Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför 2011/12 (#13) - Blackburn Rovers

Peter Hyllman

Manager: Steve Kean
Arena:
Ewood Park – 31,367
Ligaplacering 2010/11:
15:e
Femårs snittplacering:
11,4 (15-10-15-7-10)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Blackburns nya ägare Venkys är tvivelsutan en resursstark ägare och affärslogiken bakom deras ägande går ut på att äga en Premier League-klubb med något mer lyskraft och profilstyrka än att med nöd och näppe klara nytt kontrakt. Den ekonomiska potentialen finns där, men Blackburn är helt enkelt inte ett tillräckligt attraktivt namn för att locka de större eller mer etablerade namnen till klubben.

Kärnkompetens. Spelmässigt har Blackburn tappat sin specifika kompetens i och med irrationella managerbyten och inte minst då den indiska ägarfamiljens uttalade önskan att ”spela mer som Barcelona”. Blackburn riskerar på så vis bli en klubb som försöker spela utöver sina resurser. Blackburn har en unik och svårimiterbar kompetens i sin ungdomsakademi, men det återstår att se hur stort genomslag denna får under Venkys ägarskap.

Annons

Konkurrensfördel. Tveksamma fördelar rent kompetensmässigt, men Venkys resurser ger klubben potentiella fördelar gentemot sina närmaste konkurrenter. Men ägarsituationen är på det stora hela inte något som hjälper klubben.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Blackburns offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Något överraskande så producerar den offensiva analysen av Blackburn en bild som visar ett lag som är ett av de mer effektiva i ligan vad gäller effektiviteten i sina avslutningar. Här ligger man klart över såväl ligans genomsnitt som genomsnittet för lagen precis ovanför nedflyttningsstrecket. Blackburn har med andra ord en väl fungerande anfallslinje i det avseendet.

Annons

Men det får man emellertid relativt lite ut av då man samtidigt är ett av ligans allra sämsta lag när det gäller att skapa skott och målchanser. Blackburns mittfält håller med andra ord inte måttet samtidigt som det är ett något talande symptom för vad som kan uppfattas som en brist på egen spelidé, eller i alla fall en splittrad spelidé.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Blackburns defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Blackburns mittfältsproblematik håller i sig när man kommer till den defensiva analysen av laget. Backlinjen plockar bort motståndarnas skott och målchanser i en utsträckning som tämligen precist motsvarar ligans genomsnitt, vilket är något bättre än vad man kan förvänta sig från ett av ligans bottenlag. Men motståndarna tillåts å andra sidan producera alldeles för många skott och målchanser mot Blackburn, vars mittfält alltså inte förmår förhindra detta spelskeende. Även i detta avseende är Blackburn ett av ligans allra sämsta och mest givmilda lag.

Annons

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Paul Robinson, Mark Bunn, Jake Kean.

Försvarare. Martin Olsson, Christopher Samba, Gael Givet, Ryan Nelsen, Michel Salgado, Gavin Gunning, Grant Hanley, Josh Morris.

Mittfältare. Brett Emerton, David Dunn, Mauro Formica, Vince Grella, Morten Gamst Pedersen, Amine Linganzi, Steven N’Zonzi, Keith Andrews, Aaron Doran, Herold Goulon, Jason Lowe, Robbie Cotton.

Anfallare. Nikola Kalinic, Ruben Rochina, Nick Blackman, David Hoilett, Jason Roberts, Zac Aley.

Spelare in:

Spelare ut: Phil Jones (Man Utd, £16,5m), Frank Fielding (Derby, okänt), Jason Brown (släppt), Zurab Khizanishvili (släppt), Benjani (släppt), Maceo Rigters (släppt).

Transferbudget. Enligt Kean så har Venkys gett honom tillgång till en ”very competitive budget, miles bigger than in the past”. Samtidigt talar han om att behålla spelare som Benjani och att förlänga lånekontrakten på Roque Santa Cruz, Mame Biram Diouf och Jermaine Jones. Risken är att Venkys är en ägare som gillar att prata om värvningar mer än att faktiskt ta tag i dem.

Annons

Behovsanalys. Blackburns behov beror till stor del på hur många av lånen som kan förnyas. Dessutom behöver man ersätta Phil Jones i försvaret som lämnat klubben. Utöver det så måste huvudprioritet för Kean vara att förstärka lagets mittfält, såväl offensivt som defensivt.

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Management. Den faktor som främst kommer lyfta eller hålla Blackburn tillbaka under den här och kommande säsonger är kvaliteten på klubbens management. Det fordrar en manager som är kompetent i termer av att förstärka truppen, att lägga upp en framgångsrik taktik och i att skydda lagets intressen gentemot ägarna. Det fordrar ägarna som känner till och inte överstiger sin roll i och för klubben. Det fordrar ett tidsperspektiv som siktar längre än enbart nästa kvartalsrapport. Klarar Steve Kean av att balansera dessa uppgifter?!

Annons

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Har Blackburns ägare något genuint intresse av att utveckla laget vidare eller är man nöjd med att äga en Premier League-klubb?

:::

MANAGERSTATUS

Steve Kean (+). Ett klarat Premier League-kontrakt på säsongens sista dag räddade Kean från en sommarinkvisition runt hans position, men Venky sägs vara minst sagt delade kring honom som manager. Sitter kvar på nåder och jag betvivlar att det räcker till säkert länge.

:::

OM BLACKBURN VORE EN FILMSTJÄRNA

Michael J. Fox. Nyckeln till framgång antogs vara att försöka hitta tillbaka till framtiden. Bidragen hittills har dock främst varit av det mer komiska slaget och det har lagts ned mycket tid på spin. En ärftlig sjukdom har bidragit till en uppfattad förvirring. Hey McFly, are you chicken?

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-10 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto