Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Gästblogg: Om Man Utds mittfält

Framåt kvällskvisten och under tidig morgondag så kan ni gotta er åt följande gästblogg av Mr Vidic15, aka Johan Lindahl, som i ett utbrott av plötslig insikt kom på att följande text förmodligen var för lång för att posta som kommentar i bloggens kommentarsfält.

Det var nog klokt tänkt, Johan.

Till gästbloggen och dess ämne lägger jag följande – diametralt åtskilda beskrivningar av i grund och botten samma grundfrågeställning från de två välkända Man Utd-antagonisterna: Andy Green (mer känd som Andersred) som levererar följande härligt tendentiösa analys samt David Gill, Man Utds VD, som under dagen uttalat sig enligt följande:

ANNONS

[“…we were looking at one more player to bring in. Nothing is happening, nothing imminent on that at the moment but we will see what happens when we get home and obviously 31 days of the transfer window to see if anything develops. But I’m not working on anything at the moment in that respect.”

Q. Do you think if you do end up getting anybody it may be a late one?

“Yeah, possibly, we have been looking at a particular position, 2 or 3 players in that position, but there’s nothing imminent at the moment and I think the important point to understand and Alex is clearly the key decision maker here, we need someone who is going to improve the quality of the squad, we have got a great squad, to get into squad you have got to be a world class player so there’s no point if you can’t get the players you want, just buying someone for the sake of buying someone, and that’s the policy we will follow. You never know, there is often movement in August. I’m not sitting here saying that I’m working on anything specific because I’m not but that situation could change quickly as we get back to base Carrington, and see how the siutation with the season being imminent, things change pretty quickly in football.”]

ANNONS

Trevlig läsning! – Peter

…………………………………………………

Så Ferguson har nu gått ut och sagt vid minst två tillfällen att United har lämnat transferfönstret gällande inköp för den här gången. Så nu återstår frågan om detta är en del av spelet för att få ner priset på eventuella måltavlor, minska spekulationerna för att få arbetsro när man återvänder till Europa, eller för att man faktiskt är färdig då man fått de bud man lagt avslagna, alternativt avböjda vid muntliga diskussioner.

Inköpen av De Gea, Young och Jones varit nödvändiga och planerade (i Jones fall dock tidigarelagt), men det som hela medievärlden diskuterat och som också får ses som ett problem område under de två föregående säsongerna ligger alltså kvar öppet, den offensiva och kreativa mittfältsdirigenten.

Så var står vi då nu?

Gällande defensiven har vi främst Carrick som efter två mindre bra säsonger i fjol var tillbaka i gott slag, som tillsammans med Fletcher, när han har tillfrisknat från det osannolikt besvärande viruset han drabbades av i våras, kommer att ta han om den defensiva delen av mittfältet tillsammans i vissa matcher, där vi inte kan förväntas vara bollförande och ställer upp med en 4-5-1-uppställning, medan de troligtvis blir ersättare till varann i den defensiva rollen när vi spelar 4-4-2.

ANNONS

Jones: Inte egentligen köpt för att spela på mittfältet men kan om Fletchers tillfrisknande dröjer och Gibsons försäljning till slut blir av vikariera i den defensivaste av roller på mittfältet lite på samma sätt som O’Shea gjorde förut.

Gibson om han nu stannar, vilket onekligen kan bli fallet efter att affären med Sunderland fallit igenom, och United inte köpt in någon ny ersättare till vare sig Scholes eller Hargreaves. Gibson får väl anses vara främst en ersättare till Carrick rollmässigt och därmed troligtvis mindre aktuell för spel när Fletcher är återställd. Gibson kan visserligen även användas i en något mer offensiv roll där han får större möjlighet att komma till avslutsläge med sin högerslägga i ett 4-5-1 eller 4-3-3-system.

:::

Alternativen gällande den offensiva sidan är något mer av en öppen frågeställning och här är de möjliga kandidaterna:

Giggs som lyckas vrida tillbaka klockan gång efter annan och fortsätta leverera som han gjorde för 15 år sedan är fortsatt huvudspåret. Men Giggs har förutom de faktum att han inte längre rentfysiskt orkar spela mer än cirka hälften av matcherna den kommande säsongen en ny motståndare, en han under sina 20 år i Uniteds första uppställning aldrig tidigare mött, nämligen motståndarfansen. Kan Giggs stänga ute glåporden från läktaren, och bortse från medias nyfokuserande approach och till och med besegra tiden själv?

ANNONS

Anderson som måste ta steget fram denna säsong för att fylla tomrummet efter Scholes, med sin energiska still och vilja att ha boll i alla lägen kan han bli en stor tillgång, men då måste han hitta en helt annan jämnhet i sin form. Hittills har han visat att han i toppform kan vara bra som en Ronaldinho i bästa Barca-form, men i formens dalgång verka ointresserad som en på morfin nerdrogad Berbatov och slarvig i passningsspelet som en stressad Jonas Wirmola. När andra spelare har formtoppar på hela säsonger varar Andersons formtoppar bara ett par matcher eller ibland bara i en kort del av en enskild match. Kan Anderson hitta ett sätt att stanna på toppen över en längre period och kan han höja den nuvarande lägstaformen från den nivå som får Denilson att verka vara Messi till en acceptabel PL nivå?

Cleverley som visade framfötterna och blev årets spelare i Watford och följde upp detta med en bra säsong i Wigan i fjol. Var blek i U-21 EM och gick inte heller att känna igen i sin första träningsmatch i veckan. Har Cleverley vad som krävs på den stora scenen som drömmarnas teater utgör eller trivs han bättre på mindre platser och intimare scener? Kan han hitta ett sätt att spela med sin avslappnade och snabba passa och förflytta sig stil eller kommer det låsa sig i scenskräck och prestationsångest när alla blickar är på honom och han måste prestera i skarpt läge?

ANNONS

Pogba som har vuxit ut till en både fysiskt och prestationsmässigt jätte i ungdomslagen och nu enligt rapporter varit strålande även i reservlagen. Ferguson var på håret att ta med honom till USA för pre-season matcher men valde till slut att ge honom mer speltid i reservlaget. Potential att bli både en ny Viera och en ny Zidane, eller kanske kan han bli båda i ett. Men kan den unge fransmannen verkligen nå sin fulla potential. I så fall hur snabbt och var står han just nu i a-lags sammanhang? Vågar Ferguson satsa på en ungdomsspelare mer än i bara Ligacupen och kan Pogbas breda axlar hålla för tyngden även på nästa nivå?

:::

Utöver detta då?

Det finns i United förutom de redan nämnda en hel uppsjö av spelare som kan spela den offensiva rollen på det centrala mittfältet men som egentligen främst har en annan position, detta gäller dock främst i en formation med tre centrala mittfältare.

Rooney är väl det bästa alternativet, och har gjort väldigt bra ifrån sig i denna roll i ett 4-5-1 system, fungerar lika bra mot lite svagare motstånd även strålande i denna roll i en 4-3-3 uppställning, men fungerar inte i 4-4-2 då han ofta hamnar i knät på den andra anfallaren. Men Rooney har en förmåga att även som mittfältare vilja vara längst fram i anfallen och tröttnar då betänkligt på sista tredjedelen av matchen och försvinner eller drar på sig onödiga frisparkar och kort. Kan Rooney hitta disciplinen i sina löpningar och hushålla med krafterna skulle han kunna växa i denna roll, men samtidigt behövs han ofta mer längre fram i banan.

ANNONS

Young kan utan tvekan gå in denna roll också och har till viss del redan gjort det i både Aston Villa och landslaget, dock är han oprövad i denna roll på denna nivå och har ännu inte kunnat lära känna sina lagkamrater tillräckligt väl på planen för att ändra plats, dessutom är han nog den enda som kan leverera bra inlägg och inspel från vänsterkanten och kommer främst att göra sig som vänsterytter eller ytteranfallare.

Park hanterar denna roll väldigt bra i en match mot tex Barcelona med två defensiva mittfältare bakom sig och yttrar och anfallare i offensiva roller framför sig, men då innebär rollen snarare en offensiv defensiv än ett offensivt vapen. Parks största tillgång är inte att hålla bollen och fördela passningar utan snarare att genom löpningar skapa ytor för en medspelare att spela bollen på, när han istället ska bli bollhållande och kreativ tappar han boll och position. Hade Fletcher varit tillgänglig mot Barca hade vi nog fått se detta men det är i princip enda matchen Park kan ha denna roll/position på ett meningsfullt sätt.

ANNONS

Welbeck hade varit intressant att se här även om han troligtvis är för offensiv och för lätt hamnar ur position ute på en kant, men hans förmåga att hålla i bollen på små ytor och hans snabba förflyttningar med boll skulle kunna vara en spännande variant att driva på anfallen med, är dock ingen exceptionell passningspelare utan hade nog främst blivit en släpande anfallare.

Nani kan utan problem ta klivet in banan rent speltekniskt och kan vara ett farligt vapen med bra skott och passningar med båda fötterna och fina dribblingar, men håller han för den mängden bollinnehav? Han har dessvärre en förmåga att försvinna ur matchbilden stundtals och det har man inte råd med i den rollen.

Morrison hade varit ett pojkdrömsalternativ med den bråkiga och svåra killen från ”fel gruppering” som hittar den rätta vägen och blir superstjärna. Jag tror dessutom att han skulle kunna explodera i den rollen i det sammanhanget med den enorma råtalangen han besitter, om han bara kunde besegra sina inre demoner. Men i förra veckan togs han in på förhör igen misstänkt för trakasserier, han släpptes då och hävdar sin oskuld, men han har inte medverkat i reservlagets senaste tre matcher och han verkar inte ha någon skada, som om det var fallet, klubben troligtvis hade nämnt i något sammanhang. Mina farhågor innebär att han kommer plockas in igen och att anklagelserna denna gången inte dras tillbaka. Hamnar han i en ny rättegång är redan straffet satt, efter hans tidigare förseelser, och innebär ett års fängelse. Vore ett fruktansvärt slöseri på talang.

ANNONS

:::

Så om det nu bara är en rökridå med att man inte kommer göra fler affärer och man faktiskt köper en mittfältare som Scholes ersättare, vad finns det då för alternativ(inom parentes de summor som ryktats i pressen på en höft)?

Sneijder (£35m): Vore spelmässigt strålande och har visat sig duglig även i en djupare liggande roll under träningsmatcherna i Inter, men han kommer med en stor prislapp och ett enormt högt lönekrav, dessutom har han passerat den åldersgräns som United satt för att spendera stort, utöver detta finns det vissa frågetecken för skadebenägenheten. Omdöme: Kostar mer än det smakar

Nasri (£20m): Ferguson är intresserad och har lagt ett bud, tror dock inte att man är beredd att utöka detta med tanke på spelarens kontrakt situation och alternativklubbens ekonomiska situation. Om Nasri vill till United är tiden på hans sida och United kommer invänta hans egna agerande. Personligen ser jag inte nyttan av ett sådant köp då jag inte anser att Nasri tillför något extra till United och att spela Nasri i denna roll är i mina ögon inte bättre än att använda Nani eller Young, dessutom är jag väldigt tveksam till Nasris förmåga i de stora matcherna, och det känns därför som ett överflödsköp snarare än ett förbättringsköp. Omdöme: Bortkastade pengar på en spelartyp som redan finns i uppgraderad version inom klubben.

ANNONS

Modric (£40m): Det troligen bästa realistiska alternativet ”på marknaden” som faktisk ersättare till Scholes, men hans egna vilja att stanna i London och hans flörtar med Chelsea och Tottenhams prislapp, gör att han strukit sig själv från Uniteds kortnummerlista. Kommer därför inte att hända, åtminstone inte denna sommar, och om det skulle hända vore det lite som Robinho i repris fast med röd nyans istället för blå. Omdöme: Avskriven

Kagawa (£20m): Den kvicka japanen skulle vara en intressant bekantskap i Premier League, men säger sig vilja stanna i Dortmund för tillfället, dessutom finns väl en hel del frågetecken för om han skulle hålla måttet rent fysiskt mot centrala försvarare och kanske i än större utsträckning centrala defensiva mittfältare i PL. Vore spännande ur ett experimentellt perspektiv, och säkerligen ekonomiskt väldigt gynnsamt med fin återbäring på den asiatiska marknaden. Omdöme: AIGs räddning och Nikes våta dröm.

Defour (£15m): Om den unge belgaren var närmast självlysande i standard liege under säsongerna 06/07 och 07/08 och United följde hans utveckling noga, sen kom fotskadan och karriärens utveckling har gjort en paus sedan dess. Skulle vara ett bra alternativ med god framtida utveckling om bara skadeproblemen verkligen är över och prestationsnivån återkommer. Uniteds scouter är ständigt närvarande och har honom högt upp på sina listor, är det dags att ta steget eller är man rädd för en ny Hargreaves historia? Omdöme: En risk värd att ta om man kan förhandla om de personliga villkoren.

ANNONS

Hazard (£30m): Det jag har sett av Hazard är bortsett från att han är en duktig fotbollsspelare lite detsamma som jag sett i Nasri, Hazard har varit totalt sätt bättre än Nasri de gånger jag sett honom men har också mött betydligt svagare motstånd så i min ögon är de likvärdiga och på samma sätt som Nasri är Hazard lite mer av en ytterforward än en ”playmaker”. Omdöme: Bortkastade pengar på en spelartyp som redan finns i uppgraderad version inom klubben.

Eriksen (£20m): Dansken har imponerat i både Ajax och det danska landslaget och verkar ha en stor potential, kommer dessutom från en plantskola som levererar en viss garanterad kvalitet och med nordisk inställning till lagarbete. Kommer troligtvis att växa ytterligare i rätt miljö även om han är något oprövad i de riktigt stora sammanhangen. Omdöme: Värt att pröva.

:::

Alternativ som nämnts men som snarare är alternativ som ersättare till Hargreaves än till Scholes och därmed ointressanta i denna diskussion:

Rodwell (£20m), De Rossi (£20m), M’Vila (£15m) och Diarra (£20m)

ANNONS

Slutsatsen för min del blir under rådande omständigheter:

Om Ferguson trots allt planerar att köpa en ersättare så anser jag att Defour och Eriksen är de enda två som skulle passa in i Uniteds köpstrategi och samtidigt fungera i den roll och position där vi varit svaga de senaste två-tre åren. Men det roliga är att om hans ord om sluthandlande är definitiva, så kommer man att pröva någon eller några av de relativt unga: Anderson, Cleverley och Pogba tillsammans med Giggs när man anser att motståndet tillåter. Sen kommer man troligtvis att använda spelare med andra huvudsakliga positioner i matcher där man spelar med tre centrala spelare, företrädesvis då Rooney och Young, men om tillfälle ges kanske även Welbeck och Morrison.

Jag avslutar med en intressant aspekt i möjligheterna som nu finns.

När man under slutskedet av en match ska jaga resultat kan man göra detta med en ultraoffensiv 4-1-3-2-uppställning med Carrick som täckande framför försvaret och Nani-Rooney-Valencia som offensiva mittfältare och Young-Hernandez på topp. Vilken fart det skulle kunna bli i anfallsspelet med en sådan uppställning.

ANNONS
Publicerad 2011-07-26 kl 22:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto