Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hyllmans hörna: Periodpaus i Premier League

Så har då den tredje ligahelgen avslutats, tillika den sista innan ett landslagsuppehåll som jag inte kan bestämma mig för om jag tycker det är olidligt långt eller behagligt långt.

Mycket har hunnit hända under augusti. Och bara nu i helgen så har vi sett prov på en del märkliga resultat och till och med ett och annat rekord. Så kanske är det på sin plats att nu så att kunna göra delbokslut för den här säsongsinledningen.

Aston Villa och Wolves delade tämligen rättvist på poängen med en 0-0-match i säsongens första Midlands-derby. 0-0 blev det också mellan Swansea och Sunderland.

Blackburn lyckades med konststycket att förlora hemma med 0-1 på Everton, efter ett sent mål på straff, sedan man under andra halvlek själva haft två straffar, men missat båda. Ett sent 1-0-mål blev det också på The Hawthorns, där Stoke lyckades vinna mot West Brom.

Fulhams säsongsinledning lämnar mycket övrigt att önska, och förlusten borta mot Newcastle med 1-2 var inte mycket att säga om. Lika lite kunde Bolton ha att invända mot 1-3-förlusten på Anfield.

Wigan lyckades till sist ta sin första vinst för säsongen efter en trygg och stabil 2-0-seger hemma mot QPR. Särskilt tryggt och stabilt var det inte på Chelsea där Didier Drogba slogs medvetslös och fick tas till sjukhus med vad som skulle visa sig vara en hjärnskakning. Matchen mot Norwich lyckades Chelsea i alla fall till sist vinna med 3-1.

Söndagens två jättematcher, som föranledde ett förlängt Match of the Day 2, hade båda smått otroliga slutresultat. 5-1 till Man City borta mot Tottenham och 8-2 till Man Utd hemma mot Arsenal.

Det är en märklig värld.

:::

Sunderland har anfallsproblem – och det heter Steve Bruce?

På tre ligamatcher har Sunderland gjort ett enda mål. Och det kom efter en tämligen fantastisk individuell prestation av Sebastian Larsson borta mot Liverpool på Anfield. Sunderland saknar inte kompetenta anfallsspelare och man saknar heller inte kreativa mittfältare som kan skapa chanser. Så vad är egentligen problemet?

Eventuellt kan det sitta på bänken. Jag är verkligen inte den som vill tala illa om Steve Bruce, som för alltid kommer vara en av mina personliga legender, men han är gammal mittback trots allt. Och tittar vi närmare på hans stats som manager i Premier League så framträder en tydlig bild. Hans lag tenderar att göra väldigt lite mål relativt deras ligaposition.

Han har aldrig haft ett högre målsnitt än 1,26 mål per match med något lag han ansvarat för. Jämför man hans lags slutplacering i ligatabellen med samma lags placering i anfallstabellen, som rankar lagen just efter deras målsnitt, och på så vis får fram en ”platsdifferens”, så märker vi att Bruces lag har en negativ differens om nästan fyra placeringar per säsong. Endast en säsong av åtta har han en positiv differens. Slutsatsen är alltså att Steve Bruces lags styrka mer eller mindre alltid är defensiven, inte offensiven.

Men om Sunderland vill ta nästa steg framåt i sin utveckling så måste de hitta en fungerande offensiv, därför att många lag klarar av att vara välorganiserade defensivt. Men är i så fall Steve Bruce rätt man för den uppgiften? Det är kanske den frågan, snarare än resultaten i sig, som gör det aktuellt att fundera över om Steve Bruce riskerar vara den manager som först får sparken den här säsongen.

:::

Wigan gick vinnande ur sin lilla miniserie

Wigans inledning av säsongen har varit något konstifik. Man har i de tre första omgångarna i tur och ordning mött Premier Leagues tre nykomlingar: Norwich, Swansea och QPR. Det har varit en särskilt intressant inledning med tanke på att dessa lag tillsammans med Wigan kan förväntas vara fyra av lagen som kommer att behöva kriga om överlevnad den här säsongen.

Goda omen då för Wigan som gick igenom den här lilla miniserien utan att förlora en enda match och också genom att vinna den sista, hemmamatchen mot QPR. Detta samtidigt som laget kanske hittat ett bra anfallskomplement till Hugo Rodallega i Franco Di Santo. Fem poäng efter tre matcher är inte att rynka på näsan åt för Wigan.

:::

It never rains but it pours!

Det brukar heta att bra lag har tur. Mer sällan hör man om den andra sidan av det myntet, nämligen att dåliga lag har otur. Kanske för att ett lag inte behöver vara dåligt för att ha otur. Kanske är det mest en fråga om omvänt momentum, har det väl börjat gå dåligt så tenderar det mesta att gå emot. En olycka kommer sällan ensam brukar ju det heta.

Två lag symboliserar detta kanske bättre än många andra den här helgen. Först och främst har vi det olycksaliga fotbollslaget Blackburn Rovers. De har inlett säsongen svagt. De har problem att hitta starka värvningar. I helgen hade man verkligen Everton på kroken. Två träffar i ramverket, två straffar under den andra halvleken. Båda missade. Och på tilläggstid så får Everton en chans och gör mål. Ironiskt nog på straff.

West Broms säsongsinledning har inte varit spexig. Två riktigt tuffa matcher i inledningen mot först Man Utd och därefter Chelsea. I båda dessa matcher var man bra med men släppte in ett sent avgörande mål. Men mot lag som Man Utd och Chelsea får man kanske räkna med att sådant händer. Men så händer det igen i den tredje omgången. Hemma mot Stoke. För den tredje matchen i rad med andra ord. West Brom verkar ha problem den här säsongen med att stänga ner matcher.

:::

Manchester äger just nu engelsk fotboll

Helgen som gick var en mäktig styrkedemonstration av Mancuniansk fotboll, och inte minst skedde det på Londons bekostnad. Smått ofattbara 13-3 på de båda matcherna mellan Tottenham vs Man City och Man Utd vs Arsenal. Och som enda två lag går man in i landslagsuppehållet med maximal poäng.

Bara lite senare på kvällen kom så nästa dråpslag när Fabio Capello presenterade sin landslagstrupp till matcherna mot Bulgarien och Wales under de kommande veckorna. 25-mannatruppen innehåller hela 11 spelare från någon av de båda Manchesterklubbarna, sex från Man City och fem från Man Utd.

De som främst skulle kunna tänka sig att ha något att säga till om detta, som det ser ut i nuläget, är Chelsea och Liverpool.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

En sak som ligger bakom Man Utds långt mer effektiva mittfältsspel den här säsongen.

När de centrala mittfältarna nu får bollen så tittar de inte bakåt först och främst och slår en passning bakåt eller i sidled, istället vänder de själva upp med bollen och går med fart framåt.

:::

Efter tre omgångar så förblir hela nio lag obesegrade så här långt i Premier League. Jag vet inte vad det egentligen säger, men jag tyckte det lät mycket. Nästan halva ligan alltså. Måste betyda många oavgjorda matcher.

:::

Daily Mail publicerar kontinuerligt utdrag ur Gary Nevilles biografi Red, och det här kapitlet som tar upp den något infekterade relationen mellan Man Utd och Arsenal är ju inte ägnad att göra någon som håller på Arsenal särskilt lycklig.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2030841/Gary-Neville-How-did-Manchester-United-beat-Arsene-Wengers-Arsenal-We-bullied-them.html

:::

Bara 43,000 på St James’ Park när Newcastle spelade i helgen. Publiken vädrar sitt tydliga missnöje med klubbledningen. Kanske var Joey Barton den suspekt friserade droppen som fick bägaren att rinna över.

:::

Väldigt bra debut för Samir Nasri i Man City. Och Edin Dzeko har ju verkligen haft en magisk inledning på den här säsongen. Tänka sig att Carlos Tevez sitter på bänken.

:::

En annan sak jag kanske lärt mig under helgen är att intresset för den där ”Premier Alphabet League” ändå verkar rätt begränsat. Kanske lät idén bättre än vad den var. Kanske är mitt genomförande bristfälligt. Dumt att fortsätta piska en död häst hur som helst.

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-29 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons