Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Värde och kvalitet i de europeiska ligorna

Peter Hyllman

Den utmärkte Serie A-skribenten Lorenzo Medici skrev igår en utmärkt text om stjärnfallet från Serie A och vad han kallar för spelarnas flykt till La Liga och Premier League.

https://www.fotbollskanalen.se/1.2221607/2011/07/29/medici_serie_a_och_stjarnfallet

Jag tänker inte argumentera vidare på de poänger han redan kraftfullt driver hem i sin text, istället återvänder jag till den angränsande frågan om de olika ligornas relativa värde och kvalitet.

Mer specifikt – vilka ligor som är mest värdefulla?

:::

Det finns flera olika sätt att mäta en ligas värde. Det kanske vanligaste är att ackumulera värdet för ligans spelartrupper. Spelarna är trots allt en ligas allra största tillgång.

Värdet på spelartrupperna säger oss inte allt, men det är trots allt en indikator på flera saker. Inte minst hjälper det oss att dra slutsatser runt eviga frågor som vilken liga som är mest kvalitativ.

Annons

Detta bygger förvisso på det inte nödvändigtvis självklara grundantagandet att ekonomiskt värde faktiskt speglar kvalitet.

:::

Så, användandes data från den hyfsat trovärdiga källan TransferMarkt, vad ger oss en sådan undersökning?

Jo, för det första ser vi att Premier League är tämligen överlägset den mest värdefulla ligan. Dess spelartrupper uppgår sammantaget till i runda slängar £2,9 miljarder.

Detta stämmer för övrigt väldigt väl överens med en annan undersökning som mätte antalet landslagsspelare i de olika ligorna. Även där visade sig Premier League vara i särklass.

Varje engelsk spelartrupp är i genomsnitt värd £143,5m.

:::

La Liga placerar sig med nöd och näppe på andra plats med ett totalt värde på sina spelartrupper om cirka £2,2 miljarder.

Men det främsta skälet till detta är naturligtvis Barcelona och Real Madrid som båda har spelartrupper värda över £480m, vilket är mer än samtliga av Premier Leagues största klubbar.

Annons

Siffrorna bekräftar alltså den star quality som La Ligas två största klubbar alltså besitter. I så måtto gör La Liga definitivt fog för tilltalsnamnet ”stjärnornas liga”.

Den tredje mest värdefulla spelartruppen i La Liga är Valencias som är värd cirka £157,5m – vilket sätter dem i paritet med Everton vars spelartrupp är den sjunde mest värdefulla i Premier League.

Vi får här alltså ännu en indikation på den oerhört ojämna spelplanen i La Liga. Både Barcelona och Real Madrid är alltså värda tre gånger så mycket som sin närmaste konkurrent.

En rätt tänkvärd aspekt av samma fenomen är Barcelonas årliga budget för sin ungdomsakademi som ligger runt £44m. Bara det i sig är mer än de flesta La Liga-lags totala årsbudget. Det utgör hälften av Valencias och Sevillas totala budgets och cirka 75% av Villareals.

Annons

Naturligtvis blir en konsekvens av detta en utarmning av övriga lag i Spanien. Samma vecka som Barcelona vann Champions League så plockade de över sju av Espanyols bästa ungdomsspelare. Real Madrid gjorde detsamma med Rayo Vallecano och tog nio av deras bästa unga talanger. Som två exempel bland väldigt många.

Barcelona och Real Madrid står för stora saker i Europa och får välförtjänt beröm för det – men det är också värt att komma ihåg att de har ett betydligt handikapp gentemot sina övriga europeiska konkurrenter.

:::

Serie A är den tredje mest värdefulla ligan, strax efter La Liga med en totalt värde på dess spelartrupper om lite drygt £1,9 miljarder. Bundesliga kommer in på fjärde plats med ett totalt spelartruppsvärde om £1,5 miljarder och Ligue 1 på femte plats och £1,12 miljarder.

Det är lite intressant att den turkiska ligan – Süper Lig – är rankad sexa i termer av spelartruppsvärde vilket är högre än ligan med den sjätte största omsättningen, holländska Eredivisie.

Annons

Den holländska ligan, som en gång i tiden var världsberömd som en av de främsta exportörerna av storstjärnor, har ett totalt spelartruppsvärde om £450m. Detta är mindre än ryska Premier League (£684m), portugisiska SuperLiga (£660,5m) och ukrainska Premier Liga (£487m).

:::

Möjligen pekar detta på en trend där vi mest troligtvis kommer kunna få se lag från Turkiet, Ryssland, Ukraina och Portugal som kan konkurrera med lag från de fem stora ligorna i europeiskt cupspel.

I Europa League ser vi det förmodligen redan hända – tre av de fyra senaste vinnarna kommer från Ryssland, Ukraina och Portugal. Det är en tämligen rejäl förändring.

Från 1998 så kom sju av de tio vinnarna av Europa League, eller UEFA-cupen som den då hette, från någon av de fem stora ligorna samt Holland.

:::

Det är också värt att nämnas att det totala spelartruppsvärdet i den brasilianska högsta ligan, Campeonato Brasileiro Serie A, är cirka £535,5m, vilket är mer än de flesta europeiska ligor.

Annons

Det är med andra ord mindre sannolikt än tidigare att kommande brasilianska stjärnor inleder sina europeiska karriärer i Holland likt Romario och Ronaldo båda gjorde i PSV Eindhoven.

Istället kommer förmodligen Ukraina, Ryssland och Turkiet framstå som bättre och mer lockande alternativ för en ung brasiliansk fotbollsspelare som söker efter ett europeiskt skyltfönster.

Vi ser med andra ord förmodligen något av en maktförskjutning på den europeiska fotbollskartan.

:::

Vad mer kan vi plocka ut för små guldkorn?

Jo, att andradivisionernas spelartrupper är allt annat än värdelösa. Exempelvis är The Championship, Englands andradivision, värd drygt £480m, vilket alltså är mer än exempelvis holländska Eredivisie.

Spaniens Segunda Divisions spelartrupper är totalt värda £294m. Serie B:s spelartrupper uppgår till £266m. 2. Bundesligas spelartrupper landar runt £253m och franska Ligue 2 på £179,5m.

Annons

:::

Det ska på sikt också bli intressant att se vad de nya oljeschejkinvesteringarna i dels Malaga i Spanien och i PSG i Frankrike kan få för betydelse i det här lite större avseendet.

Det är ju sådant som också tenderar att ge lite ringar på vattnet. Som vi ju bland annat sett med Chelsea i England.

:::

Jag gillar när man kan skönja lite större tendenser i vanliga enkla siffror.

…………………………………………………

Ett antal spelarvärvningar har genomförts under det senaste dygnet. Mina värderingar av dem får vänta någon dag, då det helt enkelt inte hunnits med till den här gången.

:::

Såhär under off-season så är det inte alla gånger lätt att komma på någorlunda intressanta bloggämnen.

Alltså kan ni se det här som er chans att föreslå några av era önskeämnen. De jag bedömer som de fem bästa förslagen från er kommer jag på något sätt göra något med från och med nu fram till säsongsstart (på ett ungefär).

Annons

Tänk på att inte bli alltför hemmablinda bara.

:::

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Förmodligen blir det en extrablogg framåt kvällen med anledning av VM-kvallottningen från Rio.

:::

En lång rad av högintressanta preseason-matcher under dagen och kvällen.

Blackburn Rovers vs Kitchee (12:00); Chelsea vs Aston Villa (14:30); Ireland X1 vs Man City (15:00); Brighton vs Tottenham (16:00); Arsenal vs Boca Juniors (17:20); Leicester vs Real Madrid (18:15); Braga vs QPR (20:00); Barcelona vs Man Utd (01:00).

Emirates Cup inleds idag, med Kerstin på plats. Ni kan vänta er en reserapport därifrån vad det lider.

:::

De av er som undrar vad Blackburn Rovers egentligen pysslar med den här sommaren – för på transfermarknaden verkar det ju vara betydligt mer prat än action hittills – kan stilla er nyfikenhet med den här reklamfilmen som ger en fadd eftersmak i munnen. – Fowl play!

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-30 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto