Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Betygen på samtliga Premier League-värvningar

Vi befinner oss i mitten av juli och redan har naturligtvis de engelska Premier League-klubbarna värvat en hel del spelare, såväl från andra klubbar i England som från utländska klubbar.

Ett snabbt sätt att sammanfatta inte bara allt som hänt på det här området utan även dess betydelse kan vara att betygsätta samtliga värvningar till engelska klubbar hittills under sommaren.

Det kommer därefter att bli en dagligen återkommande del av bloggen fram till dess att transferfönstret stänger.

:::

Ska man betygsätta någonting så kan det vara relevant att veta vad det är man betygsätter. Jag utgår i det här fallet från fyra aspekter.

ANNONS

Kvalitet, som kort och gott värderar spelarens kvalitet. Behov, som värderar hur väl värvningen stämmer överens med lagets behov. Ambition, som värderar i vilken utsträckning värvningen är ett steg i att långsiktigt utveckla lagets kvalitet. Risk, som värderar graden av osäkerhet i värvningen.

I det här sammanhanget värderar jag med andra ord inte värvningarna utifrån det pris eller den kostnad de medför utan enbart utifrån det värde jag bedömer de ha för laget.

Det förtjänar också att särskilt nämnas att vad jag betygsätter här är värvningen, inte spelaren.

:::

Värvningarna betygsätter jag längs en femgradig skala.

(+++++) – Världsklass
(++++) – Berömlig
(+++) – Med beröm godkänd
(++) – Godkänd
(+) – Underkänd

Alla värvningar utgår från ursprungsläget godkänd (++) och arbetar sig uppåt eller nedåt därifrån beroende på hur jag värderar dem enligt de fyra aspekterna ovan.

:::

En härlig idé att starta upp bloggsäsongen med ett så lättinfekterat ämne som detta – eller vad säger ni?

Vill ni ha mer specifika motiveringar för enskilda spelare så får vi ta det i kommentarsfältet.

ANNONS

…………………………………………………

(+++++) – VÄRLDSKLASS

I grund och botten perfekta värvningar. Spelarna håller högsta kvalitet sett till klubbarnas relativa nivåer. De fyller ett tydligt behov för sina nya lag samt lyfter detta lag upp mot nya ambitionsnivåer. Risken med värvningen är obetydlig, sett till tillgänglig information eller till att den förväntade avkastningen mer än väl väger upp för kostnaden.

Danny Graham (Swansea, anfallare).

Kommentar:

Att Danny Graham vann skytteligan i The Championship förra säsongen och hör hemma på Premier League-nivå och att Swansea knappast hade kunnat göra en bättre värvning inför den kommande säsongen.

Att kvaliteten på den engelska mercaton hittills inte är den allra högsta.

…………………………………………………

(++++) – BERÖMLIG

Väldigt bra värvningar. De värvade spelarna håller hög kvalitet fullt i paritet med den nivå på vilken laget befinner sig. De fyller ett tydligt behov i lagets spelartrupp och de hjälper klubben att realisera sina nuvarande ambitioner. Den risk värvningen medför är väl värd att ta.

ANNONS

Demba Ba (Newcastle, anfallare); Jay Bothroyd (QPR, anfallare); David De Gea (Man Utd, målvakt); Craig Gardner (Sunderland, mittfältare); Bradley Johnson (Norwich, mittfältare); Roger Johnson (Wolves, försvarare); Phil Jones (Man Utd, försvarare); Sebastian Larsson (Sunderland, mittfältare); John O’Shea (Sunderland, försvarare); Connor Wickham (Sunderland, anfallare); Ashley Young (Man Utd, mittfältare).

Kommentar:

Att Man Utd och Alex Ferguson genomgående har agerat klart bra under det här transferfönstret men att Sunderland förmodligen ändå är transferfönstrets vinnare så här långt.

Att Newcastle och QPR har gjort riktiga anfallskap i Demba Ba och Bothroyd.

Att jag tror Sebastian Larsson och Connor Wickham har gjort riktigt förträffliga klubbval för sin status och utveckling, och både de och Sunderland kommer vinna mycket på det.

…………………………………………………

(+++) – MED BERÖM GODKÄND

Bra värvningar. De värvade spelarna håller hög eller god kvalitet sett till den nivå som laget befinner sig på. Värvningen fyller ett behov och kompletterar i den meningen laget. Risken med värvningen kan vara hög om spelaren är av sådan kvalitet att han har potential att klart och tydligt lyfta lagets ambitioner.

ANNONS

Charlie Adam (Liverpool, mittfältare); Ali Al-Habsi (Wigan, målvakt); Wes Brown (Sunderland, försvarare); Yohan Cabaye (Newcastle, mittfältare); Ji Dong-Won (Sunderland, anfallare); Brad Friedel (Tottenham, målvakt); Jordan Henderson (Liverpool, mittfältare); Sylvain Marveaux (Newcastle, mittfältare); Steve Morrison (Norwich, anfallare); Jamie O’Hara (Wolves, mittfältare); Darren Pratley (Bolton, mittfältare); John Arne Riise (Fulham, försvarare); Stefan Savic (Man City, försvarare); David Vaughan (Sunderland, mittfältare); James Vaughan (Norwich, anfallare).

Kommentar:

Att Liverpool förvisso har gjort ett par förstärkningar på det centrala mittfältet men också att behovet där inte var eller är akut.

Att Norwich har förstärkt sin anfallslinje tämligen väl precis som de behövde göra under sommaren.

Att Newcastle även på mittfältet har gjort ett par bra värvningar som det däremot inte är helt säkert hur de kommer att falla ut i Premier League.

Att Harry Redknapp förmodligen anser sig ha stabiliserat målvaktsfrågan i Spurs med värvningen av Brad Friedel, till Gomes nackdel.

ANNONS

…………………………………………………

(++) – GODKÄND

Medelmåttiga värvningar. Spelarna håller tillräcklig kvalitet för att kunna tillföra något till laget och det finns en tanke om att komplettera laget sett till bredd eller spets. Förväntningen är inte att spelaren kommer att lyfta lagets ambitioner men därmed kan heller inte risken vara alltför hög.

Mehdi Abeid (Newcastle, mittfältare); Elliott Bennett (Norwich, mittfältare); Steven Caulker (Swansea, försvarare); Cristian Ceballos (Tottenham, anfallare); Gael Clichy (Man City, försvarare); Ritchie De Laet (Norwich, försvarare); Dorus De Vries (Wolves, målvakt); Kieron Dyer (QPR, mittfältare); Ahmed El Mohamady (Sunderland, mittfältare); Gervinho (Arsenal, anfallare); Billy Jones (West Brom, mittfältare); Gareth McAuley (West Brom, försvarare); Anthony Pilkington (Norwich, anfallare); Kieran Westwood (Sunderland, målvakt); Jonathan Woodgate (Stoke, försvarare).

Kommentar:

Att Gervinho förmodligen är en helt okej spelare, men det var inte till just den positionen som Arsenal framför allt behövde ännu en spelare av det slaget.

ANNONS

Att Gael Clichy är en tämligen märklig värvning av Man City sett till såväl kvalitet som behov och ambition. Men det drabbar förvisso ingen fattig, och direkt sämre blir ju heller inte laget.

…………………………………………………

(+) – UNDERKÄND

Dåliga värvningar. Spelaren håller tveksam kvalitet där det är svårt att förutse att spelaren kommer kunna tillföra något till laget inom en överskådlig framtid. Graden av osäkerhet med värvningen är därtill hög.

Myles Anderson (Blackburn, försvarare); Dan Burn (Fulham, försvarare); Eric Dier (Everton, försvarare); Carl Jenkinson (Arsenal, försvarare); José Moreira (Swansea, målvakt); Csaba Somogyi (Fulham, målvakt).

Kommentar:

Att jag helt enkelt tror det vara rätt osannolikt att någon av de här spelarna kommer få någon speltid att tala om under den här eller de närmast kommande säsongerna.

…………………………………………………

En mer övergripande tanke som väcks är så klart att det känns som att rätt många lag i Premier League så här långt har bidat sin tid på transfermarknaden, och att en hel del av dem skulle behöva få rumpan ur vagnen rätt snart.

ANNONS

Jag tänker då inte minst på exempelvis Tottenham, Chelsea, Blackburn, West Brom, Stoke, Aston Villa och Wigan.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-15 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto