Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Inför 2011/12 (#14) - Bolton Wanderers

Manager: Owen Coyle
Arena:
Reebok Stadium – 28,723
Ligaplacering 2010/11:
14:e
Femårs snittplacering:
12,8 (14-14-13-16-7)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Bolton är och förblir en klubb med ordentliga ekonomiska bekymmer och därmed också en klubb utan något reellt handlingsutrymme när det kommer till att förstärka och utveckla laget. Trots imponerande säsonger så har Bolton heller inte lyckats kvalificera sig för europeiskt cupspel, vilket betyder att de inte heller har det skyltfönstret att erbjuda potentiella nya spelare.

ANNONS

Kärnkompetens. Likt ett par andra klubbar är Bolton traditionellt en klubb som lyckas få ut mycket värde för sina pengar, de är bra på att lappa ihop lag av relativt okända spelare och erfarna journeymen. Den traditionen inleddes med Sam Allardyce och har fortsatts under Owen Coyles ledarskap.

Konkurrensfördel. Under sina år i Premier League så har man lyckats etablera sig i divisionen. Man har kunnat bygga ekonomin därefter och man kan planera utan att behöva vara mer än normalt orolig för nedflyttningsstrecket. Det har gett Bolton en värdefull trygghet och gör dem också till ett säkrare alternativ för spelare som väljer mellan Premier League-klubbar på den nedre tabellhalvan.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Boltons offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Offensivt producerar Bolton på ungefär motsvarande sätt som flerparten av mittenklubbar i Premier League. De befinner sig i ett kluster runt genomsnittets hårkors tillsammans med klubbar som Aston Villa, Everton, Stoke, Newcastle och Fulham. Diagrammet illustrerar hur Bolton skapar målchanser och skott i förväntad utsträckning men att man är relativt svaga när det kommer till att avsluta dessa chanser. Bolton har med andra ord inte den mest produktiva eller effektiva anfallsuppsättningen.

ANNONS

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Boltons defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Boltons något större problem utifrån en taktisk synvinkel avslöjas när man analyserar lagets defensiva prestationer. Där ligger man klart sämre till än såväl ligans genomsnitt som genomsnittet för lagen i mitten av tabellen. Problemet är tufalt.

Backlinjen klarar i för låg utsträckning av att plocka bort motståndarnas målchanser och dessutom, det taktiskt sett största problemet, så tillåts motståndarna skapa på tok för många chanser mot det egna målet. I just det avseendet är Bolton sämst i ligan. Owen Coyle har förbättrat Boltons offensiv, men det har skett på bekostnad av lagets defensiva soliditet.

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Adam Bogdan, Rob Lainton, Jussi Jaaskelainen.

Försvarare. Gretar Rafn Steinsson, Paul Robinson, Gary Cahill, Zat Knight, Sam Ricketts, Marcos Alonso, David Wheater.

ANNONS

Mittfältare. Fabrice Muamba, Matthew Taylor, Stewart Holden, Martin Petrov, Mark Davies, Sean Davis, Chung-Yong Lee, Josh Vela, Gavin McCann, Darren Pratley.

Anfallare. Kevin Davies, Ivan Klasnic, Robbie Blake, Michael O’Halloran, Tope Obadeyi, Tom Eaves.

Spelare in: Darren Pratley (Swansea, free).

Spelare ut: Johan Elmander (Galatasaray, free), Jlloyd Samuel (släppt), Joey O’Brien (släppt), Tamir Cohen (släppt), Ricardo Gardner (släppt), Ali Al-Habsi (Wigan, £4m).

Transferbudget. Försvinnande liten och Owen Coyle kommer förväntas kunna koka soppa på småspik. Det är emellertid inte omöjligt att Bolton kan få fram lite pengar genom att sälja spelare som Gary Cahill och Ali Al-Habsi.

Behovsanalys. Bolton behöver tämligen akut ersätta den flyktade Johan Elmander och det till Chelsea återvändande lånet Daniel Sturridge, som gjorde sådan succé i klubben under våren. Utöver det så skulle Bolton verkligen må bra av att kunna plocka in ytterligare en mittback, helt nödvändigt om Cahill säljs.

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

ANNONS

Behålla spelare. Det är förmodligen ingen slump att spelare som Johan Elmander och Gary Cahill väljer att inte stanna kvar i klubben eller se sig om efter nya klubbar. Bolton har inte riktigt de ekonomiska och därmed heller inte de sportsliga förutsättningarna att börja hävda sig högre upp i tabellen. Det riskerar bli en ond cirkel som får klubben att istället börja sväva nedåt i tabellen. Klarar Bolton av att stoppa utflödet?!

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Kan Owen Coyle åstadkomma små underverk med Boltons spelartrupp ännu en säsong eller är det här säsongen då humlan lär sig att den inte kan flyga?

:::

MANAGERSTATUS

Owen Coyle (++++). Coyle är uppskattad av klubbens styrelse och beundrad av supportrarna, så han sitter väldigt säkert på sin post trots att förra säsongen avslutades så mjäkigt. Den stora farhågan är snarare att han ska värvas av någon större klubb.

:::

OM BOLTON VORE EN FILMSTJÄRNA

Daniel Radcliffe. Förväntas agera heroiskt i sällskap av andra uppenbart mer talangfulla magiker. Trollar ofta fram något improviserat som då och då räddar dagen, men man kan inte låta bli att irritera sig på hans ständigt närvarande och distraherande angst och i slutänden är det svårt att föreställa sig hur han på ett trovärdigt sätt ska kunna hantera kampen mot sina fiender.

ANNONS

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-10 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto