Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

På vilken sida av den europeiska järnridån faller Arsenal?

En järnridå har sänkts över den europeiska kontinenten. Men till skillnad från den tidigare varianten så delar inte denna in sin omvärld i öst och väst, utan i de som är med och de som inte är med.

Järnridån går under den mer kända benämningen Champions League.

Arsenals flyg inför kvällens match mot Udinese landade igår i Trieste vid det Adriatiska havet, en av ändarna i den järnridå som Winston Churchill en gång i tiden beskrev i sitt berömda tal.

Det är en match som helt enkelt inte får förloras, i alla fall inte med mer än ett mål. Samtidigt går Arsenal in i matchen med riktigt dåliga förutsättningar, och man löper risken att egentligen för första gången befinna sig på fel sida av järnridån.

ANNONS

:::

Kampen om vilken sida av järnridån klubben skulle befinna sig på hamnade i skarpt läge kanske tidigare än vad Arsenal hade förväntat sig. De flesta hade nog ställt in sig på att med ett något längre perspektiv behöva kämpa till sig en ligaplacering bland de fyra bästa. Färre hade förmodligen gissat att samma fråga skulle ställas redan under säsongens första skälvande veckor.

Konsekvenserna av ett misslyckande riskerar stå klubben väldigt dyrt.

Arsenal befinner sig i en transitionsfas och behöver förstärka laget efter att Fabregas och Nasri båda lämnat klubben. Men förlorad Champions League-status försämrar möjligheterna för en sådan utveckling.

Där uppstår även frågor runt Arsene Wengers fortsättning i klubben. Ett utbrett missnöje i klubben mot senare års resultat slår hårt mot honom. Det riskerar uppnå orkanstyrka om Arsenal missar Champions League. Samtidigt verkar det också finnas konflikter mellan honom och Arsenals styrelse. Och för Arsenals styrelse finns förmodligen inget viktigare än att klubben kvalificerar sig för Champions League.

ANNONS

Att frågan om han vid kvalförlust kan vara kvar som Arsenals manager ens är möjlig att ställa antyder något om kvällens allvar för Arsenal.

:::

Hur ser då egentligen förutsättningarna inför kvällens match ut?

Arsenal har ett fortsatt problematiskt skadeläge. Positivt i det europeiska cupspelet är dock att de här kan använda sig av såväl Gervinho som ankaret på mittfältet, Alex Song.

Sett endast till resultatet så är 1-0 ett väldigt bra resultat att resa bort med i europeiska cupsammanhang. Ett mål av Arsenal tvingar Udinese att göra minst tre, och ett mål ska inte vara omöjligt att göra med snabba spelare som Gervinho, Walcott och van Persie i laget, mot ett italienskt lag som måste anfalla.

Själva spelet var kanske mer oroande för Arsenals del. Walcott hade förvisso kunnat göra 2-0 till Arsenal i matchens slutskede, men i stora drag får de vara tacksamma att de ändå vann den första matchen. Det var knappast enbart på egna meriter utan till stora delar lyckans försorg.

Udinese hade flera jättechanser och lyckades oroväckande enkelt ta sig igenom Arsenals försvarslinje. Udinese kan gå in till den här matchen med vetskapen att de mycket väl kan störa Arsenal.

ANNONS

:::

Skulle Arsenal misslyckas med att vinna kvalet mot Udinese så är det första gången sedan 2005/06 som ett engelskt lag misslyckats med det, och endast, beroende på hur man räknar, den fjärde gången under hela Champions League-eran.

:::

De som går igång på spänning måste naturligtvis älska hur säsongen redan har hunnit ställas på sin spets för Arsenal. Men visst känns det ändå lite som att kvällen representerar något utav ett vägskäl i Arsenals nutidshistoria?!

Någon funderade i kommentarsfältet för någon dag sedan om det fanns några fördelar för Arsenal att ”slippa” Champions League den här säsongen.

Mitt svar är enkelt och väldigt kategoriskt: Nej, det finns inga som helst fördelar med det.

…………………………………………………

Lite anglo-italiensk historia

Det här med möten mellan engelska och italienska lag lite vid sidan av den vanliga säsongen hör ju inte precis till vanligheterna längre. Men det finns faktiskt lite historik med sådana möten, och några riktiga gamla klassiska godbitar.

Ascoli 1-3 Brentford, 1992/93

ANNONS

Brentfords supportrar har inte haft många europeiska äventyr att glädjas åt, men det här är ett av dem. Laget och dess supportrar åkte buss ner till Italien och med sig på resan hade man en kvinnlig tolk. Med i Ascolis laguppställning var en ung Oliver Bierhoff. Det hjälpte inte mot Brentford som vann med 3-1 och skulle gå till semifinal i den säsongens anglo-italienska cup. Anfallaren Gary Blissett tog åt sig äran för det tredje målet utan att ens ha varit i närheten av bollen.

West Brom 3-4 Padova, 1993/94

Matchen var när den spelades och har förblivit Padovas vinstmatch med högst antal gjorda mål, en riktig berg- och dalbana till match. Det var emellertid en thriller som väldigt få faktiskt såg på plats, knappt 3,000 åskådare hade begett sig till The Hawthorns. De missade inte minst ett smått fantastiskt 3-2-mål av Padova.

Chieti 1-2 Sutton, 1978/79

Sutton United blev det första engelska laget att vinna den anglo-italienska cupen i dess semiprofessionella fas mellan 1978 och 1986. Att Sutton vann var en stor sensation då man var kraftiga underdogs. Suttons manager Keith Blunt gjorde sig därmed lite av ett namn och skulle därefter ta över Malmö FF under en kortare period i början av 1980-talet.

ANNONS

…………………………………………………

TRANSFERKOLLEN

Juan Mata (Chelsea, mittfältare) – Berömlig (++++)

En högkvalitetsspelare som passar perfekt in på Chelseas offensiva kant som är något utav ett mellanting mellan mittfält och anfall. Hans linkup-spel med Torres kommer bli väldigt spännande att observera. Vad hans ankomst till klubben bådar för inte minst Malouda återstår att se.

Samir Nasri (Man City, mittfältare) – Berömlig (++++)

En spelartyp Man City mycket väl kan behöva, den offensive och kreative mittfältaren som ligger centralt bakom den egna anfallslinjen. Beskrivs på flera ställen som den sista biten i Man Citys pussel, det är inte alls omöjligt att det kan vara på det viset.

Simon Vukcevic (Blackburn, mittfältare) – Med beröm godkänd (+++)

En hyfsat mångsidig spelare som kan ge Blackburn flera alternativ på deras yttermittfält, och flera alternativ är onekligen något som Blackburn behöver i nuläget. På kanterna är förvisso Blackburn rätt välutrustade, med bland annat Hoilett och Pedersen, men det frigör även dem för Blackburns anfall.

ANNONS

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Premier Leagues nykomlingar fick alla tre duktigt på käften i Ligacupen igår kväll. MK Dons pulvriserade Norwich med 4-0 på bortaplan, Shrewsbury vann över Swansea med 3-1 och QPR fick på hemmaplan se sig besegrade av Rochdale med 0-2.

Brighton vs Sunderland gick till förlängning efter 0-0 vid full tid. Väl där så lyckades till slut Brighton avgöra framför hemmasupportrarna och ta sig vidare till den tredje omgången med matchens enda mål. Av Craig Mackail-Smith.

Ikväll går bland andra matcherna Exeter vs Liverpool (tv), Blackburn vs Sheffield Wednesday och Everton vs Sheffield United.

Norwichs 0-4-förlust var för övrigt den delat värsta förlusten någonsin för ett Premier League-lag mot ett annat lag från antingen League One eller League Two.

Någon som känner till vilken den andra matchen var?

:::

Ett tidigt mål skulle kanske reda ut situationen för Arsenal och ta luften ur hemmapubliken. Och varför inte, de lyckades ju trots allt med det i första matchen.

ANNONS

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-24 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto