Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

It’s a Grand Old Team

Trea i den engelska maratontabellen, före bland andra Man Utd. Med nio ligatitlar Englands fjärde mest framgångsrika lag genom tiderna. Fem gånger har man vunnit FA-cupen och 1985 vann man Cupvinnarcupen. Om inte engelska lag hade varit avstängda från europeiskt cupspel under andra halvan av 1980-talet, under lagets senaste storhetstid, så hade klubben haft god chans på fler europeiska framgångar.

Everton is a grand old team. Men Everton befinner sig just nu också i en värld av skit.

Problemen är först och främst ekonomiska. Everton går inte runt som klubb och är rejält skuldsatta, lån som klubbens bank nu kräver tillbaka. Vilket betyder att banken har blockerat Everton från att värva spelare, och att alla intäkter från spelarförsäljningar går direkt till banken.

Supportergruppen The Blue Union träffade Evertons ordförande Bill Kenwright och sammanfattade efter det sina slutsatser. Det kan inte läsas som något annat än en rätt seriös misstroendeförklaring.

:::

(1) En ineffektiv och oengagerad klubbstyrelse

Bill Kenwright beskrivs som en god ambassadör för klubben, en äkta supporter. Men slutsatsen är också att en bra supporter inte nödvändigtvis också är en bra ordförande. Den tid som Kenwright lägger ned för Evertons räkning ifrågasätts inte, däremot hur väl den tiden utnyttjas.

En liknande kritik riktas mot styrelsen som helhet. Uppfattningen är att det är oklart vad exakt Evertons styrelseledamöter gör och hur mycket energi de lägger ned på att reda ut Evertons problematiska läge. I grund och botten att klubben inte drivs på ett professionellt och handlingskraftigt sätt.

(2) Ett svårare finansiellt läge än vad som medges

Budskapet från Evertons ledning hittills har huvudsakligen varit att där inte finns några skäl att oroa sig. Evertons supportrar emellertid har länge haft farhågan att läget är värre än vad man vill medge. I samtalet mellan Kenwright och The Blue Union bekräftades denna bild. Inte minst vad gäller att banken i praktiken har tagit över kontrollen över klubben.

I bakgrunden ligger att klubbens balanserade resultat fortsätter att sjunka och kommer för det kommande räkenskapsåret uppgå till mer än -£35m. Klubbens omsättning de senaste åren har bara stigit med 3% samtidigt som klubbens lönekvot (löner/omsättning) har stigit upp till 71%. Ett grundläggande problem är att klubben helt enkelt inte har haft någon kommersiell tillväxt att tala om, vilket i ett Premier League-sammanhang är rätt anmärkningsvärt.

(3) Bristfällig kommunikation mellan styrelse och supportrar

En generellt återkommande synpunkt när supportrar kritiserar sin klubb är att kommunikationen brister. Naturligt, alla vill vara fullt informerade. Så är även fallet i Everton. Återigen så befinner sig Evertons finansiella situation i centrum.

Evertons kommunikationsdirektör, dess VD och dess ordförande ger samtliga olika versioner av varför klubben befinner sig under bankens kontroll. Kenwright menar att han inte tar ut någon ränta på ett lån om £11m som han har till klubben. Klubbens VD menar emellertid att inte en enda av Evertons styrelseledamöter har investerat ett enda pund i klubben.

(4) En försäljning av klubben är nödvändig

The Blue Union når avslutningsvis fram till slutsatsen att en försäljning av klubben är nödvändig. De ser det dels som en åtgärd nödvändig för att reda ut klubbens nuvarande skuldsituation, dels som ett sätt att ge klubben en mer professionell och handlingskraftig styrelse.

Bill Kenwright har lagt ned en stor mängd energi på att hitta potentiella köpare av klubben, men utan att lyckas och ibland med närmast sorglustiga uttryck. En aspekt av arbetet som The Blue Union kritiserar är att styrelsen förlitat sig på utomstående och mindre trovärdiga individer, snarare än att ta eget ansvar för försäljningsprocessen.

:::

Förmodligen har The Blue Union gjort en alldeles korrekt analys när det kommer till Evertons interna förhållanden i nuläget. Styrelsen och klubbens ledning ger helt enkelt inte ett tillräckligt professionellt intryck. Där verkar inte finnas någon långsiktig plan från styrelsehåll vad gäller klubbens långsiktiga utveckling.

Att förespråka en försäljning av klubben, och därmed en ny styrelse, förefaller alltså som en logisk slutsats. Men det är också lättare sagt när det inte behöver preciseras närmare än så. Vad The Blue Union behöver reda ut är vem som skulle vilja vara intresserad av att köpa Everton och varför. Och huruvida en sådan investering är affärsmässigt motiverad för en tänkt köpare.

Kort sagt måste man fråga sig om det finns någon sportslig och kommersiell utvecklingspotential för Everton, om oförmågan att öka klubbens intäkter hittills beror på inkompetens eller endast inaktivitet. I och med UEFA:s införande av financial fair play-regler så begränsas därmed även mängden och urvalet av potentiella köpare.

Ett framtida köp av Everton måste alltså vara rationellt motiverat.

:::

Idag spelar Everton bortamatch mot Blackburn, ett annat lag med sina egna problem av inte helt och hållet olik karaktär. Båda lagen har haft en svag inledning på säsongen, även om Everton så här långt bara har spelat en enda match.

Eventuellt är det en möjlighet för Everton som fotbollsklubb – att man går i samma fotspår som före dem Blackburn, Leicester, Birmingham och Queens Park Rangers. Klubbar där ägandet är mer utav en varumärkesstrategi på en specifik lokal marknad.

Everton passar rätt väl in på en sådan klubbprofil och skulle vara den mest prestigefyllda klubben att köpas med det syftet hittills. Jag ser det som en fullt möjlig utveckling för Everton. Frågan är vilket land som står på tur att ge sig in i kontrakolonialiseringen av Premier League.

…………………………………………………

TRANSFERKOLLEN

Emmanuel Adebayor (Tottenham, anfallare) – Med beröm godkänd (+++)

En bra lånvärvning av Tottenham som behöver en anfallare av mer internationellt snitt. Adebayor är en sådan anfallare men också något utav ett problembarn och därmed en risk. En spelare som går ner sig i motgång och som behöver känna känna kärlek för att prestera, en kärlek jag tror han kan få svårt att känna på White Hart Lane.

Joey Barton (QPR, mittfältare) – Berömlig (++++)

En riktigt bra värvning och en rejäl förstärkning till deras mittfält. Kan visa sig oerhört värdefull för QPR:s överlevnad i Premier League. Det frågetecken som finns om Barton gäller inte hans kvalitet, utan snarare hans vilda personlighet, som han förvisso tyglat med åldern, och huruvida han och Neil Warnock kan skapa ett fruktbart samarbete.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Tottenham och Fulham tyckte jag fick tämligen bekväma grupper i Europa League den här säsongen, under förutsättning att de i alla fall försöker gå vidare från gruppen.

Stoke och Birmingham kommer däremot få kämpa för att gå vidare. Stoke tror jag klarar av det, Birmingham kan få det svårare mot Braga, Club Brugge och Maribor.

:::

Lottningen av Ligacupens tredje omgång innan matchstart idag. Och nu är alla lag med i lottningen.

:::

Senare framåt lördagskvällen kan det nog tänkas bli aktuellt att köra den andra omgången av min lilla alfabetscup, Premier Alphabet League, som vi drog igång för någon vecka eller två sedan – och som tidigare sagt, det är alltså dags för “The V Lizards” vs “The Q Tips”. Matchtrupperna (de tunna) som följer:

The V Lizards (3-5-2, off.): Vorm – Vidic, Veseli, Vermaelen – Valencia, Vaughan D., Vukcevic, van der Vaart, Vuckic – Vokes, Vaughan, J. Subs: de Vries, Vaagen Moen, Vellios, Vine.

The Q Tips (3-5-2, def.): Cudicini – Quinn W., Quinn, B., Queudrue – Quaresma, Quashie, Quinn, S., Quigley, Kewell – Quinn N., Quinn, M. Subs: Quinn, A., Quinn, R., Kuqi.

De av er som vill gissa runt den matchens utgång kan ändå börja maila era förslag till BishopBlaize på sebbe_313@hotmail.com. Om jag förstått det hela rätt så får man 1p om man tippar rätt lag som segrare, och 3p om man tippar rätt resultat.

:::

Upprörda känslor mellan Bolton och Arsene Wenger angående ett uppfattat “lågt” bud på Gary Cahill.

Wenger agerar som att han inte förstår varför Bolton är upprörda. Skälet att Bolton är upprörda är förmodligen att Cahill skulle vilja byta Bolton mot Arsenal, vilket Arsenal och Wenger vet om, och lägger ett relativt lågt bud i förhoppningen att Cahill ska “tvinga sig till” en flytt.

Det är i alla fall min take på förhandlingsläget just nu. För mig är det ju sådant som ingår i “spelet”, precis som Boltons reaktioner gör för övrigt, och inget att låta sig uppröras över. Men det är ju lite underhållande att se Wenger använda sig av några av de “dark arts” som han ondgjort sig över i andra sammanhang.

:::

Naturligtvis är det också så att bankens blockad av Evertons spelarköp och norpande av eventuella transferintäkter gör klubben klart mindre benägen att faktiskt sälja spelare.

Bill Kenwright uttrycker sig till och med som att man inte vågar sälja spelare som Leighton Baines, Phil Jagielka, Marouane Fellaini och Tim Howard. Så det krånglar ju till det för andra klubbar som kanske hade intresse där.

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-27 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons