Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför 2011/12 (#17) - Wolverhampton Wanderers

Peter Hyllman

Manager: Mick McCarthy
Arena:
Molineux Stadium – 29,195
Ligaplacering 2010/11:
17:e
Femårs snittplacering:
21,0 (17-15-21-27-25)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Wolves är en av de få klubbar i Premier League som visar upp en faktisk lönsamhet, vilket gör deras prestation att hålla sig kvar i Premier League desto mer imponerande. Men det betyder också att klubben inte har väldigt mycket resurser att röra sig med. Vad det ger är en form av stabilitet som gör att klubben framstår som trygg och säker för spelare av en viss kaliber att binda sig till.

Kärnkompetens. Wolves har specialiserat sig på att få ut maximalt av huvudsakligen brittiska fotbollsartisaner snarare än att investera i mer artistiska eller estetiska kvaliteter. Det har visat sig räcka hyfsat långt i den engelska ligan.

Annons

Konkurrensfördel. I Wolves fall är det inte relevant att prata så mycket om direkta konkurrensfördelar, några sådana har klubben förmodligen inte gentemot sina konkurrenter. För Wolves handlar det nu som tidigare om att helt enkelt göra de grundläggande sakerna bättre än sina konkurrenter, vilket man hittills har lyckats med.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Wolves offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Wolves offensiva profil ger närmast ett Jekyll och Hyde-intryck där laget har en smått fantastisk conversion rate, man sätter alltså en väldigt hög andel av sina skapade skott och målchanser. I det avseendet är alltså Wolves enastående nog bäst i ligan och vida bättre än såväl ligans genomsnitt som genomsnittet för lagen ovanför nedflyttningsstrecket.

Annons

Men det hjälper föga givet att Wolves samtidigt är laget i ligan som skapar klart minst skott och målchanser. Wolves conversion rate är med andra ord en stor bit av en liten kaka. I grund och botten speglar det ett mittfält som helt enkelt inte är förmöget att kontrollera spelskeendet på planen och som saknar den kreativa kapaciteten att generera målchanser. Om Wolves vill skapa ett säkert avstånd mellan sig själva och nedflyttningsstrecket så är det detta som först och främst måste åtgärdas.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Wolves defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Defensivt står sig Wolves bättre i konkurrensen. Förvisso släpper mittfältet också här till för många målchanser och försvarslinjen är inte alldeles effektiv i att få bort dessa målchanser. Men något annat är förvisso heller inte att förvänta sig för ett lag som tillbringar mestadelen av sin tid inblandade i ligans bottenstrid.

Annons

Wolves ligger samtidigt mer eller mindre precis på genomsnittet i defensivt hänseende för de lag som håller sig strax ovanför nedflyttningsstrecket, i det avseendet presterar alltså Wolves som man kan förvänta sig av dem. Men även här skulle nog först och främst mittfältet behöva förstärkas för att reducera dels mängden målchanser motståndarna tillåts och dels kvaliteten på dessa målchanser.

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Wayne Hennessey, Carl Ikeme, Dorus de Vries.

Försvarare. George Elokobi, Richard Stearman, Greg Halford, Jody Craddock, Christophe Berra, Steven Mouyokolo, Ronald Zubar, Kevin Foley, Ethan Ebanks-Landell, Danny Batth, Scott Malone, Matt Doherty, Roger Johnson.

Mittfältare. David Edwards, Michael Kightly, Karl Henry, Stephen Hunt, Matthew Jarvis, Adam Hammill, Nenad Milijas, Jamie O’Hara, Adlene Guedioura, David Davis, Nathaniel Mendez-Laing.

Annons

Anfallare. Sylvan Ebanks-Blake, Steven Fletcher, Stephen Ward, Sam Vokes, Andrew Keogh, Leigh Griffiths, Kevin Doyle, Sam Winnall, Ashley Hemmings, James Spray.

Spelare in: Dorus de Vries (Swansea, free), Jamie O’Hara (Tottenham, £5m), Roger Johnson (Birmingham, £7m).

Spelare ut: David Jones (släppt), Marcus Hahnemann (släppt), Nathan Rooney (släppt).

Transferbudget. Förra säsongen spenderade Wolves närmare £18m under sommarfönstret. Klubbens ordförande, Steve Morgan, har klart och tydligt indikerat att några sådana summor blir det inte fråga om att spendera den här sommaren.

Behovsanalys. Mittfältet är den position på planen som Wolves först och främst behöver arbeta med att förstärka, såväl offensivt som defensivt. Läggas till det bör en mittback som kan leda laget bakifrån. Beroende på om klubben lyckas behålla Matt Jarvis eller ej så kan en till ytter, efter att man permanentat Jamie O’Haras övergång, vara aktuell.

Annons

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Mittfältet. Om Wolves ska lyckas gå igenom den här säsongen utan att befinna sig indragen i ännu en segdragen och dramatisk nedflyttningskamp så måste man hitta ett eget konstruktivt mittfältsspel. Ironiskt nog passar Wolves spel ändå väldigt bra mot ligans topplag, som samtliga hade oväntat stora problem mot just Wolves förra säsongen, men Wolves misslyckas samtidigt med att ta många viktiga poäng mot övriga lag runtomkring dem själva i tabellen. Har Wolves råd?!

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Wolves har visat sig väldigt effektiva och framgångsrika mot topplagen, men kan Wolves lära sig att också föra spelet mot lag som inte tar spelet till dem på samma sätt?

:::

MANAGERSTATUS

Mick McCarthy (++++). Så säker som en manager i bottenträsket kan bli, McCarthy hade förmodligen suttit kvar på posten även om Wolves åkt ur Premier League förra säsongen.

Annons

:::

OM WOLVES VORE EN FILMSTJÄRNA

Robert De Niro. Engagerad och intensiv skådespelare som frodas i de svåra rollerna och i samhällets undervegetation. Är inte främmande för våldets rengörande karaktär men har också visat på senare tid börjat visa upp en mer distanserad och humoristisk hållning till sig själv. I am not an animal!

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-12 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto