POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inför 2011/12 (#8) - Swansea City

Manager: Brendan Rodgers
Arena:
Liberty Stadium – 20,532
Ligaplacering 2010/11:
C-3:a
Femårs snittplacering:
C-14,8 (23-27-28-45-51)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Swansea är ingen nykomling som är direkt in the money som dyker upp i Premier League den här säsongen. Klubben har marscherat sakta men säkert uppför seriepyramiden för att till slut alltså som första walesiska lag lyckas nå Premier League. Man har en trogen supporterskara med vilken man regelbundet lyckas fylla upp sin måttligt stora arena. Swanseas förra säsong var till inte ringa del baserad på inlånade spelare.

Kärnkompetens. Det som till viss del skiljer ut Swansea från flera andra lag som tagit resan upp från The Championship till Premier League är att man är ett i huvudsak spelande lag, vars taktik baseras på bollinnehav och ett snabbt passningsspel. Till skillnad från exempelvis Blackpool förra säsongen så har Swansea emellertid också ett starkt försvarsspel.

Konkurrensfördel. Det som framför allt talar till Swanseas fördel är att man i stor utsträckning har en egen spelmodell med vilken man inte bara är bekant, utan som dessutom har potential att redan från början faktiskt kunna fungera i Premier League. Det särskiljer dem i mina ögon från både Norwich och QPR.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Swanseas offensiva produktion under 2010/11 får värderas utifrån att de då spelade i The Championship.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Swansea skiljer sig i termer av offensiv produktion från övriga nykomlingar i det att man förvisso inte är fullt så effektiva framför målet, men å andra sidan så skapar laget fler skott och målchanser. Detta är överensstämmande med Swanseas spelfilosofi baserad på bollinnehav och passningsspel.

Om vi följer de gulstreckade linjerna, som markerar genomsnittet för de lag som precis klarade sig kvar i Premier League, så märker vi även att det som framför allt kännetecknar Premier Leagues bottenlag är att de skapar förhållandevis lite chanser. Ur det perspektivet står med andra ord Swansea väl rustade i offensiv mening givet att deras ambition är att hålla sig kvar i Premier League.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Swanseas defensiva soliditet under 2010/11 får värderas utifrån att de då spelade i The Championship.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Den defensiva analysen bekräftar Swanseas defensiva kompetens, man ligger som enda nykomling under vad som är Premier Leagues genomsnitt för både antal skott totalt som för antal skott på mål. Förvisso är detta baserat på en säsong i The Championship där man var ett topplag, men jämför man med övriga två nykomlingar så ser det ändå klart bra ut.

En fascinerande detalj är att Swanseas defensiva profil ligger så nära just Man Utds och Evertons, vilket möjligen antyder att man har en liknande approach i sitt försvarsspel; trots att man alltså har en spelfilosofi generellt som kanske snarast påminner om Arsenals eller Chelseas.

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. David Cornell, Yves Ma-Kalambay.

Försvarare. Ashley Williams, Neil Taylor, Alan Tate, Garry Monk, Albert Serran, Angel Rangel, Jamie Grimes, Joe Walsh, Daniel Alfei, Steve Caulker.

Mittfältare. Ferrie Bodde, Ryan Harley, David Cotterill, Leon Britton, Andrea Orlandi, Nathan Dyer, Shaun MacDonald, Joe Allen, Mark Gower, Kemy Agustien, Thomas Butler, Ashley Richards, Lee Lucas.

Anfallare. Craig Beattie, Danny Graham, Cedric van der Gun, Stephen Dobbie, Luke Moore, Gorka Pintado, Scott Sinclair, Chad Bond, Kerry Morgan, Casey Thomas.

Spelare in: Danny Graham (Watford, £3,5m), Steve Caulker (Tottenham, lån).

Spelare ut: Darren Pratley (släppt), Scott Donnelly (Wycombe, lån), Dorus de Vries (Wolves, free).

Transferbudget. Med tanke på att Swansea köptes för £1 för bara tio år sedan så ska man förvänta sig en försiktig approach under sommaren. Klubben sägs ha en transferbudget mellan £5-10m. Swansea har förmodligen den tunnaste truppen av de tre nykomlingarna, så man kan tänka sig att det kommer vara viss aktivitet.

Behovsanalys. I och med att Fabio Borinis lånetid i klubben tagit slut så behöver Swansea helt klart kompensera för det offensiva bortfallet. Värvningen av Danny Graham från Watford är förmodligen ägnad att åstadkomma detta. I övrigt så skulle Swansea förmodligen må bra av att göra en spetsvärvning med Premier League-erfarenhet till respektive lagdel, vilket också skulle öka truppens bredd. Brendan Rodgers gamla klubb Reading, eller varför inte Blackpool, skulle kunna vara tänkbara jaktmarker.

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Offensiven. Defensivt håller Swansea förmodligen tillräckligt hög klass. Men det som kommer att avgöra huruvida Swansea lyckas hålla sig kvar i Premier League är framför allt i vilken utsträckning de kan lyckas få genomslag med sitt offensiva spel. Swansea påminner rätt mycket om Wigan i sin approach till sitt offensiva spel, och Wigan har stora problem att hävda sig offensivt (mer om det senare). Räcker Swanseas offensiv till eller kommer man väga för lätt när man ställs mot Premier League-försvar?!

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Är det möjligt för en ”spelande” nykomling att hävda sig och klara sig kvar i Premier League, eller kommer Swansea gå samma öde till mötes som Burnley och Blackpool före dem?

:::

MANAGERSTATUS

Brendan Rodgers (++++). Som managern som såg till att Swansea blev den första walesiska klubben att spela i Premier League så är Rodgers jobb mer eller mindre idiotsäkert.

:::

OM SWANSEA VORE EN FILMSTJÄRNA

Keanu Reeves. Tämligen trevlig att titta på men i fullständig avsaknad det nödvändiga djupet för att kunna leverera de riktigt tunga prestationerna. Löper risken att finna sig själv på för djupt vatten tillsammans med de riktigt tunga namnen utan att kunna klämma fram något mer eller mindre talande än ”whooa!”.

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-07 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå