aston Villas mittfältsproblem gör sig även tillkänna i dess defensiva prestationer. Motståndarna tillåts ta skott och skapa chanser i alltför hög utsträckning mot det egna målet, vilket även det är ett tydligt tecken på att de alltför lätt kommer förbi Aston Villas mittfält. En tydlig indikation på att Aston Villa helt enkelt saknar toppkvalitet på det centrala mittfältet.

Annons

I så måtto fungerar Aston Villas backlinje bättre. Aston Villa ligger bättre till än genomsnittet för ligan som helhet när det gäller andelen av motståndarnas skott och chanser som faktiskt tillåts gå på mål. I det avseendet så ligger man faktiskt bättre till än genomsnittet för de lag som generellt sett konkurrerar om de europeiska cupplatserna, vilket ju rimligtvis alltså är något högre än ligans genomsnitt. Men den defensiva och den offensiva analysen talar hur som helst sitt tydliga och gemensamma språk, Aston Villa har ett mittfältsproblem.

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Andy Marshall, Elliott Parish.

Försvarare. Luke Young, Stephen Warnock, Richard Dunne, Ciaran Clark, Habib Beye, Carlos Cuellar, James Collins, Eric Lichaj, Nathan Baker, Shane Lowry.

Mittfältare. Stephen Ireland, Marc Albrighton, Fabian Delph, Jean Makoun, Stiliyan Petrov, Barry Bannan, Jonathan Hogg, Chris Herd, Daniel Johnson.

Annons

Anfallare. Gabriel Agbonlahor, Nathan Delfouneso, Emile Heskey, Darren Bent, Andreas Weimann.

Spelare in:

Spelare ut: Brad Friedel (Tottenham, free), Nigel Reo-Coker (släppt), Robert Pires (släppt), John Carew (släppt), Moustapha Salifou (släppt), Isaiah Osbourne (släppt), Ashley Young (Man Utd, £16m), Harry Forrester (släppt), Stewart Downing (Liverpool, £20m).

Transferbudget. Bör av flera skäl kunna ha en rätt ansenlig summa pengar att spendera i sommar. För det första är det lönerna snarare än transfersumman som är ekonomiskt belastande för klubben. För det andra så har spelare sålts, och fler riskerar följa. För det tredje så har klubben en ny manager, och givet vem det blev så ser nog Lerner en poäng i att blidka fansen.

Behovsanalys. En målvakt står naturligtvis högt på dagordningen efter det att Brad Friedel lämnat klubben. Behovet av en klinisk och mer tekniskt orienterad avslutare till anfallet är också rätt uppenbart. Men utöver det så måste alltså det centrala mittfältet förstärkas. Makoun värvades i januari men mer måste till. Kan McLeish möjligen få ordning på Stephen Ireland?

Annons

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Ungdomspolitiken. Aston Villas framgångar både på kort och på lite längre sikt står och väger med hur väl klubben lyckas slussa in och bygga på de talangfulla ungdomar som dess akademi producerat och producerar, om inte nödvändigtvis i termer av spets så åtminstone i termer av bredd, vilket varit något av Aston Villas akilleshäl historiskt. Kan McLeish korsbefrukta sin något burdusa fotbollsfilosofi med en lyckad ungdomssatsning?!

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Klarar Aston Villa och Alex McLeish av att bryta de tendenser till destruktiv missnöjeskultur som fostrats runt klubben inte minst under den gångna säsongen och som fått fullt utlopp under sommaren, ett missnöje som inte minst McLeish själv förkroppsligar?

:::

MANAGERSTATUS

Alex McLeish (+++). På en och samma gång kontroversiell och bensäker. McLeish är en oerhört kontroversiell figur bland supportrarna och det riskerar skapa en miljö där det helt enkelt är omöjligt för honom att göra sitt jobb. Men samtidigt så är han tillsatt av styrelsen mot supportrarnas vilja, och det kommer kräva något alldeles extraordinärt för att styrelsen ska sparka honom och därmed öppet medge att de gjorde fel.

Annons

:::

OM ASTON VILLA VORE EN FILMSTJÄRNA

Kurt Russell. Hade sin storhetstid under 1980-talet och ägnade första halvan av 1990-talet att vara Tango till andras Cash för att därefter falla tillbaka till en färgstark birollsinnehavare. Behöver ett Miracle för att hitta tillbaka till Europa den här säsongen.

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-04 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto