Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hyllmans hörna: Tillbaka till framtiden

Så är det dags för ännu en ligahelg att sammanfattas. Nio matcher har spelats i Premier League under lördagen och söndagen, och det har varit händelserikt på de flesta håll.

QPR tog sin första seger för säsongen borta mot Everton samtidigt som de två andra nykomlingarna, Norwich och Swansea, båda klarade oavgjort mot Stoke respektive Wigan.

Arsenal, trots förlust mot Liverpool och en poäng efter två omgångar, kan ändå glädja sig över att de ligger före Tottenham i tabellen. (Tack, Johansson!)

West Brom har haft en mäktigt svår säsongsinledning och förlorat båda sina matcher mot Man Utd och nu Chelsea med 1-2 efter ett sent insläppt mål. Det måste svida lite.

Man City å andra sidan har imponerat under säsongens två första matcher, även om Mancini tydligen muttrade något i stil med ”stupid” apropå lagets försvarsspel, vilket kanske slutresultatet 3-2 mot Bolton förklarar.

Aston Villa fångade inte bara dagen utan kanske också säsongen hemma mot Blackburn Rovers, vars säsongsinledning är allt annat än fågel. En stabil 3-1-seger med offensivt spel gladde hemmapubliken.

:::

Aston Villas anfall är off to a flying start

Det som var Aston Villas stora problem under förra säsongen var en oförmåga att skapa chanser och framför allt att omsätta dessa till mål. Spelare som Emile Heskey och Gabriel Agbonlahor hade i grova drag varsin misslyckad säsong för klubben. Då offensiva spelare som Ashley Young och Stewart Downing lämnat Aston Villa så var frågetecknen inför den här säsongen än större.

Det måste därför ha känts väldigt bra för Alex McLeish, i sin hemmadebut på Villa Park inför supportrar som i alla fall verkar vara villiga att ge honom en första chans, att få se hela sin anfallslinje inte bara spela bra utan även leverera till målprotokollet. Inte minst Agbonlahor hade en strålande match, och hans första mål höll högsta klass. Än mer positivt var linkup-spelet mellan mittfält och anfall som fungerade väldigt bra under matchen.

Det är också särskilt viktigt utifrån en annan aspekt. Aston Villa är ett ungt lag vars kanske mest rutinerade lagdel är just anfallet. Det är med andra ord till stor del de spelarna som så att säga ska visa vägen. Att just anfallet därför är igång redan från första början kan alltså vara oerhört betydelsefullt för Aston Villa.

:::

Fotbollsmatcher spelas i nutid, Arsenal spelar i framtiden

Det är en evig slagdänga jag brukar dra: Fotbollsmatcher spelas i nutid. Ofta sker det som replik till de som jag anser fäster sig för mycket vid vad som hänt förr när det egentligen inte längre har någon relevans. När det kommer till Arsenal å andra sidan, så var vad som slog mig under helgens match mot Liverpool att deras ”grej” snarare är att de spelar i framtiden.

Emmanuel Frimpong är förmodligen vad som fick de tankarna att väckas. Hans prestation var lovande och uppmuntrande, men även lite väl förutsägbart vad avser hans matchtemperament. Simon Bank sa en klok sak, som han har för vana att göra, som ungefär gick ut på att Arsenal hade behövt en Frimpong typ ”100 matcher senare”, alltså med 3-4 säsongers erfarenhet bakom sig.

Och det är ju just känslan, att Arsene Wenger så att säga ser sina spelare så som de i framtiden kommer att vara, och försöker applicera detta omedelbart här och nu. Risken är emellertid att man pantsätter sin framtid för att uppnå fördelar i nutid. Att spelarna hinner stagnera i sin utveckling i Arsenal innan de når sin spelmässiga topp. Att de slängs in i Premier Leagues tuffa miljö för tidigt för deras fysik och att de därför blir mer kroniskt skadedrabbade. Och så vidare.

Det positiva, och här kan man välja om man vill tolka det cyniskt eller idealistiskt, är att det finns alltid något positivt att se fram emot.

:::

Same old Chelsea

Det finns de som argumenterar för att Chelseas vinterdipp förra säsongen var något avvikande, en oförklarlig engångsföreteelse. Sedan finns sådana som jag som menar att det var det inte alls, att vi tvärtom sett dessa mönster under en längre tid, även under säsongen innan då Chelsea ändå lyckades vinna såväl liga som FA-cup.

Förhoppningarna om en nystart på Stamford Bridge har varit något delade så här långt. Å ena sidan allt det positiva med en ny ung och dynamisk manager i form av Villas-Boas. Å andra sidan så har inte spelartruppen reformerats i den utsträckning man kanske hoppats. Så här långt i alla fall.

De första två omgångarna, och inte minst matchen i helgen, visar dock på att samma problembild lever kvar i Chelsea. Det är trögt och sävligt. Det sker misstag på grund av bristande samordning i backlinjen och motståndarna ges oförsvarligt många öppna och fria lägen. Chelsea vann till slut ändå matchen mot West Brom, men ska nog vara rätt glada att de gjorde det. För en annan dag hade det kunnat sluta helt annorlunda.

I vilken utsträckning detta kommer att förändras i takt med att Chelsea värvar in nya spelare återstår att se, i skrivande stund ser det ut som att Juan Mata är klar för Chelsea. För samtidigt så framstår det som alltmer osannolikt att Chelsea kommer lyckas bli av med några av sina gamla spelare under det här fönstret. Det är hur som helst Villas-Boas stora utmaning den här säsongen, att adressera detta problem.

:::

Wolves har gått framåt taktiskt

I gårdagens blogg sammanfattade jag Wolves taktiska utveckling under det senaste året. Ett återkommande resultatmässigt tema under förra säsongen var en oförmåga att vinna mot konkurrenterna i den nedre delen av tabellen, samtidigt som man imponerade stort mot ligans topplag. Vilket något förenklat kan sammanfattas som en oförmåga att föra och kontrollera matcher.

Den här säsongen verkar denna brist ha åtgärdats. Den första omgångens vinst borta mot Blackburn följdes nu upp av en imponerande hemmaseger med 2-0 mot Fulham. En förstärkt backlinje gör att behovet att skydda den blir mindre och Wolves ges större möjligheter att flytta upp spelare i anfallsspelet.

Vad som återstår att se är om Wolves imponerande insatser mot ligans topplag också kan hålla i sig. Å andra sidan är det inte först och främst dessa matcher som Wolves behöver vinna för att avancera uppåt i ligatabellen.

…………………………………………………

Kvällens match

Äntligen ligapremiär för Tottenham ikväll. Och vilket bättre ställe att spela den än på Old Trafford?

Just Tottenham skulle nog kunna tänka sig precis hur många bättre ställen som helst, då man inte vunnit på Old Trafford sedan 1989 då Gary Lineker avgjorde för The Lilywhites. Flera gånger därefter har man varit nära, med spökmål och upphämtningar grinandes dem i ansiktet, men aldrig riktigt lyckats skjuta haren.

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/aug/20/tottenham-wing-it-old-trafford

Kan resultatraden och förhäxningen brytas ikväll? Många skulle nog ändå vilja beskriva chanserna som lovande mot en på grund av skador väldigt ung backlinje i Man Utd framför en likaledes ung målvakt som har förmedlat ett osäkert intryck under säsongens två första veckor.

Men spelar Luka Modric?

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Jag betvivlar att jag kommer hinna skriva en simulerad matchblogg mellan V och Q i min lilla alfabetscup till ikväll. Men förhoppningsvis hinns den med under veckan.

De av er som vill gissa runt den matchens utgång kan ändå börja maila era förslag till BishopBlaize på sebbe_313@hotmail.com. Om jag förstått det hela rätt så får man 1p om man tippar rätt lag som segrare, och 3p om man tippar rätt resultat.

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons