Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hyllmans hörna: Handling är större än ord

Så är då den första ligahelgen av den nya Premier League-säsongen avklarad, om vi räknar bort måndagskvällens match mellan Man City och nykomlingarna Swansea.

Det var kanske inte någon sprudlande omgång, det kan man liksom inte påstå. Kanske kom premiäromgången till och med lite i skymundan av den senaste veckans händelser och dramatik.

Hur som helst så fanns det väl ändå ett par saker vi kan ta med oss från den här ligahelgen.

:::

Blackburn och Steve Kean måste börja agera kraftfullt på transfermarknaden, inte bara prata

Det var en säsongspremiär som var talande på flera sätt för Blackburn, en hemmaförlust mot tänkta bottenkollegan Wolves där det helt enkelt inte såg ut som att ork och fantasi fanns i tillräcklig utsträckning. Wolves såg hungrigare ut och jagade bättre i flock.

Blackburns problem har alltså inte löst sig av sig själva under sommaren, snarare har de kanske förvärrats i och med att spelare som Phil Jones och Jermaine Jones lämnat klubben och Chris Samba och Nikola Kalinic kan vara på väg bort. Och Steve Keans agerande, eller brist på agerande, lämnar också många frågetecken.

Det är framför allt väldigt mycket prat. Klubben och Kean gör återkommande offentliga uttalanden om att de har en konkurrenskraftig budget att värva för och att ”we’re looking to recruit and strengthen in areas where we’ve seen we have to improve from last season. It’s no secret we’re looking for a striker, we are trying to get a central midfielder and we need a centre-half…”

Mång andra managers tenderar att faktiskt värva spelare snarare än att prata om att värva spelare. Och Blackburn behöver värva kompetenta spelare snarare än att ägna sig åt publikfrieri på den indiska hemmamarknaden om att försöka värva Ronaldinho och David Beckham. Möjligheten finns så klart att Kean genom sina uttalanden försöker sätta press på Venkys som helt enkelt inte vill investera i klubben.

Steve Kean pratar om en tabellplacering på den övre halvan, men som läget ser ut nu så är nedflyttning ett långt mer sannolikt scenario. Problemet är så klart att det blir allt svårare att sälja in Blackburn som ett attraktivt alternativ för spelare som hellre väljer klubbar på uppgång. Det skulle kunna åtgärdas med en kraftfull värvning.

Men då måste man först sluta prata, och börja agera.

:::

Same old Arsenal

Vi har sett prov på det under flera säsonger nu, Arsenals benägenhet att fokusera på omständigheter utanför lagets kontroll och kort och gott ”tycka synd om sig själva”. I sommarens inför-blogg om Arsenal skrev jag följande som kritisk framgångsfaktor inför säsongen:

”Arsenalsupportrar må finna det frustrerande, men det [mentaliteten] förblir det stora frågetecknet för det här laget. Om Arsenal vill vinna ligan så måste laget kunna hantera motgång… /…/ Det gäller att eliminera symptom på detta, som benägenheten att tycka synd om sig själva, och de tänkesätt som ligger bakom dessa. Har Arsenal de personligheter som krävs för denna nödvändiga kulturförändring?”

Att döma av den första omgången så förblir det här ett problem. Det fanns inget i matchbilden som tydde på att en Arsenalseger var förestående, försvaret höll ett uddlöst Newcastle stånget men offensiven var trög och oprecis. Ändå placeras allt fokus och all vikt efter matchen inte på den egna insatsen utan på omständigheter utanför lagets kontroll, mer precist på en domare som inte dömer som man vill och på en motståndare som agerar likt en professionell fotbollsspelare.

Det blir naturligtvis än mer förledande när där inte finns något case. Gervinho får ett rött kort som är ett självklart rött kort, efter att inte ha fått en straff som han medvetet söker. Joey Barton får inte rött kort för en förseelse som väldigt få om ens någon fotbollsspelare fått rött kort för genom åren. Och Alex Song blir över huvud taget inte bestraffad under matchen för en förseelse som är ett solklart rött kort.

Det här är en för laget destruktiv kultur av att ”tycka synd om sig själva”. Och den genomsyrar klubben från dess manager som formulerar den, via spelare som hellre kritiserar motståndare via twitter än reflekterar över det egna lagets insats, till fansen som skänker det hela legitimitet genom att sprida det vidare i andra sociala sammanhang.

Arsenal har en väldigt viktig säsong framför sig, och nu närmast ett par väldigt viktiga veckor. Ska man klara av uppgiften, utifrån ett väldigt jobbigt utgångsläge, så måste man sluta tycka synd om sig själva. Men för att göra det så krävs sjukdomsinsikt. Annars kommer det aldrig att gå, då blir det samma visa om och om igen.

Hemma mot Udinese är en bra början.

:::

Working progress i både Liverpool och Sunderland

På vägen in till säsongens första ligamatch på Anfield så lade Kenny Dalglish som seden är händerna på ”This Is Anfield”-skylten i spelargången och begav sig därefter ut på gräsmattan. Sett till matchen, och de två lag som utspelade den, så borde skylten kanske snarare ha burit meddelandet: ”Ursäkta röran, vi bygger om!”

Det var två rejält nyrenoverade lagbyggen som vandrade ut på fotbollsplanen i lördags. Liverpool har plockat in fyra tunga nyförvärv, en av dem bara dagen innan match, och samtliga fyra spelade. Sunderland å sin sida har gjort sig av med sju spelare och samtidigt köpt in tio nya spelare, även om bara två av dem startade matchen i lördags.

Båda lagen visade upp tydliga ljusglimtar av dess potential men där var också stunder av bristande organisation, svag kommunikation och i Liverpools fall också fysisk trötthet. Men med potential så är det oundvikligt att de här båda lagen bara kan bli bättre vad säsongen lider, och att vare sig Sunderland eller Liverpool helt och hållet ska värderas utifrån vad vi sett hittills, utan som ligans utvecklingsprojekt.

:::

Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk

Queens Park Rangers har haft en riktigt tung fotbollshelg. Åter i Premier League efter sisådär 15 års bortavaro, hemmapremiär mot Bolton, man dominerar första halvlek men åker i till sist på en riktig känga med fyra mål i baken.

Det är samtidigt full turbulens i och runt klubbens styrelserum. Klubbens nuvarande ägare verkar mer eller mindre ointresserade, kanske rent utav trötta, av att driva klubben framåt. Försök att sälja klubben pågår men även det verkar ske halvhjärtat. I styrelsen intrigeras det mot manager Neil Warnock, som supportrarna älskar. Och dem gör man sitt bästa för att skinna genom en chockhöjning av biljettpriserna.

Om det måste det ju vara möjligt att skrapa ihop en lärdom om hur viktigt det är med helheten i en fotbollsklubb. Om hur allting måste vara välskött, ända från bollkallarna upp till styrelserummet. Och hur oreda på ett ställe smittar av sig i andra delar av klubben, likt ett ruttet äpple i en tunna.

…………………………………………………

Man City mot Swansea ikväll

Swansea och Brendan Rodgers ställs med andra ord redan i sin allra första match i Premier League mot kanske tuffast tänkbara motstånd. Och redan från första början kommer alltså Rodgers och Swanseas uttalade principer om ett konstruktivt passningsspel, och deras hållbarhet i Premier League att utsättas för ett stenhårt test.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2025464/Brendan-Rodgers-mobile-beeped-message-Jose-Mourinho-Its-Man-City-away-game-mate-s—3-points-guaranteed.html

För Man City representerar det en match som måste vinnas, och det kan ju vara nog så pressande i en ligapremiär. Men samtidigt så avlägsnar också flera av den gångna helgens resultat lite av pressen på Roberto Mancinis manskap.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Kan Chelsea ha gjort säsongens värvning?

De har värvat Evertons främste talangscout Mick Docherty, ett arbete som får ses som en viktig hörnsten i Chelseas och Villas-Boas ”nya” värvningspolicy. Men samtidigt är det ett hårt slag för Everton naturligtvis, vars framgångar på senare tid bygger på just deras scoutingkompetens.

:::

Och ikväll, första matchen i kvalrundan av Premier Alphabet League: The D Fence vs The T Bags

The D Fence (4-2-3-1, def.): De Gea; De Laet, Dawson, Distin, Drury; De Jong, Diao; Duff, Dempsey, Downing; Drogba. Subs: Doni, Dunne, Duffy, Diaby, Dorrans, Dembele, Dzeko. Manager: Kenny Dalglish.

The T Bags (4-4-2, off.): Turnbull; Taylor R, Terry, Turner, Taylor N; Taarabt, Tioté, Touré Y, Thomas J; Tevez, Torres. Subs: Taylor S, Traoré, Taylor, Tamas, Tonge, Tchoyi, Thomas H. Manager: Andy Thorn.

Vill ni gissa på matchens utgång så maila era förslag till BishopBlaize på sebbe_313@hotmail.com.

:::

Och så bekräftade naturligtvis Arsenal igår att de båda klubbarna är överens om Cesc Fabregas övergång till Barcelona. Formaliteter, en medical och Fabregas personliga avtal är vad som återstår.

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-15 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons