POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inför 2011/12 (#16) - Sunderland

Manager: Steve Bruce
Arena:
Stadium of Light – 49,000
Ligaplacering 2010/11:
10:a
Femårs snittplacering:
15,0 (10-13-16-15-21)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Sunderland är en stabil klubb med en ekonomiskt ansvarsfull ägare i form av Ellis Short. Det betyder att klubben i stor utsträckning måste agera inom ramen för sin egen verksamhetsbudget. Samtidigt är Sunderland en klubb med en stor supporterbas och med en egen arena med passande storlek. Det är alltså en klubb med tämligen stabil ekonomisk grund att stå på. Klubben har även etablerat sig i Premier League vilket gör det lättare att attrahera spelare till klubben.

Kärnkompetens. Sunderland har en produktiv ungdomsakademi som laget däremot borde utnyttja i större utsträckning än vad man gör i dagsläget för att kunna fokusera sina värvningar på spetskvalitet snarare än breddspelare. Man får känslan av Sunderland som en klubb som inte riktigt tar tillvara sina styrkor.

Konkurrensfördel. Sunderland drivs ändå stabilt, säkert och långsiktigt under ett betryggande ägarskap. Sunderland har också en geografisk fördel i att vara en av endast ett fåtal toppklubbar uppe i nordöstra England, vilket ger dem ett regionalt oligopol att kunna utnyttja såväl vad gäller ekonomi som vad gäller spelare.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Sunderlands offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Sunderland är ett tämligen genomsnittligt lag i offensiva termer, man ligger mitt inne i ligans mittenkluster vad gäller såväl skapade skott och målchanser som effektivitet i avslutningarna. Om Sunderland vill börja kliva uppåt i tabellen och börja utmana på riktigt om de europeiska cupplatserna så är det emellertid tydligt att laget måste börja producera fler målchanser. Med andra ord så måste mittfältets offensiva kraft och kreativitet förstärkas.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Sunderlands defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Även defensivt är Sunderlands mittfält i behov av en uppryckning. Man släpper till alldeles för många skott och målchanser mot det egna målet, man klarar helt enkelt inte av att dominera eller kontrollera mittfältet under matcherna. I det avseendet ligger man klart efter både ligans genomsnitt och efter genomsnittet för de lag som konkurrerar om de europeiska cupplatserna.

Det finns även en klar och tydlig svaghet i Sunderlands backlinje i det att motståndarna tillåts ta skott från för bra lägen och backlinjen lyckas helt enkelt inte plocka bort bollarna som går in i det egna straffområdet i tillräckligt hög utsträckning. Det saknas med andra ord en samlande ledargestalt och organisator i Sunderlands backlinje.

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Craig Gordon, Simon Mignolet, Trevor Carson.

Försvarare. Phil Bardsley, Michael Turner, Marcos Angeleri, Titus Bramble, Nyron Nosworthy, Anton Ferdinand, George McCartney, Matthew Kilgallon, Blair Adams, Michael Liddle, Louis Laing, Wes Brown, John O’Shea.

Mittfältare. Kieran Richardson, Lee Cattermole, Steed Malbranque, David Meyler, Jack Colback, Stephane Sessegnon, Adam Reed, Sebastian Larsson, David Vaughan, Craig Gardner.

Anfallare. Fraizer Campbell, David Healy, Jordan Cook, Billy Knott, Ryan Noble, Asamoah Gyan, Oumare Tounkara, Craig Lynch, Connor Wickham.

Spelare in: Sebastian Larsson (Birmingham, free) Keiren Westwood (Coventry, free), Ahmed Elmohamady (ENPPI, £2m), Connor Wickham (Ipswich, £12m), Ji Dong-Won (Chunnam Dragons, £2m), Craig Gardner (Birmingham, £5m), Wes Brown (Man Utd, £1m), John O’Shea (Man Utd, okänt), David Vaughan (Blackpool, free).

Spelare ut: Jordan Henderson (Liverpool, £16m), Boudewijn Zenden (släppt), Nathan Luscombe (släppt), Michael Kay (släppt), Cristian Riveros (Kayserispor, lån), Robert Weir (släppt), Jean-Yves Mvoto (släppt), Michael Kay (släppt).

Transferbudget. Sunderland har inlett sommaren tämligen aktivt både vad gäller att köpa och sälja spelare. Inför sommaren hade Sunderland £18m kvar att värva av från försäljningen av Darren Bent och i och med att man sålde Jordan Henderson till Liverpool för runt £20m så ökade Sunderlands plånbok betydligt. Ytterligare spelarförsäljningar ger Sunderland mer resurser att värva vidare för.

Behovsanalys. Steve Bruce har signalerat att han vill skaka om truppen rejält under sommaren och han har pratat om att värva åtta till nio spelare samtidigt som han gör sig av med motsvarande antal.  Och han har börjat i ett rasande tempo. Backlinjen har förstärkts med två Man Utd-importer. Mittfältet, som varit i stort behov av förstärkning, tappar förvisso Jordan Henderson men värvningar av Gardner, Larsson, Vaughan, Elmohamady och Dong-Won kompenserar mer än väl för detta. Anfallslinjen har kompletterats med det unga löftet Connor Wickham. Bruce har gått all-in tidigt under det här transferfönstret, och det ser lovande ut.

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Förnyelse. Känslan av Sunderland är något utav ett lag som har hamnat lite i stiltje, det känns inte som att de riktigt kommer framåt i sin utveckling och står och trampar grus. Bruces ambition att genomföra en rejäl utrensning av truppen är förmodligen i grunden klok. Sådana processer är dock komplicerade och såväl tids- som tålamodskrävande, och de måste genomföras framgångsrikt utan att det som var lagets styrkor går förlorade på vägen. Har Sunderlands ägare och styrelse det tålamod som krävs för en sådan process?!

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Klarar Sunderland till sist av att få ordning på sin oerhört skadedrabbade anfallslinje och hitta ett effektivt anfall som kan spela tillsammans under längre tid?

:::

MANAGERSTATUS

Steve Bruce (++). Sunderlands ägare var klart och tydligt mindre imponerad av klubbens avslutning på förra säsongen så Steve Bruce behöver förmodligen leverera en bra start på den här säsongen för att lugna hans arbetsgivares oro över klubbens färdriktning.

:::

OM SUNDERLAND VORE EN FILMSTJÄRNA

Samuel L. Jackson. Who’s the black cat that won’t cop out when there’s danger all about? Right on! Det finns liksom inget subtilt med Jackson utan precis allt görs på full volym. Han är ingen direkt vän av otydlighet och obeslutsamhet, man står och frågar sig själv vad mot honom på egen risk.

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-12 kl 08:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå