Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bhoys and Gers

Peter Hyllman

Tänka sig att redan idag så startar faktiskt den skotska versionen av Premier League – vilket faktiskt är rekordtidigt och kanske inte så lite förvånande med tanke på att det ändå gått så tyst förbi.

Men svenskintresset är ju ringa nu för tiden. Inte heller Fredrik Ljungberg är ju kvar på bänken i Celtic.

Redan kl 13:30 sparkar öppningsmatchen igång – och det är faktiskt en rätt trevlig match på en gång.

Rangers vs Hearts på Ibrox.

:::

Jag ska inte på något vis framhäva mig som någon auktoritet på skotsk fotboll – far from it! – men jag har ju alltid varit lite storvulet imperialistisk i mitt sätt att tänka och vara.

Och Englandsbloggen lever ju trots allt under brittisk fana.

Så något kort och förhoppningsvis gott kan kanske ändå kostas på att sägas så här inför och om säsongen som precis ska till att börja.

Annons

:::

För det första kan vi konstatera att följande 12 lag deltar i den här säsongens upplaga av SPL: Aberdeen, Celtic, Dundee United, Dunfermline, Hearts, Hibernian, Inverness Caledonian Thistle, Kilmarnock, Motherwell, Rangers, St Johnstone och St Mirren.

Sky Sports gör en vad jag kan bedöma okej genomgång av de olika lagen, lite småfakta om dem samt vad som hänt med dem under sommaren.

https://www.skysports.com/story/0,19528,11782_7037574,00.html

:::

Vi kan också konstatera att SPL knappast har hjälpt ligans renommé genom att starta säsongen så här tidigt.

Redan samtidigt som de andra och tredje omgångarna så tar nämligen Celtic och Rangers uppehåll från ligaspelet för att träningsmatcha mot större motstånd. Celtic ska spela i Dublin Super Cup mellan 30-31 juli och Rangers vill naturligtvis inte vara sämre och träningsspelar mot Chelsea den 6 augusti.

Annons

Stora fiskar i en väldigt liten damm.

:::

Det är naturligtvis mellan dessa två skotska giganter det står också den här säsongen. The Old Firm, Celtic och Rangers.

Förra säsongen vann Rangers efter att Celtic minst sagt snubblat på målsnöret genom att tappa poäng såväl borta som hemma mot de mindre lagen. Rutinen brast och Rangers vann alltså igen trots klubbens enorma ekonomiska problem.

:::

Men just dessa ekonomiska problem har gjort att Rangers fans inte kan känna sig särskilt lyckliga över vad det betyder på och vid sidan av fotbollsplanen.

Redan förra säsongen var Rangers trupp på gränsen till anorektisk, och det har inte blivit bättre till den här säsongen. Samtidigt som Celtic har alla möjligheter i världen att stegvis förstärka sin spelartrupp.

Rangers har så här långt fönstershoppat, men har inte visat vare sig förmåga eller reellt intresse att faktiskt handla något. De har kopplats samman med många namn – men det betyder sällan något av värde.

Annons

Ally McCoist jämförde en gång uppdraget att ta över Rangers efter Walter Smith som att ta över mikrofonen efter Frank Sinatra. Han har naturligtvis rätt i det men även han måste känna att här har inte bara Sinatra lämnat scenen utan också orkestern.

Han måste förbanna sin timing och sin otur. Det var givet att han skulle ta uppdraget som Rangers manager men tillfället hade kunnat vara bättre valt. Som för Neil Lennon i Celtic till exempel. Efter Tony Mowbrays misslyckande där så var enda vägen för Lennon och Celtic uppåt.

:::

Jag skulle bli mäkta förvånad om inte Celtic står som skotska ligamästare när vårsolen börjar titta fram.

Man kan inte säga att Rangers vann oförtjänt förra säsongen, en liga är ett maratonlopp, men Celtics maskineri hackade betänkligt mot slutet av förra säsongen, inte minst på hemmaplan.

Annons

Den här säsongen tror jag man har lärt sig läxan och hemma på Parkhead tar man förmodligen full pott.

Den stora och till sist avgörande skillnaden ligger i bredden på lagens trupper.

Celtic har förvisso inte heller varit superaktiva på transfermarknaden i sommar men truppbredden påminner om en Atlantångare där Rangers snarare erinrar om en läckande eka.

:::

Ett lag som kan vara värt att hålla ögonen lite extra på under säsongen är St Mirren.

Laget var tungt nedflyttningstippade inför förra säsongen men lyckades med en stark spurt ändå hålla sig kvar i SPL.

Men det finns en positiv stämning runt klubben och hemstaden Paisley som inte heller blivit mindre av att klubben värvat Gary Teale, Stevie Thompson och Nigel Hasselbaink (!).

Jodå!

:::

Jag har självklart också alltid haft en soft spot för Aberdeen – av lätt genomskådade skäl naturligtvis.

Annons

Sedan har jag också en soft spot för skotsk läktarkultur – och Amy McDonald.

[youtubeplay id=”7vkYiCdn834″ size=”large”]

”…tae think again.” – Briljant!

…………………………………………………

Men det är inte bara skotsk fotboll på programmet under dagen, kvällen och natten.

Orlando Pirates vs Tottenham (15:00); Köln vs Arsenal (15:30); Stuttgart vs Nottingham Forest (15:30); Aldershot vs Stoke (16:00); Borussia Mönchengladbach vs Sunderland (16:00); Hull vs Liverpool (16:00); Notts County vs Wolves (16:00); Leicester vs Valencia (18:30) samt Chicago Fire vs Man Utd (23:00).

Samtliga ska det finnas streams till.

:::

Äckliga och tragiska bilder från Norge.

Och terrorism och galenskap visar sig vara likaväl ett skandinaviskt fenomen snarare än enbart muslimskt, vilket är en alltför populär uppfattning bland människor som borde veta bättre, varav vissa till och med hittat in i Sveriges Riksdag.

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-23 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto