Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför 2011/12 (#18) - Wigan Athletic

Peter Hyllman

Manager: Roberto Martinez
Arena:
DW Stadium – 25,138
Ligaplacering 2010/11:
16:e
Femårs snittplacering:
14,8 (16-16-11-14-17)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Wigan är en klubb med närmast ynkliga resurser och förutsättningar. Utan ägaren Dave Whelan så skulle klubben förmodligen inte existera, definitivt inte så högt upp i seriesystemet som den nu gör. Klubben har en förtvivlat liten supporterbas i en stad där rugbyn är största sporten och i regionen konkurrerar man med drakar som Liverpool och Man Utd, med många flera, om utrymmet. Staden i sig är liten och tämligen ointressant. Wigan är för närvarande humlan som inte fattat att den inte kan flyga.

Kärnkompetens. Med Roberto Martinez ankomst till klubben har man försökt bygga upp ett eget spel som syftar till att ta dem vidare uppåt i Premier League-tabellen, det ger laget en annan potential än flertalet andra lag i botten av tabellen.

Annons

Konkurrensfördel. Spelmodellen tillsammans med det spanska tränarteamet och klubbens erkänt duktiga scoutingnätverk i Sydamerika har gett klubben god tillgång till skickliga spelare från dessa länder strax de stora klubbarnas radar, och gjort Wigan till en form av andra inkörsport eller bakväg till den professionella fotbollen i Europa och England. Wigan har utnyttjat detta förhållande på ett bra sätt.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Wigans offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

En intressant reflektion är att Wigans offensiva profil är närmast spegelvänd om man jämför med Wolves. Wolves producerar mindre chanser men klarar sig kvar tack vare en väldigt hög effektivitet. Wigan producerar nästan lika många chanser som ligans genomsnitt men har ligans överlägset sämsta conversion rate. Båda lagen klarade sig med nöd och näppe kvar i Premier League förra säsongen.

Annons

Det illustrerar dels att förmågan att skapa chanser förmodligen är relativt sett mer betydelsefull för att särskilja lagen på tabellens nedre halva. Men dels att Wigan skulle ha mycket att vinna på att förbättra sitt anfallsspel och på förstärka samspelet mellan mittfält och anfall och därigenom öka kvaliteten på lagets målchanser.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Wigans defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Wigans defensiva profil följer samma mönster som den offensiva. Wigan är förhållandevis skickliga på att förhindra motståndarna att skapa målchanser och skott, i det avseendet är man klart bättre än genomsnittet för bottenlagen i ligan. Emellertid är man sämst i ligan när det kommer till att plocka bort de målchanser som uppstår. Kvaliteten och organisationen i backlinjen är otillräcklig.

Annons

Det är på sitt sätt intressant att jämföra Wigan med Arsenal, då det är två lag som med lite olika utgångspunkter har som ambition att spela fotboll på samma sätt. Båda lagen visar upp samma mönster. De är relativt sett väldigt starka på mittfältet men förhållandevis och förvånansvärt svaga framför de båda målen. Det är en spelfilosofi som måhända överbetonar mittfältets roll på fotbollsplanen.

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Chris Kirkland, Ali Al-Habsi.

Försvarare. Steve Gohouri, Antolin Alcaraz, Gary Caldwell, Emmerson Boyce, Ronnie Stam, Adrian Lopez, Maynor Figueroa, Jordan Robinson, Roman Golobart, Jordan Mustoe, Adam Buxton.

Mittfältare. James McCarthy, Hendry Thomas, Ben Watson, Charles N’Zogbia, Jordi Gomez, James McArthur, Mohamed Diame, Daniel Redmond, Callum Morris.

Anfallare. Franco Di Santo, Victor Moses, Conor Sammon, Hugo Rodallega, Callum McManaman, Mauro Boselli.

Annons

Spelare in: Ali Al-Habsi (Bolton, £4m).

Spelare ut: Steven Caldwell (släppt), Daniel de Ridder (släppt), Jason Koumas (släppt), Mike Pollitt (släppt).

Transferbudget. Martinez har ingen stor transferbudget att arbeta med men den kan växa mot hans vilja om klubben säljer viktiga spelare som N’Zogbia, Rodallega, McCarthy och Diame.

Behovsanalys. Wigan har ett taktiskt problem i det att de försök de gjort att investera i anfallslinjen har misslyckats tämligen spektakulärt, exempelvis Di Santo och Boselli, Rodallega saknar helt enkelt en vettig back-up och Wigans offensiv blir därmed också rätt ensidig. I övrigt så är det av yttersta vikt att förstärka en högst osäker backlinje som sånär kostade Wigan lagets Premier League-status den gångna säsongen.

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Behålla spelare. Framgång för Wigan är och förblir att hålla sig kvar i Premier League, mycket av klubbens fortsatta existens hänger på det. Givet den målsättningen är det inom den närmaste tidsramen absolut livsviktigt att man lyckas behålla lagets bästa och viktigaste spelare som N’Zogbia, Rodallega och McCarthy. Utan dem försvinner lagets hela ryggrad och de skulle vara närmast omöjliga att ersätta på kort sikt. Klarar Wigan av att hålla kvar spelarna i klubben?!

Annons

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Kan Wigan och Roberto Martinez ta laget upp till nästa nivå där spelet inte bara är trevligt och småvackert utan också framgångsrikt och vägvinnande?

:::

MANAGERSTATUS

Roberto Martinez (++++). Martinez hade fått garantier redan innan ligaavslutningen om att han skulle sitta kvar på posten även om Wigan åkte ur Premier League. Han är vida uppskattad på DW Stadium och av DW själv, den enda farhågan är att en större klubb kniper honom.

:::

OM WIGAN VORE EN FILMSTJÄRNA

Steve McQueen. Envis och något enveten, lägger minst lika mycket vikt vid stil som han gör vid substans. Ändå en sympatisk och lite småcool karaktär där ambitionen från och till överträffar förmågan och vars flyktförsök inte sällan resulterar i antingen drunkning eller en i taggtråd intrasslad motorcykel.

…………………………………………………

Annons

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-13 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto