Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför 2011/12 (#6) - Everton

Peter Hyllman

Manager: David Moyes
Arena:
Goodison Park – 40,157
Ligaplacering 2010/11:
7:a
Femårs snittplacering:
6,2 (7-8-5-5-6)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Everton är en tämligen fattig klubb med till synes obefintliga möjligheter att inom en överskådlig framtid åtgärda sina ekonomiska begränsningar, som framför allt är kopplade till en omodern arena. Moyes har under sin tid i klubben fått arbeta med en i sammanhanget minimal budget för spelarköp. Ändå har klubben lyckats värva ihop ett högst kompetent lag med spelare från Europas medelstora ligor och klubbar.

Kärnkompetens. För att vara en klubb med väldigt små resurser så besitter Everton två rätt unika spetskompetenser. Dels driver de en för tillfället väldigt produktiv ungdomsakademi som stadigt tillför nya talanger till a-truppen. Dels så har de ett imponerande effektivt scoutingnätverk som lyckas identifiera väldigt bra eller lovande spelare som finns tillgängliga för en relativt låg summa pengar.

Annons

Konkurrensfördel. Everton har ingen egentlig konkurrensfördel jämfört med sina konkurrenter annat än att de helt enkelt gör vissa saker, framför allt då scouting och spelarutveckling, bättre än många andra klubbar. Evertons strategi måste således även fortsättningsvis vara inriktad på kvalitet, att få ut maximalt av sitt kunskapsövertag på dessa områden. Att kvalificera sig för Europa League kan underlätta detta arbete.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Evertons offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Genomsnittet i termer av offensiv produktion är mer eller mindre likvärdigt sett till ligan som helhet som för de lag som konkurrerar om platserna i Europa League. Vi ser att Everton faller tillkorta i offensivt hänseende i det att de förvisso skapar något fler chanser än genomsnittet men å andra sidan är svaga när det kommer till att avsluta dessa chanser. Problemet befinner sig således lite förenklat i anfallslinjen.

Annons

Det är kanske inte så märkligt när man erinrar sig att Tim Cahill, som i grund och botten är en offensiv mittfältare, inte sällan får spela ensam forward i Evertons uppställning. Till stor del på grund av anfallarnas skadebenägenhet, och i det avseendet då inte minst Louis Saha. Värvningen av Jermaine Beckford var ett försök att åtgärda denna brist, men detta försök visade sig ha varierad framgång under förra säsongen.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Evertons defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Men här kommer vi till de roliga grejorna. Evertons försvarsspel håller något anmärkningsvärt alltså mästarklass. Delvis i termer av att de låter relativt få av motståndarnas skott och målchanser faktiskt träffa mål, vilket visar att backlinjen håller hög klass och är välorganiserad.

Annons

Men framför allt i det avseende som definitivt kännetecknar den engelska ligans topplag, man släpper generellt sett till få skott och målchanser över huvud taget, man förhindrar motståndarna från att skapa målchanser. Vilket visar på att Evertons mittfält är väldigt svåröverspelat och att det täcker upp framför sin backlinje på ett väldigt bra sätt. Detta samtidigt som Evertons mittfält alltså inte faller till föga när det gäller att skapa målchanser åt det andra hållet.

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Jan Mucha, Tim Howard.

Försvarare. Tony Hibbert, Leighton Baines, John Heitinga, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Seamus Coleman, Shkodran Mustafi, Shane Duffy, Jake Bidwell, Aristote Nsiala.

Mittfältare. Diniyar Bilyaletdinov, Mikel Arteta, Tim Cahill, Phil Neville, Leon Osman, Marouane Fellaini, Jack Rodwell, Adam Forshaw, Ross Barkley.

Annons

Anfallare. Louis Saha, Jermaine Beckford, Magaye Gueye, Apostolos Vellios, Victor Anichebe, Conor McAleny, Jose Baxter.

Spelare in:

Spelare ut: James Vaughan (Norwich, £2,5m), Kieran Agard (släppt), Hope Akpan (släppt), Nathan Craig (släppt), Iain Turner (släppt).

Transferbudget. Situationen är i det här avseendet inte annorlunda för Everton och Moyes än vad den varit de tre senaste åren. För att värva spelare måste detta först och främst finansieras genom att sälja befintliga spelare. Detta förhållande är något som till sist börjat väcka vissa frågetecken kring Moyes vilja att stanna kvar i klubben.

Behovsanalys. Rätt mycket lär bero på vilka spelare som Everton lyckas behålla, inte minst då av spelare som Baines, Fellaini, Jagielka och Rodwell. Man har ännu inte riktigt lyckats ersätta Pienaar på vänsterkanten. Men som den offensiva analysen tydligt visar så måste det framför allt värvas eller på annat sätt tas fram kvalitet i anfallslinjen. En brist som är lika pockande nu som den var för 12 månader sedan.

Annons

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Squad Management. Evertons framgång beror i mångt och mycket på att man lyckas behålla sina verkligt nödvändiga spelare, att de säljer andra spelare vid rätt tillfälle och för maximalt värde på marknaden samt ersätter varje såld spelare med två-tre nya spelare som kan förstärka spelartruppen som helhet. Orkar och klarar Moyes av att hitta rätt balans?!

Scouting. En näraliggande faktor är Evertons scoutingnätverk som ligger bakom väldigt mycket av lagets framgångar under den senaste femårsperioden. Är de senaste årens fynd en tillfällighet eller kan Evertons scoutingnätverk träffa guld på nytt?!

Spelarutveckling. Evertons ungdomar vann den här säsongen Premier Academy League och under den gångna säsongen har många ungdomar också fått chansen i a-truppen. Detta är en helt nödvändig beståndsdel såväl för Evertons truppstrategi som för Evertons affärsmodell. Kan Everton fortsätta producera nya årskullar av talangfulla spelare och på så vis lyckas fylla på spelartruppen underifrån?!

Annons

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Kan Everton bryta sin dåliga vana att inleda säsongen som ett bottenlag och spela också under hösten som man vanligtvis gör under våren?

:::

MANAGERSTATUS

David Moyes (++++). Har en bra och stabil relation med klubbens ägare Bill Kenwright, han har full kontroll över klubbens alla fotbollsmässiga aspekter och han sitter kvar på posten mer eller mindre så länge han själv vill. Men vill Moyes själv möjligen pröva på livet i en större klubb?

:::

OM EVERTON VORE EN FILMSTJÄRNA

Matt Damon. Kan ibland framstå som en lättviktare som ramlat in i en ensemble av tungviktare men lyckas förvånansvärt ofta sätta de stora namnen på plats. En fräsch blandning av talangfull ungdom och passionerad brutalitet, svår att inte gilla. How do you like them apples?!

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-06 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto