Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premier Leagues topp-10 spelare att hålla ögonen på under 2011/12

Det är bara dagar kvar till premiären av en ny Premier League-säsong och nerverna börjar onekligen dallra ända ute på huden.

Många frågor far omkring i huvudet. Hur bra är mitt lag? Hur bra är alla andra lag? Kommer våra värvningar att fungera? Stannar alla våra spelare kvar i klubben? Vad händer om säsongen börjar dåligt? Hur många lag kommer kämpa om ligatiteln och hur många om att hålla sig ovanför nedflyttningsstrecket?

Kommer det över huvud taget bli någon ligapremiär i helgen?

Vad passar då bättre som improviserad terapisession än att dra till med ett lätt och ytligt och lätt antändligt diskussionsämne som en lista vilken som helst har förmåga att vara?!

:::

Den här listan tar upp spelare som under den kommande säsongen kommer vara extra intressanta att hålla ögonen på.

Det är inte detsamma som att det är de bästa spelarna eller ens de viktigaste spelarna. Men det är spelare som kommer ha någon form av viktig betydelse under säsongen, som spelar en specifik roll för sina respektive lag, och som kanske är behäftade med någon form av frågetecken inför säsongsstart.

Listan likt alla listor är naturligtvis fullständigt subjektiv och ni har alldeles säkert era egna idéer om vilka spelare som är värda att hålla ett extra öga på under säsongen.

:::

HÅLL ÖGONEN PÅ DE HÄR!

(1) Luis Suarez, Liverpool

Luis Suarez är en väldigt kvick, teknisk och målfarlig spelare, något han bevisat i Ajax. Det är även en spelare med ett kreativt öga för spelet. Han kommer med all sannolikhet att ha en väldigt stor roll i Liverpools anfallsspel, skillnaden som jag ser det mellan ett bra lag och ett väldigt bra lag.

Suarez anlände till Anfield i januari och det här är alltså hans första hela säsong i klubben och ligan. Det är nu han ska kliva fram, och det är även först nu han verkligen spelar med förväntningarna på sig. Suarez är en spelare med samma ikoniska betydelse för Anfields förhoppningar som en gång i tiden Fernando Torres, förkroppsligandes deras status som toppklubb.

Kan Suarez ha samma betydelse för Liverpool som Torres hade och kan han växa ut till Premier Leagues nästa fixstjärna?

(2) Demba Ba, Newcastle

Sommaren har tydligt demonstrerat hur Newcastle (fortfarande) är en klubb med interna problem. Den typen av klubbar verkar vara något som Ba dras till hittills i sin engelska fotbollskarriär, då han skrev på för Newcastle efter en första vistelse i nedflyttade West Ham. Newcastle å sin sida värvade honom som ersättare till den flyktade Andy Carroll.

Newcastle kan köpa snabba och tekniska franska mittfältare likt ett Arsenal-on-the-Tyne bäst de vill, någon måste fortfarande hålla fast bollen centralt, sätta tryck på motståndarnas backlinje och ta tillvara lagets målchanser. Detta är först och främst Bas uppgift och han måste lyckas för att Newcastle ska få någon utväxling på sitt mittfältsspel.

(3) Gabriel Agbonlahor, Aston Villa

Agbonlahor är en av flera spelare med en liknande spelstil som kommit fram i Villa de senaste åren. Skillnaden är att han är en av få som är kvar i klubben. Ashley Young och Stewart Downing lämnade i somras, och innan dem så lämnade i tur och ordning Gareth Barry och James Milner. Ryggraden i ett stolt Aston Villa-lag.

Agbonlahor har länge ansetts som väldigt lovande, men kanske inte riktigt lyckats ta det där sista steget i utvecklingen. Hans fjolårssäsong var ärligt talat rätt bedrövlig vilket också hängde samman med Villas kroniska problem att göra mål.

Aston Villa baserar mycket av sin framtida strategi på att slussa in unga egna spelare i a-laget. Om den strategin ska lyckas så är det nödvändigt att lagets mer rutinerade spelare och förebilder höjer både sig själv och sin omgivning. I det avseendet är den här säsongen väldigt viktig för Agbonlahor, han måste ta det där steget. Han måste, på sitt eget sätt, bli för Aston Villa vad Ryan Giggs under lång tid har varit för Man Utd.

(4) Fernando Torres, Chelsea

Det är en märklig situation Torres befinner sig i. I sina bästa stunder är han utan tvekan en av planetens bästa anfallare, en väldigt mångsidig och giftig striker. Samtidigt har hans två senaste säsonger varit så dåliga att många har börjat ifrågasätta hans kvalitet, till och med om han längre har vad som krävs för att lyckas i Premier League.

Så den här säsongen är något utav en vägkorsning både för Torres och för Chelseas offensiv. Kan Torres spela in sig och kan Chelsea spela in Torres som den axel runt vilken Chelseas offensiv graviterar? Den ledstjärna runt vilken Chelseas unga anfallstalanger kan rotera likt satelliter. I så fall har Torres hittat sig själv och sin roll igen, och Chelseas offensiv har i så fall all potential att klassas som ett massförstörelsevapen.

(5) Adel Taarabt, Queens Park Rangers

Taarabt var The Championships store trollkonstnär och spelfördelar den förra säsongen. Men Premier League är en annan nöt att knäcka och där har Taarabt ännu inte lyckats ge något större avtryck. QPR:s stora dilemma inför säsongen var även hur man skulle öka spetsen i lagets anfallsspel.

Neil Warnock har dock inte legat på latsidan när det kommer till att försöka adressera detta problem. Jay Bothroyd och DJ Campbell har båda anlänt till klubben, bra värvningar båda två. Men bra anfallare i all ära, om bollen inte levereras till dem så kommer de inte kunna göra så mycket. Och leveranserna är det alltså tänkt att framför allt Taarabt ska stå för.

Den konkreta frågan är alltså om Taarabt är kapabel att fortsätta leverera för QPR också i Premier League, där varenda moment måste gå både snabbare och med större bestämdhet. Lyckas han inte så kommer QPR att befinna sig i trubbel.

(6) David De Gea, Man Utd

De Gea befinner sig antingen i en professionell situation som väldigt många fotbollsspelare skulle ha svårt att uppskatta, eller i en professionell situation som ett fåtal fotbollsspelare älskar. Uppgiften att ersätta världens kanske bästa målvakt och en levande målvaktslegend i en av världens största klubbar. Och han gör det endast 20 år gammal i en för honom främmande miljö.

Hela världen kommer naturligtvis att se honom. Och de såg honom göra en riktig blunder i sin debut för Man Utd. Diskussionerna huruvida han kommer följa i samma spår som före honom Mark Bosnich, Massimo Taibi och Roy Carroll med flera har redan inletts, även om klokare huvuden manar till lugn.

Målvaktspositionen i Man Utd framstår som ännu mer betydelsefull när man betänker att klubbens framgångar till stor del har koncentrerats under två perioder av Fergusons managerskap, sett till den rena frekvensen av vunna titlar, och dessa två perioder sammanfaller med först Peter Schmeichel och därefter Edwin van der Sar. David De Gea har chansen att bli en värdig efterträdare till dem. Han måste bara älska den professionella situation han befinner sig i.

(7) Micah Richards, Man City

Nyss återkallad till Fabio Capellos landslagstrupp så genrepade Richards med en skakig insats på Wembley mot ärkerivalen Man Utd där dåliga beslut kombinerades med stundtals vårdslöst spel. På något vis är det typiskt för Richards utveckling så här långt, varje steg framåt åtföljs av något återfall bakåt.

Richards har annars potentialen att växa fram till Premier Leagues bästa och mest dominerande högerback. Den kvaliteten besitter han i grunden. Han är ett kraftpaket. Han är snabb. Han är tung och farlig framåt vilket är nödvändigt för ytterbackar i den moderna fotbollen, och inte minst för Man City. Hans svagheter är positionsförmåga och från och till hans beslutsfattande.

Om det någon gång ska vara dags för Richards att utvecklas och ta det stora steget till världsklass så ska det vara den här säsongen. Frågan är alltså om han klarar av att utvecklas i takt med laget.

(8) John O’Shea, Sunderland

En lojal trotjänare lämnade i sommar Man Utd och flyttade i norrut i riktning mot ljuset i Sunderland. För John O’Shea kommer det innebära en omtumlande rollförändring från den mångsidige utility-spelaren i ett mästarlag till ledare och nyckelspelare i ett lag runt eller strax över tabellens mitt.

O’Shea är inte ovan vid ledarrollen. Han var kapten för Man Utd ett flertal gånger under sin tid där, och det blir inte vem som helst och definitivt inte utan anledning. Sunderland har visat en rejäl ambition den här sommaren och satsar stort på att etablera sig på tabellens övre halva och i kampen om de europeiska cupplatserna.

O’Shea är ledargestalten som ska lyfta Sunderland och importera vinnarkultur till laget, är han uppgiften mäktig?

(9) Aaron Ramsey, Arsenal

Förra säsongen var Jack Wilsheres säsong i Arsenal. Den här säsongen har alla möjligheter att bli Ramseys, som är den offensive humle till Wilsheres mer balanserande dumle. En allvarlig skada gjorde att hans utveckling tog en paus men mot slutet av förra säsongen var han tillbaka i fin form.

Ramseys framtida betydelse ser ut att kunna bli än mer markerad givet att såväl Samir Nasri som Cesc Fabregas aktivt spanar efter nödutgången, även om det inte är säkert att båda hinner ut genom den innan fönstret stänger. En bra säsong för Ramsey gör en sådan utveckling mindre traumatisk för Arsenals supportrar, och laget en kärna som garanterat inte har några andra klubbars DNA i blodet.

(10) Hallam Hope, Everton

Everton är en tämligen märklig klubb. Utfattigt men med en av Englands starkaste och mest profilerade spelartrupper, och en av Englands absolut bästa och mest produktiva ungdomsakademier. Hope är en av denna akademis senaste anfallsjuveler som glänst inte bara i klubben utan även på landslagsnivå.

Everton har inget annat val än att använda sina akademiprodukter för att bredda sin spelartrupp och man har gjort detta väldigt bra. Det har visat sig vara väldigt värdefullt inte minst därför att Everton också är ett lag som är rent makalöst skadedrabbat. Inte minst då just i anfallet, där man ibland tvingats förlita sig endast till den offensive mittfältaren Tim Cahill. Jermaine Beckford finns där nu men Louis Saha är en vandrande skada och Victor Anichebe är något utav ett problembarn.

Bli inte förvånade om Hallam Hope får en hel del speltid i Evertons anfall den här säsongen och bli inte förvånade om han gör ett bestående intryck. Mycket av Evertons hopp inför framtiden är knutna till honom.

:::

Bubblare:

»  Bradley Johnson, Norwich
»  Chris Eagles, Bolton
»  Scott Sinclair, Swansea
»  Shane Long, West Brom
»  Matt Jarvis, Wolves

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Jag får ju då och då för mig att göra sådana här listor. De bryter av mönstret lite och ger utrymme för lite lättsammare diskussion. Så de kommer återkomma från och till under säsongen. Om ni därför har förslag och önskemål på bra teman för framtida listor så kan det ju vara läge att föra fram dem.

Som ledstjärna i det avseendet kan ju sägas att jag redan har publicerat listor gällande Premier Leagues bästa spelare på olika positioner, managers, framtida härförare och bästa lagdelar. Det är inte helt sannolikt att jag kommer göra det igen så tätt inpå.

:::

Sent igår kväll kändes det ju som att hela den här Cesc-transfersagan tog ett stort steg närmare en avslutning, det sägs nu att övergången kommer vara klar innan veckoslutet.

Ett flertal av väldigt trovärdiga och pålitliga bedömare förmedlade i det avseendet en enstämmig bild.

Ännu har det naturligtvis inte blivit formell verklighet, och innan dess vilar jag på hanen, men (om) när det är klart kan ni förvänta er en extrablogg om det som sammanfattar och gör bokslut över historien från de inblandade parternas perspektiv.

:::

Imorgon kommer jag att presentera mitt utkast till sluttabell för Premier League 2011/12.

Räkna med en riktigt lång blogg då det tar sin lilla plats att motivera varje lag. Men det är hyfsat luftigt skrivet och heller ju inget överdrivet komplicerat innehåll. Så jag litar på att ni klarar det.

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons