Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Uppdrag granskning: League One 2011/12

Man kan med viss rätta hävda att League One kanske är den bredaste och mest mångsidiga divisionen i det engelska ligasystemet i termer av de olika lagens ambitioner och aspirationer.

Lag som Stevenage och Yeovil är huvudsakligen mer vana vid nonleague-fotboll och betraktar förmodligen tillvaron i den tredje divisionen som en lyx. Vi har lag som exempelvis Brentford, Leyton Orient och Oldham som anser sig höra hemma ungefär där. Och sedan har vi exempelvis giganterna från Sheffield, United och Wednesday, som förödmjukas av tillvaron i League One och ser uppflyttning som en absolut nödvändighet.

:::

Sanningen är förmodligen bistrare än så. Wednesdays nedgång har pågått under en längre tid och supportrarna börjar tröttna på falska gryningar. Men tandemparet Milan Mandaric och Gary Megson som ägare och manager lovar ändå gott för dem.

Managerposten i Sheffield United har kommit med svängdörrar den senaste tiden så det var väl bara en tidsfråga innan en gammal Wednesdayprofil fick jobbet. Danny Wilson spelade på Hillsborough och han behöver få en bra start för att få med sig supportrarna.

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/14365978.stm

:::

Vi kommer hur som helst få se flertalet derbydraman i Yorkshire. Utöver de laddade mötena mellan de båda Sheffieldlagen så utgör även Huddersfield en formidabel motståndare från samma region. De har lyckats behålla Lee Clark som manager och kärnan av spelartruppen och är kanske laget som förväntas vinna divisionen den här säsongen.

:::

Så vilka kommer bli League Ones övergripande mönster under säsongen 2011/12?

Den övergripande känslan är att League One har blivit något lite svagare den här säsongen jämfört med förra, i och med att några riktigt bra lag har gått upp samtidigt som dels lagen som kommer nedifrån känns osäkra och dels som lagen som kommer uppifrån är lag med sina egna problem som kan få svårt att omedelbart återfinna fast mark under fötterna i League One.

Den allmänna känslan är emellertid att striden om de automatiska platserna till The Championship kommer att utspelas i Yorkshire, med Charlton som gubben i lådan.

Med bara två automatiska uppflyttningsplatser så blir det tätare i toppen av tabellen än vad som var fallet med League Two. Å andra sidan, med hela fyra lag som flyttas ned, så riskerar det också bli mer utav hela havet stormar i botten av tabellen.

:::

Uppflyttningsfavoriter

Charlton Athletic. Charlton har förstärkt sin spelartrupp under sommaren med fem nya värvningar. Klubben har också uppnått någon form av finansiell stabilitet efter förra säsongens problem. Överlag så känns Charlton som en betydligt stabilare klubb nu än för bara ett år sedan. Charltons inte oviktiga förmåga att avgöra i slutet av matcherna var omtalad förra säsongen. Nyckelspelare: Bradley Wright-Phillips, killen som ska göra målen som tar Charlton till Championship.

Huddersfield Town. Snubblande nära att flyttas upp automatiskt förra säsongen men till sist föll man i playoff-finalen. Laget har haft en viss tendens att falla ihop när det gäller. Efter en sommar där man förstärkt med sju nya spelare så är däremot Huddersfield något utav divisionens favoriter och man förväntas hålla för trycket. Försvarsspelet håller god klass men hittills har målskyttet varit problemet. Nyckelspelare: Peter Clarke, ledargestalt i försvarslinjen som måste förbli lika effektiv som förra säsongen.

Sheffield United. Fler spelare har lämnat klubben under sommaren än vad som har anlänt, Sheffield United är en klubb med problem på samma gång som det är en klubb med en lovande framtid. Man gick till final i FA Youth Cup och tar man tillvara på det kapitalet så ser säsongen ljus ut. Manager Wilson står inför en tuff utmaning med stämningen på läktarna, bland annat kring honom själv, allt annat än konstruktiv. Nyckelspelare: Jordan Slew, oerhört talangfull yngling som kan vara katalysatorn för Sheffield Uniteds hela säsong.

Sheffield Wednesday. Förra säsongen var en makalös besvikelse för The Owls när man slutade på en 15:e plats efter att ha varit en av favoriterna för uppflyttning. Under sommaren har man gjort sig av med fem spelare och rustat med tre nya, bland annat mittbacken Rob Jones från Scunthorpe. Jones tillsammans med värvningen av Bennett bör ha åtgärdat Wednesdays stora försvarsproblem från förra säsongen. Nyckelspelare: Rob Jones, luftlandsatt kapten med uppgiften att organisera försvarsspelet.

:::

Playoff-utmanare

Brentford. Något utav en joker den här säsongen efter att ha slutat 11:a förra säsongen. Men sedan dess har man genomgått en form av total makeover. Ny manager är Uwe Rösler och med honom har kommit såväl optimism som en ström av riktigt bra värvningar. Swindons kapten Jonathan Douglas och League Twos främste målskytt Clayton Donaldson bland andra. Därtill den mångsidige försvararen Shaleum Logan från Man City. Det kan räcka hela vägen för Brentford. Nyckelspelare: Gary Alexander, anfallare som tillsammans med Donaldson kan bli ligans mest fruktade anfallspar.

Milton Keynes Dons. Till playoff-final bar det förra säsongen och den här säsongen får man en ny chans, även om förutsättningarna inte ser riktigt lika goda ut den här gången. Förlusten av Peter Leven som styrde mycket av lagets spel riskerar bli kännbar. En mer allmän oro är att MK Dons spelartrupp är såväl tunn som ung. Men det är samtidigt ett väl organiserat lag med ett väldigt effektivt anfallsspel. Nyckelspelare: Luke Chadwick, en viktig kugge i MK Dons offensiva spel.

Preston North End. Nedflyttade från The Championship och med Phil Brown vid rodret för sin första fulla säsong med klubben. Sommaren har hittills varit väldigt tyst och inaktiv för Preston vilket är något oroväckande sett till spelartruppens bredd och åldersstruktur. Men man har också lyckats behålla viktiga spelare som Iain Hume och Barry Nicholson, vars ledaregenskaper kommer bli viktiga under säsongen. Nyckelspelare: Keith Treacy, är en viktig del utav Prestons offensiva produktion längs sin kant.

Scunthorpe United. Åkte ur The Championship förra säsongen och sin vana trogen så tappar man några av sina bästa spelare efter en säsong, den här gången Rob Jones till Sheffield Wednesday och David Mirfin till Watford. Frågan är om man klarar av att ännu en gång bygga ett konkurrenskraftigt lag, trots att klubben är i grunden väldigt välskött. Anfallet var ineffektivt redan förra säsongen, och det ser ut som ett fortsatt problem den här säsongen. Några till värvningar kan vara nödvändigt. Nyckelspelare: Sam Togwell, som med nyss värvade Jimmy Ryan ska utgöra navet på mittfältet.

:::

Nedflyttningskandidater

Bury. Flertalet lag förväntar sig nog att Bury ska bli en av divisionens slagpåsar, men med ett hyfsat fint passningsspel längs marken så kan laget förmodligen överraska en del. Ett kreativt mittfältsspel betyder att Bury är bra på att skapa målchanser. Uppflyttade från League Two förra säsongen så är inte laget etablerade i League One och spelartruppen är därtill oroväckande tunn. Nyckelspelare: Ryan Lowe, målsprutan som översätter kreativitet till effektivitet, absolut nödvändigt att Bury lyckas behålla honom.

Stevenage. Kvalificerade sig för League One genom att vinna League Twos playoff förra säsongen, och det här uppnådde man med ett av den divisionens bästa försvar samtidigt som man hade ett av dess allra sämsta anfall. Allt annat än nedflyttning vore helt klart en överraskning för Stevenage, vilket är en tämligen ny situation för dem att befinna sig i, efter att ha tagit klivet till League One från The Conference på bara två säsonger. Nyckelspelare: John Mousinho, kreatör och spelförare på Stevenages mittfält som måste visa att han håller också på den här nivån.

Tranmere Rovers. Parkerade sig på tabellens undre halva förra säsongen och det ser inte så väldigt mycket bättre nu. En oroväckande tunn spelartrupp tillsammans med uppenbara anfallsproblem. Dessa blev inte bättre i och med att den unge lovande anfallare Dale Jennings överraskande och spektakulärt såldes till Bayern München under sommaren. Nyckelspelare: Enoch Showunmi, lagets främste målskytt förra säsongen måste fortsätta leverera och kanske till och med höja sig ett snäpp.

Walsall. Det här ser ut att bli ännu en tuff säsong för Walsall som slutade på 20:e plats förra säsongen, med nöd och näppe ovanför nedflyttningsstrecket med andra ord. Värvningarna av Ryan Jarvis till anfallet och Adam Chambers till försvaret framstår som de klokaste förstärkningarna under sommaren, men samtidigt lämnar Julian Gray, lagets bästa målskytt, klubben. Nyckelspelare: Jon Macken, rutinerad anfallsspelare som förhoppningsvis kan samarbeta väl med Jarvis.

Wycombe Wanderers. Bra värvningar har väckt viss optimism bland The Chairboys, men förmodligen kommer det från League Two uppflyttade laget ändå att få kämpa för att hålla sig kvar i den tredje divisionen. Det var framför allt försvaret som utgjorde grunden för Wycombes framgångsrika kampanj förra året och inte minst då målvakten Nikki Bull. Nyckelspelare: Gareth Ainsworth, lagets store ledare och härförare.

Yeovil Town. Har för dålig och svettig vana att leva på konstgjord andning precis ovanför nedflyttningsstrecket och det förblir förmodligen deras öde också denna säsong. Det riskerar bli värre än så då laget har tappat ett antal av sina viktigaste spelare inför säsongen, bland dem såväl deras kapten Craig Alcock som deras bäste målskytt Dean Bowditch. Klubben har haft svårt att hitta ersättare till dem, trots att man under sommaren blev den första klubben att genomföra en ”twansfer”, efter att ha köpt Kieran Agard som man scoutat via twitter. Nyckelspelare: Paul Huntington, en av de som ska hålla ihop Yeovils försvar.

:::

Cup Runs

Utöver lag som Sheffield Wednesday, Charlton och Huddersfield så tror jag att följande lag kan ha särskilt goda chanser att överraska i cupspelet den här säsongen:

AFC Bournemouth. Bournemouth är i grund och botten ett lag som kan flirta med playoff-platserna den här säsongen, men i slutänden tror jag inte de är tillräckligt starka. Emellertid är det ett lag som skapar många chanser, och det tror jag kan hjälpa dem långt i den här säsongens cuper. I den första omgången av Ligacupen har man lottats hemma mot Dag & Red. Nyckelspelare: Anton Robinson, spelaren som håller ihop det hela på Bournemouths mittfält.

Oldham Athletic. Spelar en tämligen underhållande fotboll under manager Paul Dickov. Det är en av ljuspunkterna för Oldham som har haft en hel del strul i klubben inte minst med ekonomiska problem. I ligan har laget haft svårt att översätta skön stil till effektivitet, men kanske är det ett mindre problem i cupspel. I Ligacupens första omgång ställs man mot Carlisle på hemmaplan. Kan Paul Scholes övertalas att göra en sista säsong för klubben? Nyckelspelare: Kieran Lee, dominant spelare på Oldhams mittfält.

:::

Och vad kan vi säga om mitten av tabellen?

Inte särskilt mycket.

Möjligen att Exeter har potential att kunna lyckas bättre än vad man kanske lockas att tro. Och naturligtvis att Notts County är ett härligt oförutsägbart lag under manager Martin Allen som kan sluta mer eller mindre vart som helst i tabellen. Chesterfield är föga överraskande det lag bland nykomlingarna som jag tror har bäst möjligheter att etablera sig i League One.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Värt att hålla koll på för övrigt att Ligacupen drar igång på fullt allvar redan i mitten av nästa vecka med den första omgången. Säsongen drar inte precis igång på lågt tempo.

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-03 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons